Waarom video je recruitment versterkt

De kracht van visuele content is al vaak bewezen binnen de wetenschap. Een sterke tekst kan uiteraard overtuigen, maar goede video’s mogen niet onderschat worden. Dit geldt zeker voor recruitmentmarketing, waar video’s - ook in coronatijd - van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Vóór je verder leest; blijf up to date met onze nieuwsbrief

Een doorsnee recruitmentstrategie bestaat niet. Ditzelfde geldt voor de recruitmentvideo; je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een testimonial, sneak-peek of kantoorrondleiding. Maar hoezeer je video’s ook verschillen, het doel is in HR-context vaak hetzelfde: potentiële werknemers aantrekken en behouden. 

Veel sollicitatieprocedures zijn momenteel (deels) online vanwege corona, waardoor het voor kandidaten lastig is om een goed beeld van het bedrijf te krijgen. In dit geval kan een video enorm helpen om de collega’s, de werkplek en de sfeer over te brengen. Hieronder een paar mogelijkheden.

  • Testimonial

In deze video laat je werknemers aan het woord over het bedrijf en de cultuur. Het is belangrijk dat testimonials geloofwaardig en authentiek zijn (hierover later meer). Script dus niet wat je werknemers wel en niet mogen zeggen, maar geef ze de kans om eerlijk en spontaan te zijn. Geforceerde video’s werken averechts.  

  • ‘Een-dag-in-het-leven-van’-video

Deze video zoomt in op één specifieke functie. Een werknemer neemt de kijker mee in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden, de uitdagingen, de voordelen en de nadelen hiervan. Ideaal voor complexe of doorlopende functies. Pas ook bij deze video’s op dat je niets in scène zet, waardoor je een soapgevoel krijgt.

  • Bedrijfsvideo

Dit is een perfect middel om de cultuur van jouw bedrijf in beeld te brengen. Verwachtingsmanagement is hierbij belangrijk, zeker aangezien de kandidaat wellicht zelf geen oordeel kan vormen vanwege thuiswerkregels. Een kandidaat die een goed beeld heeft van de sfeer, cultuur en collega’s, komt straks niet voor verrassingen te staan. Dit vergroot de kans op een goede match. Want niet alleen de verantwoordelijkheden en taken bepalen hoe productief en gelukkig een werknemer is, maar ook de bedrijfscultuur, de sfeer en de collega’s. 

De voordelen op een rij 

Waar je voor kiest en hoe je een video precies invult, hangt van je doel af. Denk hierbij aan het bereiken van kandidaten, het behouden van personeel (verwachtingsmanagement) en het verbeteren van je werkgeversmerk (employer branding). Hoe dan ook, video’s brengen altijd voordelen mee:

  • Video’s zorgen voor meer overtuigingskracht. Dit doe je door emotie op te wekken, en dat gaat makkelijker met beeld (en geluid) dan met tekst. Bonuspunten als je een medewerker aan het woord laat over de baan of het bedrijf, want onderzoek laat zien dat potentiële kandidaten huidige medewerkers het meest vertrouwen als het om een baan- of bedrijfsoordeel gaat. Bij Spielwork maken we onder andere video’s waarbij de kandidaat een realistische rondleiding krijgt op de werkvloer en medewerkers aan het woord zijn.
  •  Je creëert authenticiteit. De werkzaamheden, de collega’s en de bedrijfscultuur breng je beter over met beeld dan met tekst. Visuele content werkt heel goed bij dit soort abstracte zaken. Bovendien verklein je de kans dat je vacature, bedrijfspagina of social media post overkomt als een tekstueel verkooppraatje.
  • Je verbetert de candidate experience, omdat mensen beeld makkelijker en sneller verwerken dan tekst. Hierdoor hoeven potentiële kandidaten minder moeite te doen om een goed beeld te krijgen van de baan en het bedrijf. Daarnaast laat onderzoek zien dat 55% van de respondenten méér moeite doet voor een goede sollicitatie als de bijbehorende content kwalitatief goed is.
  • De kans is groter dat je opvalt. Veel bedrijven gebruiken social media kanalen voor recruitmentdoeleinden, en daar scoren video’s altijd. Ook is de kans groter dat collega’s de video delen met hun eigen netwerk, bijvoorbeeld op LinkedIn, omdat ze dit leuk vinden om te delen.
  • Je trekt de juiste kandidaten aan. Video’s kunnen (en moeten) een realistisch beeld van de baan en het bedrijf creëren. Hierdoor weten kandidaten beter wat ze kunnen verwachten, waardoor de kans toeneemt dat je kandidaten op gesprek krijgt die écht weten wat de baan en de bedrijfscultuur inhouden en dit ook leuk vinden. Dit scheelt veel mismatches, en dus tijd, geld en frustratie. Belangrijk: dit geldt alleen bij authentieke video’s. 

Enkele richtlijnen voor een ijzersterke video: 

  • Authenticiteit

Dit is waar Spielwork voor staat. Geen verkooppraatjes, wél een realistisch beeld van de baan en het bedrijf. Dit betekent dat je geen gedetailleerd script gebruikt, maar wel kwalitatief goede video’s maakt die niet alleen over ‘jouw bedrijf’ gaan. Mocht je een reeks video’s gaan maken (zoals wij doen met Spielwork TV), probeer dan voor consistentie te zorgen. Dit creëert vertrouwen bij kijkers, wat jullie langetermijnrelatie ten goede komt. Je wilt het niet mooier maken dan het is, je wilt kandidaten aantrekken die gaan voor wat je daadwerkelijk te bieden hebt. Anders valt de realiteit straks tegen, met als gevolg vroegtijdig vertrekkende of slecht presterende werknemers.

  • De perfecte lengte

Visuele content is perfect voor social media. Onthoud wel dat mensen een korte spannings- en concentratieboog hebben, zeker als ze door hun tijdlijn scrollen. Daarom is het motto ‘hoe korter, hoe beter’ hier van toepassing. Elk social media platform heeft weer andere richtlijnen voor de lengte van content; zo blijkt uit de richtlijnen van LinkedIn dat een video-advertentie van 15 seconden daar het beste scoort. Dit hangt niet alleen van het platform af, maar ook van de doelgroep die je target. 

Kort én krachtig

Social media video’s zijn kort, omdat ze als doel hebben om de aandacht te trekken en mensen door te laten klikken. Je wilt ze op een pagina van je website laten landen (‘landingspagina’), waar je meer informatie geeft. Die pagina heeft - in het geval van recruitment - als doel om iemand te laten solliciteren. De video die doorverwijst naar de landingspagina moet kort en krachtig zijn; pas op de landingspagina werkt een langere video beter. De bezoekers op je landingspagina hebben al een bepaalde mate van interesse.

 Uit recent onderzoek blijkt dat een recruitmentvideo gemiddeld 1 minuut en 36 seconden duurt, dus met een video van 1 tot 2 minuten zit je goed. Niet vergeten: een sterke, begeleidende tekst voor bij je social media post. Kort, pakkend en met een duidelijke Call To Action (CTA), want hiermee vergroot je de kans dat mensen doorklikken. Let er ook op dat je niet een algemene wervingstekst gebruikt (‘Ben jij X, X en X? Dan is dit een baan voor jou!’). 

Een laatste tip: zorg voor een sterke intro. Als je kijkers binnen de eerste drie seconden te pakken hebt, is de kans groot dat ze de video uiteindelijk afkijken.

Nog niet overtuigd? Vacatures met video’s…

  • … hebben 53 keer meer kans om op de eerste resultatenpagina van Google te verschijnen.
  • … kunnen het begrip van de kandidaat over de baan/het bedrijf met 300% verhogen.
  • … zorgen ervoor dat werkzoekenden langer op een vacaturepagina blijven: 
    •  55 seconden op een vacaturepagina met alleen tekst
    •  2 minuten en 54 seconden op een vacaturepagina met tekst én video
    • 5 minuten en 23 seconden op een vacaturepagina met tekst en video, terwijl de video wordt afgespeeld.
  • … gaan met de tijd mee. Neem bijvoorbeeld marketing: 87% van de marketeers gebruikt videocontent, omdat dit de conversie met 80% kan verhogen.
  • … worden beter onthouden. Onderzoek laat zien dat kandidaten 95% van de videocontent onthouden, en slechts 10% van de tekstuele content.

Nóg meer voordelen? Jazeker, die lichten we graag toe in onderstaande video. De kans is tenslotte groter dat we je daarmee overtuigen ?. 

Geschreven door

Goed artikel? Blijf up to date met onze nieuwsbrief