Banen

Project Engineer

Vacature gesloten

Project Engineer

Vopak Rotterdam

Wat is vereist?

  • HBO/WO denkniveau
  • Project Management ervaring
  • Goede beheersing Nederlands en Engels
  • Technische achtergrond
  • Analytisch vermogen

Wat krijg je?

  • €4.600 - €6.900 bruto p/m (ex. bonus)
  • 40+-urige werkweek
  • 30 vakantiedagen
  • Geen werk in weekend
  • Interne training

Wat doe je?

  • 30% Intern/extern overleg
  • 35% Probleem/ oplossing uitwerken
  • 15% Derde partijen controleren
  • 10% Rapportages schrijven
  • 10% Administratie

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als Project Engineer ben je verantwoordelijk voor projecten binnen je discipline. Bij grootschalige projecten maak je met jouw discipline onderdeel uit van een groter projectteam. Je bent een schakel tussen de terminals van Vopak en verschillende externe partijen.

In de beginfase van projecten ligt de nadruk op het nauwkeurig uitwerken van de vraagstelling, de mogelijke oplossing en het bepalen van de begroting. Je bent betrokken bij het uitbesteden van werk aan aannemers en soms aan andere externe partijen. Daarnaast geef je tijdens het project technisch advies en ondersteuning aan diverse partijen. Je bewaakt het projectbudget, verzorgt voortgangsrapportages en waarborgt de kwaliteit van het project.

Werkweek

Project Engineer Mechanical
Michäel de Groot

Bij een leuke dag werk ik eerst de nauwkeurig vraagstelling uit om vervolgens met een Engineering-bureau een ontwerp te schetsen voor een mogelijke oplossing.

Ik vind het minder leuk wanneer de dag helemaal is vol gepland met meetings, en geen tijd heb voor andere taken.

  • 08:00
  • 09:00
  • 10:00
  • 11:00
  • 12:00
  • 13:00
  • 14:00
  • 15:00
  • 16:00
  • 17:00

Voorbeeld uit de praktijk

Project Engineer - Mechanical

Je wordt gebeld door de Terminal met de mededeling dat de beveiliging tijdens het beklimmen van de vrachtwagens, bruggen en de installaties op de Terminal niet meer voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Wat doe je?

Binnen Vopak is het de norm dat wordt geanticipeerd op toekomstige regelgeving. Allereerst werk je de vraagstelling nauwkeurig uit. Om welke installaties gaat het? Welke valbeveiliging hebben we nu? Wat is de officiële wet en regelgeving?

Je gaat naar de Terminal om de situatie te bekijken en werkt mogelijke oplossingen uit. Indien je niet over alle benodigde kennis beschikt, huur je een extern Ingenieursbureau in om te helpen aan een ontwerp. De uitgewerkte oplossingen presenteer je aan de Terminal. Samen met de Terminal wordt er voor de gekozen oplossing een 'peer review' gemaakt om de valbeveiliging te testen. Na officiële goedkeuring benader je, in samenwerking met de afdeling Inkoop, een aannemer om de valbeveiliging te produceren. Je bent van het begin tot het einde volledig betrokken bij het project.

Project Engineer - E&I

Je hebt een specificatie gestuurd naar de leverancier om een ontwerp voor een door jou bedachte oplossing te maken. De leverancier stuurt je het ontwerp op voor officiële goedkeuring. Voordat je goedkeuring hebt gegeven, heeft de leverancier de onderdelen al besteld. Tijdens de interne controle wordt duidelijk dat het ontwerp niet aan alle specificaties voldoet. Wat doe je ?

Binnen Vopak is het belangrijk dat de ontwerpen voldoen aan alle specificaties. Door strenge wetgeving mogen hier geen uitzonderingen op worden gemaakt. In dit geval ga je samen met de leverancier op zoek naar onderdelen in het ontwerp die wel bruikbaar zijn. Vervolgens ga je samen met de leverancier in gesprek met de Terminal om tot de meest gewenste oplossing te komen, met de minste consequenties voor de begroting.

Het is als Project Engineer belangrijk dat je creatief en oplossingsgericht bent. Je bent de schakel tussen de Terminal en derde partijen. Indien er geen correcte oplossing wordt gevonden, moet je het ontwerp van de leverancier afkeuren. Hoewel je de opdracht had uitbesteed aan de leverancier, hadden zij moeten wachten op officiële goedkeuring. Vopak houdt zich strikt aan de regels en wetgeving om de 'license to operate' te behouden.

Project Engineer - Process Installation

Op één van de locaties in Amsterdam staat een installatie uit 2011 die al een aantal jaren draait. De emissie-uitstoot van deze installatie is wellicht te hoog, waardoor Vopak problemen kan krijgen met het bevoegd gezag en de bijpassende wetten. Deze informatie wordt met je gedeeld door een collega uit Amsterdam. Wat doe je?

Je gaat richting Amsterdam om te kijken wat er aan de hand is. Je werkt de vraagstelling nauwkeurig uit en probeert de process-data uit de installatie te halen. Vervolgens voer je een 'process data check' uit en onderzoek je de maximale emissie-uitstoot.

Als uit de check naar voren komt dat er teveel problemen zijn met de installatie, maak je een plan van aanpak om het op te lossen. Je werkt diverse mogelijkheden uit, maakt een kostenanalyse en breng een advies uit aan de Terminal. Als de Terminal akkoord gaat met jouw advies start je een nieuw project op. Je bent van het begin tot het einde betrokken bij het project.

Groeipad

Binnen Vopak is het mogelijk om alle kanten op te groeien; er wordt ook buiten je huidige discipline gekeken naar mogelijkheden. Het is afhankelijk hoe je jezelf ontwikkelt en welke mogelijkheden er op dat moment zijn. Dit zou een logisch groeipad kunnen zijn.

Discipline Engineer
Programma Manager
Project Manager
Technical Manager

Werken bij Vopak

Vopak is wereldwijd de grootste aanbieder van onafhankelijke tankopslag. Het bedrijf is gespecialiseerd in veilige, schone en efficiënte opslag van producten die cruciaal zijn voor de maatschappij zoals olie, biodiesel, chemicaliën, gas en eetbare oliën. Vopak heeft in Nederland 8 terminals en zo'n 1.100 werknemers. Wereldwijd beschikt Vopak over 67 terminals en werken er meer dan 6.000 werknemers.

  • Hoofdkantoor Rotterdam
  • Actief in 30 landen
  • 25% / 75%
  • Gem. leeftijd 38 jaar
  • 1.100 werknemers in Nederland
  • 6.000 werknemers wereldwijd

Collega's

Thomas Visser - Management Trainee

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
I have always been very interested in the global energy markets and how the energy transition will create new opportunities for the import and export of renewable energy & sustainable feedstocks. When you are working for Vopak you are right in the middle of it! As a Management Trainee, I got the opportunity to first work in the Operations department at one of the largest energy terminals. Afterwards I moved to the New Energy & LNG team where I am currently working on developing low-carbon supply chains for new and existing customers.

Wat heb je gestudeerd?
Applied Earth Sciences

Wat doe je in je vrije tijd?
During my free time, I am mainly busy with sports. I regularly play football, tennis and padel

Sander de Jong - Management Trainee

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
The port is the place where it happens. And Vopak is a company that can make it happen. It is a leading company with the influence, pioneering spirit and right set of values to make a difference and help accelerate the energy transition. The dynamic and multidisciplinary character of the company really appealed to me.

Wat heb je gestudeerd?
Master Hydraulic Engineering (TU Delft)

Wat doe je in je vrije tijd?
Playing football, tennis and hanging out with friends

Emma Zomer - Management Trainee

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
I was looking for a company with an international work environment and where I could contribute to the decarbonization of large industrial players. Within Vopak I found not only that, but also an informal constructive workplace with amazing people. I joined Vopak during my graduation internship, and felt like I could truly make a difference with my background in Sustainable Energy Technologies. Nowadays, I work on new energy related projects all over the world!

Wat heb je gestudeerd?
Master Sustainable Energy Technology, TU Delft

Wat doe je in je vrije tijd?
Horseback riding, running and drawing

Sollicitatieproces

Interessante baan?