Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

“ Je moet wél bij de AFM komen werken als je met de nieuwste technologieën wilt werken om antwoorden te vinden op complexe vraagstukken. Als je op zoek bent naar een baan met afgebakende taken, dan kun je beter níet bij de AFM komen werken. ”

Linda Brandenburg
Linda Brandenburg
Corporate Recruiter
  • Hoofdkantoor in Amsterdam
  • 50% / 50%
  • Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
  • Tussen de 650 en 700 werknemers

Ontwikkelen binnen het bedrijf

Het succes van de AFM staat of valt met de kwaliteiten, inzet en betrokkenheid van de medewerkers. Daarom wordt er veel aandacht geschonken aan zowel de professionele als persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers en daarmee de ontwikkeling van de organisatie. Je neemt zelf de regie in handen en de AFM helpt je daarbij met een aantal instrumenten. Deze instrumenten zijn er om meer zicht te krijgen op jouw drijfveren, affiniteiten, ambities en ontwikkelpunten. Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, neem je zelf het roer in handen. Iedere medewerker is uniek. Daarom werkt alleen een individuele benadering. Je manager helpt je hierbij.

Waarom werken bij AFM

Laura
Laura
Toezichthouder team Pensioenen

Ik zocht een traineeship bij een organisatie met maatschappelijke betekenis en ben toen, zonder verdere financiële achtergrond, bij de AFM terechtgekomen. Gedurende dat traineeship werd mij duidelijk dat ik dit vakgebied met alle facetten die erbij komen kijken, erg interessant vind. De leuke collega’s en grote verscheidenheid aan uitdagende werkzaamheden maakten dat ik wilde blijven bij de AFM.

Duncan
Duncan
Toezichthouder team Pensioenen

De AFM sprak me aan vanwege de maatschappelijke betekenis en de verschillende disciplines die bij elkaar samen komen. Van communicatie tot data science en van psychologie tot actuariaat. Dat alles maakt het werk impactvol, divers en uitdagend.

Tim
Tim
Senior toezichthouder Operationele & IT Risico’s

De maatschappelijk relevante missie en de unieke positie ten opzichte van de financiële sector en de politiek.

Tom
Tom
Manager Operationele & IT Risico’s

Na langere tijd te hebben gewerkt bij grote financiële instellingen op het gebied met IT risico’s leek het me mooi om zulke risico’s vanuit toezicht sectorbreed te kunnen onderzoeken.

Victoria
Victoria
Toezichthouder Operationele & IT-Risico’s

Ik wilde mijn IT-ervaring graag inzetten om vanuit overheidsperspectief bij te dragen aan deze belangrijke sector.

Mardina Smayel
Mardina Smayel
Team Manager, Juridische Zaken

Ik ben sinds 2009 werkzaam bij de AFM. Hier maak je veel impact op verschillende complexe, actuele en maatschappelijk vraagstukken. Je hebt te maken met interne cliënten: onze toezichthouders, die expert zijn op hun vakgebied. Als mijn bevindingen van hun visie en sterke mening afwijken, kan dat weleens pittige discussies opleveren. Dat dwingt je om niet te rigide te denken maar creatief te kijken naar mogelijke alternatieve oplossingen die toch binnen het kader van wet- en regelgeving passen. Wat het werken bij de AFM ook zo leuk en uitdagend maakt, is het samenwerken met collega's met diverse achtergronden en disciplines.

Erik Knoop
Erik Knoop
Junior legal counsel

Tijdens mijn studie Rechten en Economie werd het voor mij steeds duidelijker dat mijn interesse uitging naar het goed functioneren van financiële markten. In het nieuws hoor je voortdurend over zaken die deze markten dreigen te verstoren. Ik ben ervan overtuigd dat een goed functionerende markt in het belang is van burgers, bedrijven en overheid. Daar wil ik mij graag voor inzetten. Werken bij de AFM is leuk, ook vanwege de samenwerking met andere disciplines.

Philo
Philo
Toezichthouder Marktintegriteit & Handhaving

Ik heb een sterke intrinsieke motivatie om crimineel gedrag in de financiële sector te bestrijden. Bij de AFM en specifiek bij Marktintegriteit & Handhaving is dat de focus en kan ik daar echt aan bijdragen. Het geeft veel voldoening om beleggingsfraudeurs aan te pakken. Verder vind ik de sfeer en de collega’s bij de AFM heel leuk en werk je veel samen met mensen met verschillende achtergronden.

Laura Claase
Laura Claase
Legal Counsel

Tijdens de duale master Onderneming & Recht kwam ik erachter dat ik een passie heb voor het financieel recht. Eenmaal student-af en na vrijwilligerswerk in Azië te hebben gedaan, kwam ik tot de conclusie dat ik wil bijdragen aan het maatschappelijk belang. Op de afdeling Juridische Zaken bij de AFM kan ik me vastbijten in complexe juridische vraagstukken, terwijl ik ook bijdraag aan duurzame en transparante financiële markten. Daarom is dit de perfecte baan voor mij.

Ramon
Ramon
Toezichthouder kapitaalmarktinfrastructuur

Na 18 jaar werkzaam te zijn geweest bij een grote beursgroep en centrale tegenpartij, bood de AFM de kans om deze marktervaring in te zetten binnen het toezicht. Een uitdagende baan waarbij de AFM zowel communicatie met marktpartijen als samenwerking met internationale toezichthouders hoog in het vaandel heeft staan; waarden die ik deel.

Stefan
Stefan

Werken als toezichthouder bij de AFM biedt een mooie mix tussen nadenken over hoe het beter kan, dit proberen te realiseren in politiek Brussel dan wel Parijs, en het daadwerkelijk aanpakken en adresseren binnen ons toezichtsterrein. Deze combinatie werkt erg goed voor mij. Daarnaast zijn veel collega’s bevlogen en ook erg gezellig!

Jara
Jara
Junior toezichthouder kapitaalmarktinfrastructuur

Ik heb de rol van de toezichthouder en het (internationale) speelveld waarin de AFM zich bevindt altijd erg interessant gevonden. Ik vind het dan ook leuk om mee te denken over hoe het toezicht zo efficiënt en effectief mogelijk ingericht kan worden. Daarnaast biedt de AFM veel opleidingsmogelijkheden voor zowel persoonlijke ontwikkeling en vakinhoudelijke kennis!

Ilva
Ilva
Senior Toezichthouder Expertisecentrum

Ik werkte voor een commercieel onderzoeksbureau, maar wilde graag werken voor een organisatie met een mooie missie waar ik onderzoek kon toepassen en resultaten in de praktijk kon brengen. De AFM bleek hiervoor een perfecte plek!

Job
Job
Toezichthouder Expertisecentrum

Ik had in vorige functies al eens contact gehad met mensen binnen de AFM. Twee oud-collega’s werkten bij de AFM en waren enthousiast. Ik wist dat vooral de combinatie van onderzoek, toezicht en beleid me erg aan zou spreken.

Gerda
Gerda
Senior Toezichthouder Marktintegriteit

Ik heb altijd al veel interesse gehad in de financiële markten. Tijdens mijn studie rechtsgeleerdheid en een stage in de advocatuur kwam ik in aanraking met de AFM. De missie van de AFM sprak me direct aan. Ik haal er veel voldoening uit om op dagelijkse basis bij te kunnen dragen aan transparante en eerlijke financiële markten. Daarbij is het werk in ons team bij marktintegriteit en handhaving heel tastbaar, heel concreet. Dit geeft veel voldoening.

Arjen
Arjen
Risk Officer

Om te beginnen natuurlijk vanwege de werkzaamheden die mij aanspreken. Maar de omvang van de organisatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. Groot genoeg om veel aspecten van het vakgebied te kunnen toepassen, dat maakt ons werk veelzijdig. Tegelijkertijd de werkomgeving overzichtelijk genoeg om korte lijntjes te kunnen hebben met je collega’s.

Chantal
Chantal
Toezichthouder Marktintegriteit en Handhaving

Tijdens vorige banen in de commerciële sector merkte ik dat het commerciële voor mij niet zo vanzelfsprekend is. Denken vanuit het maatschappelijk belang daarentegen wel. Een baan bij de AFM past om die reden dus veel beter bij mij. Ook mocht het van mij allemaal wel iets spannender en dynamischer, een baan bij marktintegriteit en handhaving was dus een perfecte stap! Bijkomend voordeel was het werken in hartje Amsterdam, waardoor we vaak een lekkere lunch buiten de deur kunnen halen.

Ger
Ger
Junior Data Analyst

Bij de AFM krijg ik de kans om data-analyse in te zetten om toezicht te houden op de financiële markten. Hierdoor draag ik bij aan een eerlijk en duurzaam Nederland.

Linda
Linda
Corporate Recruiter

Voordat ik bij de AFM begon, werkte ik jarenlang in de commerciële sector. Toen een collega de overstap maakte naar een financiële toezichthouder, werd mijn enthousiasme voor deze professionele bedrijfstak aangewakkerd. Begin 2019 ben ik bij de AFM gestart en heb nog geen moment spijt van die keuze.

Banen bij AFM

Vakgebied

Wat is onze grootste uitdaging?

De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan de vernieuwing en professionalisering van ons toezicht. Voor alle afdelingen geldt dat digitalisering, internationalisering en versnippering in de markt grote impact zullen hebben. De voortschrijdende digitalisering van de sector biedt kansen om met behulp van data beter zicht te krijgen op de markt en toezichtprocessen efficiënter te maken. De internationalisering van de sector maakt internationale samenwerking noodzakelijk om het uitbreidende en veranderlijke speelveld effectief te beïnvloeden.

‘Ons toezicht blijven professionaliseren en meer focussen op internationale samenwerkingen.’

AFM