Wat is vereist?
- Afgeronde academische opleiding, bij voorkeur op kwantitatief gebied
- In staat om ontwikkelingen in de pensioensector te doorgronden en te vertalen naar toezichtsrisico's
- Uitstekende beheersing Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
- Affiniteit met de pensioensector
- Stevig karakter, resultaatgericht, duidelijke inbreng, je willen verdiepen in complexe materie
Wat krijg je?
- €3.000 - €5.000 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
- 36-urige werkweek
- 13e maand, 8,59% vakantietoeslag, bruto maandelijkse vergoeding van 5,6%
- 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
- Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)
- De AFM heeft het “World Class Workplace!”-keurmerk: dit geeft aan dat medewerkers graag bij de AFM werken
Wat doe je?
- 10% Inkomende signalen afhandelen
- 30% Contact met marktpartijen
- 20% Meedenken over pensioentransitie
- 25% Risicogestuurd onderzoek uitvoeren
- 15% Intern overleg
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Vacature
Als junior toezichthouder team Pensioenen bij de AFM ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van gedragsonderzoek naar partijen in de pensioensector. Dit doe je voornamelijk naar aanleiding van signalen over overtredingen, die vanuit consumenten of marktpartijen komen.
De signalen worden verdeeld onder collega’s binnen het team, die ieder een ander expertisegebied hebben. Op dit moment is er vooral behoefte aan juridische expertise binnen team Pensioenen: dan verdiep je je bijvoorbeeld in (de interpretatie van) pensioengerelateerde wet- en regelgeving.
Je bent het aanspreekpunt voor de marktpartij die je nader gaat onderzoeken. Op basis van de informatie die je aangeleverd krijgt, bepaal je (in overleg) de verdere stappen: je kunt kritische vragen stellen tijdens een gesprek, extra informatie opvragen en/of zelf op onderzoek uitgaan. Het ene onderzoek duurt twee weken; het andere onderzoek een jaar. Tijdens een lopend onderzoek onderhoud je regelmatig contact met de partij en betrokkenen, verdiep je je in (juridische) aspecten en doe je uitgebreid literatuuronderzoek om alle feiten boven tafel te krijgen. De uitkomst van een onderzoek en hoe dit wordt afgedaan, verschilt. Dit kan bijvoorbeeld een normoverdragende brief zijn, een waarschuwingsgesprek of in een officieel handhavingstraject resulteren.
Je onderzoekt niet alleen signalen, maar voert tevens themagerichte onderzoeken uit. Als jij en je collega’s een risico zien of vermoeden, duiken jullie hierin. Dit kan wellicht uitmonden in een onderzoekstraject. Tevens denk je mee over pensioenbeleid en de invulling die de AFM wil en kan geven aan pensioengerelateerde wet- en regelgeving die binnenkort vernieuwd wordt.
Je werkt in team Pensioenen, dat bestaat uit zeventien collega’s met verschillende disciplines en achtergronden. Jij richt je vooral op de juridische aspecten van het onderzoek.
Als je het leuk vindt om (juridische) pensioenzaken tot op de bodem uit te zoeken, en je het uitdagend vindt om secuur te werken vanwege de maatschappelijke impact die onderzoeken kunnen hebben, dan is dit een baan voor jou.
Agenda
Op een leuke werkdag heb je een interessant gesprek met een marktpartij. Jullie bespreken de pensioentransitie en de open normen die hieruit voortkomen, en delen elkaars standpunt hierover. Dit werkt inspirerend, waardoor jullie de visie over de pensioentransitie weer kunnen aanscherpen.
Tijdens een mindere dag heb je veel overleggen op de planning staan. Deze overleggen zijn interessant en waardevol, maar hierdoor kom je er niet aan toe om een belangrijke memo uit te werken.
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
- 19:00
-
- Lunch
- Toezichtsgesprek marktpartij en senior-collega
- Contact marktpartij
- Contact marktpartij
- Inkomende signalen afhandelen
- Informatie marktpartij bundelen
- Wet- en regelgeving uitzoeken
-
- Lunch
- Weekstart
- Teamoverleg
- Weekstart project
- Weekstart project
- Contact marktpartij
- Overleg collega-toezichthouder
- Gegevens marktpartij onderzoeken
- Werken aan thematisch onderzoek
- Wet- en regelgeving uitzoeken
-
- Lunch
- Memo opstellen
- Contact marktpartij
- Contact marktpartij
- Inkomende signalen afhandelen
- Werken aan thematisch onderzoek
- Waarschuwingsbrief opstellen en laten controleren
-
- Lunch
- Borrel
- Contact marktpartij
- Toezichtsgesprek marktpartij en senior-collega
- Gegevens marktpartij bundelen
- Brainstorm collega's pensioentransitie
- Brainstorm voorbereiden
- Overleg collega-toezichthouder
- Inkomende signalen afhandelen
-
- Vrije dag
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.
Werken bij AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
De AFM is trots op hun World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
- Hoofdkantoor in Amsterdam
- 50% / 50%
- Gem. leeftijd 42 jaar
- Tussen de 650 en 700 werknemers