Klantcase | NEN

Bij Spielwork geloven we dat je als organisatie veel tijd en geld kunt besparen door verwachtingen te managen met effectieve vacatures. Zo vergroot je de kans om het juiste talent aan te nemen. De Succes Stories van onze klanten zijn hier het levende bewijs van. Bijvoorbeeld NEN.

Vóór je verder leest; blijf up to date met onze nieuwsbrief

Download deze klantcase hier als pdf.

NEN is opgericht in 1916 met een concreet doel: normalisatieprocessen ondersteunen. Dit doet NEN door gezamenlijke afspraken (normen of ‘best practices’) te maken met belanghebbende partijen, waaronder bedrijven, overheden en start-ups. NEN is een non-profitorganisatie met zo’n 280 medewerkers en een netwerk bestaande uit bijna 5000 commissieleden.

De uitdaging van NEN

Eind 2018 besloot NEN dat het tijd was om haar arbeidsmarktcommunicatie, specifiek de vacatures, opnieuw vorm te geven. Aangezien ze de kennis hiervoor niet in huis hadden, zochten ze een partij met een integrale oplossing die (ook complexe) vacatures goed inzichtelijk kan maken. Daarnaast wilde NEN van hun 'stoffige imago' af en kandidaten laten zien wat ze daadwerkelijk te bieden hadden.

Joyce Jankok, HR Business Partner bij NEN: “Voordat we met Spielwork samenwerkten, werd ik meerdere keren per dag gebeld over functies bij NEN. “Wat doe je dan precies, hoe ziet mijn werkdag eruit?’’, waren veelvoorkomende vragen die me veel tijd kostte. Dit moest efficiënter!”

Waarom Spielwork?

Toen Joyce via Instagram in aanraking kwam met Spielwork, was ze meteen enthousiast: "Dit format bevatte alles wat in mijn scrumboard stond! De weekagenda, de salarisrange, doorgroeimogelijkheden en een procentuele verdeling van de werkzaamheden: alles wat een kandidaat wil weten, komt aan bod. De teksten en infographics geven een heldere weerspiegeling van NEN en de baaninhoud, terwijl de foto’s en video de sfeer en cultuur goed weergeven." Volgens Joyce is de grote meerwaarde van Spielwork dat een redacteur voor elke vacature in gesprek gaat met een medewerker in de functie om écht te doorgronden wat een baan inhoudt.

‘’Spielwork helpt ons om op een aantrekkelijke en realistische wijze te laten zien wat NEN doet en waar we voor staan.’’ - Joyce Jankok, HR Business Partner bij NEN

Denken vanuit de kandidaat

Voorheen gebruikte NEN één algemene vacature om consultants aan te trekken. Spielwork adviseerde om de vacature te differentiëren en toe te spitsen per cluster. Kandidaten weten nu duidelijk op welke functie in welk cluster ze solliciteren, en een bijkomend voordeel is dat de doelgroep breder is geworden. 

"Als je een technische achtergrond hebt, denk je niet snel aan een consultancy-functie bij NEN, maar we hebben wél veel technische functies. We trekken nu niet alleen generalisten aan (zoals bestuurskundigen), maar ook architecten, milieukundigen, of kandidaten met een food- of bouwachtergrond", aldus Nicole van Zwienen (Recruiter bij NEN).

Efficiëntie van het proces

NEN werkte regelmatig samen met werving- en selectiebureaus voor lastig in te vullen vacatures. De bijbehorende processen namen veel tijd in beslag, en een ander probleem was de onduidelijkheid. Kandidaten hadden simpelweg geen idee voor welke baan ze solliciteerden. Dit zorgde ervoor dat vacatures te lang open stonden, waardoor collega’s het bijbehorende takenpakket moesten overnemen en het te druk kregen. De kosten die hiermee gepaard gingen waren aanzienlijk, dus NEN had veel behoefte aan een efficiënte oplossing.

Effectieve arbeidsmarktcommunicatie

Spielwork schrijft alle vacatures, dus er valt behoorlijk wat werkdruk van de schouders van NEN. Nicole: "Doordat Spielwork zich echt heeft verdiept in onze organisatie, raken ze altijd de juiste snaar. Voorheen sloegen Young Professionals NEN over, maar nu willen ze juist bij ons werken. Het is bovendien heel prettig dat we alleen een final check hoeven te doen op de vacaturetekst, waardoor wij ons kunnen focussen op andere taken. Daarnaast is de snelheid van Spielwork een groot pluspunt.

Wat zien jullie vacatures er goed uit. De baan was me meteen helder en daardoor wist ik wat ik tijdens en na het sollicitatiegesprek kon verwachten.” - Sollicitant bij NEN

Het resultaat van de samenwerking

Bij Spielwork vinden we het belangrijk om te kijken naar de ‘return on investment’. Van oudsher is de gedachte dat de marketingafdeling meer budget hoort te krijgen dan Human Resources (HR), omdat effectieve marketing wél een positief effect heeft op de omzet. Uit onderzoek van BCG blijkt echter dat een zeer goed functionerend recruitmentsysteem zorgt voor meer dan drie keer zoveel groei en twee keer zoveel winstmarges. Lees daarover meer in ons artikel.

Een samenwerking kan zowel direct als indirect veel resultaat opleveren. Het is belangrijk om data inzichtelijk te krijgen; daarom maakt Spielwork het mogelijk om alle data op de landingspagina’s door te meten in de (Google) Analytics van de klant.

De ‘return on investment’ voor NEN

De positieve ROI was snel berekend. In 2018 gaf NEN namelijk +/- €93.000 uit aan externe recruitmentbureaus; in 2020 was dit +/- €20.000. Spielwork heeft voor NEN in totaal 24 vacatures gemaakt, inclusief foto- en videocontent. De vacatures zijn gemaakt op basis van (telefonische) gesprekken met medewerkers in de baan. Dankzij de samenwerking met Spielwork bespaart NEN behoorlijk wat kosten (zie hieronder), die nu worden ingezet voor andere HR- en recruitmentdoeleinden.

“We komen makkelijker aan kandidaten door de kwalitatief goede vacatures en ons sterke employer brand. Goede kandidaten komen nu uit zichzelf naar de organisatie. Onze collega’s zijn trots op ons als werkgever en zijn echte ambassadeurs. Voorheen was dit minder, maar nu verspreiden zij Spielwork-vacatures in hun eigen netwerk.” - Joyce.

Hier vind je alle vacatures bij NEN.

Geschreven door

Goed artikel? Blijf up to date met onze nieuwsbrief