Banen

(Junior) Toezichthouder Datagedreven Kapitaalmarkten

Solliciteer nu

(Junior) Toezichthouder Datagedreven Kapitaalmarkten

AFM Amsterdam

Solliciteer nu

Wat is vereist?

 • Hbo/wo werk- en denkniveau
 • 2 - 7 jaar relevante werkervaring, functie afhankelijk van deze ervaring
 • Je beschikt over ervaring met regulatory reporting, IT-audit en/ of compliance of bent bereid dit (verder) te ontwikkelen
 • Je werkt graag met data en wil bijdragen aan de ontwikkeling van datagedreven werken
 • Strategisch reagerend op marktontwikkelingen, zowel in een team kunnen werken als zelfstandig met initiatief en eigenaarschap
 • Je hebt affiniteit met financiële markten
 • Je beschikt over kennis van Excel en SQL of je bent bereid deze vaardigheden te ontwikkelen

Wat krijg je?

 • €45.000 - €90.000 bruto per jaar (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 36-urige werkweek (4x9 uur mogelijk)
 • Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • 13e maand, 8,59% vakantietoeslag, bruto maandelijkse vergoeding van 5,6%
 • 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)

Wat doe je?

 • 30% Ad-hoc en reactief toezicht (signalen, incidenten en vraagstukken)
 • 30% Doorlopend (datagedreven) toezicht (eigen detectie, analyse, thematisch onderzoek)
 • 20% Beleidsmatige werkzaamheden uitvoeren
 • 20% Marktontwikkelingen bijhouden en toezicht (operationeel) verbeteren

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als (Junior) Toezichthouder Datagedreven Kapitaalmarkten bij AFM ben je verantwoordelijk voor het gedragstoezicht op financiële markten en het slim datagedreven toezicht op de kwaliteit van transactiedata. Je houdt toezicht op de meldingen- en transactierapportages zoals de EMIR-, MiFIR- en SFTR-rapportageverplichtingen. Dit betekent dat je werkt met data van marktpartijen die handelen in financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties, emissierechten en afgeleide producten. Je analyseert deze data met behulp van detectiesystemen, SQL, Excel en PowerBI om problemen met de juistheid, tijdigheid of volledigheid van de data op te sporen en te corrigeren. Jouw doel is om de kwaliteit van de gerapporteerde data te verbeteren en deze om te zetten in nuttige toezichtsinformatie, bijvoorbeeld voor toezicht op handel met voorwetenschap en marktmanipulatie.

In jouw rol heb je veel contact met marktpartijen en andere Europese toezichthouders. Je bespreekt de datakwaliteit, mogelijke issues en relevante ontwikkelingen in Europees verband. Je zorgt ervoor dat meldingsplichtige partijen hun verantwoordelijkheid nemen om de juistheid van hun rapportages te monitoren en te controleren. Als een marktpartij haar zaken niet op orde heeft, overleg je binnen het team over mogelijke vervolgacties, die zowel aanpassingen van de data zelf als veranderingen in de bedrijfsvoering kunnen omvatten.

Dit kan betekenen dat je onderzoek doet, bevindingen vastlegt in een onderzoeksrapport en een voorstel schrijft voor de best passende maatregel, zoals een boete. Daarbij werk je nauw samen met je collega’s in een divers team van twaalf mensen, waar je elkaar goed ondersteunt en aanvult.

Als je het leuk vindt om bij te dragen aan het beter laten functioneren van kapitaalmarkten en onderdeel wilt zijn van een team dat de kwaliteit van marktinformatie bewaakt en analyseert en je het niet erg vindt om gedetailleerde data-analyses uit te voeren, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

(Junior) Toezichthouder Datagedreven Kapitaalmarkten

Op een leuke werkdag heb je analyses op de kwaliteit van transactierapportages op ons data platform, contact met collega’s die deze data gebruiken in hun toezicht, en spreek je marktpartijen aan op tekortkomingen in hun rapportages. Ook beoordeel je incidentrapporten van beleggingsondernemingen en verbeter je samen met hen hun systemen en controles, gebaseerd op wettelijke vereisten en bespreek je mogelijke maatregelen in het teamoverleg.

Op een minder leuke werkdag heb je weinig tot geen overleg met je team of ben je vooral administratief bezig.

 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00
  • Lunch
  • Centrale mailbox bijhouden
  • Gesprek met marktpartij over problemen in hun rapportage
  • Ontwikkelgesprek met Manager
  • Beoordelen incidentformulier van Broker Y
  • Beantwoorden vraag Franse toezichthouder inzake transacties bank Z
  • Werken aan project verbeteren automatische controles op datakwaliteit met DevOps data-analisten
  • Vrije dag

Voorbeeld uit de praktijk

Een broker meldt dat ze wederom duizenden transacties van haar cliënten in een bepaald aandeel al maanden niet heeft gerapporteerd. Dit belemmert mogelijk het toezicht op marktmisbruik. Hoe pak je dit aan?

Allereerst beoordeel je het feitencomplex: weet je alles om de ernst en verwijtbaarheid van deze tekortkoming in de transactierapportages te kunnen beoordelen? Zo niet, dan ga je in gesprek of stel je een schriftelijk informatieverzoek op. Daarnaast voer je eigen analyses uit op de data, omdat er mogelijk nog meer problemen zijn. Een partij die actief een incident meldt, geeft hiermee aan dat zij actief de kwaliteit van haar rapportages aan de AFM monitort, wat positief is. Echter, bij recidive kan er mogelijk meer aan de hand zijn. Afhankelijk van de aard, ernst en verwijtbaarheid kan het nodig zijn om een handhavende maatregel te nemen. Je stemt af binnen het team en ondersteunende afdelingen: wordt het een toezichtgesprek, een waarschuwing of zelfs een formele last of boete? In ieder geval moeten de ontbrekende transacties zo spoedig mogelijk alsnog aan de AFM gerapporteerd worden!

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

(Junior)Toezichthouder Datagedreven Kapitaalmarkten

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

 • Kantoor in Amsterdam
 • 47% / 53%
 • Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
 • Ruim 750 werknemers

Collega's

Laura - Senior toezichthouder team Pensioenen

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik zocht een traineeship bij een organisatie met maatschappelijke betekenis en ben toen, zonder verdere financiële achtergrond, bij de AFM terechtgekomen. Gedurende dat traineeship werd mij duidelijk dat ik dit vakgebied met alle facetten die erbij komen kijken, erg interessant vind. De leuke collega’s en grote verscheidenheid aan uitdagende werkzaamheden maakten dat ik wilde blijven bij de AFM.

Wat was je vorige baan?
Ik ben na mijn studie begonnen bij de AFM.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken en (uit)eten, tennissen, boksen, reizen, films kijken en lezen.

Duncan - Senior toezichthouder team Pensioenen

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De AFM sprak me aan vanwege de maatschappelijke betekenis en de verschillende disciplines die bij elkaar samen komen. Van communicatie tot data science en van psychologie tot actuariaat. Dat alles maakt het werk impactvol, divers en uitdagend.

Wat was je vorige baan?
Consultant

Wat doe je in je vrije tijd?
Bord- en kaartspellen, voetballen, lezen, wandelen, lekker eten en films kijken.

Tim - Senior toezichthouder Operationele & IT Risico’s

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De maatschappelijk relevante missie en de unieke positie ten opzichte van de financiële sector en de politiek.

Wat was je vorige baan?
Business Analyst bij Rabobank.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik begin de dag graag ’s ochtend vroeg met een wandeling langs de Amsterdamse grachten met mijn vriendin Kim en onze hond Woody.

Tom - Manager Operationele & IT Risico’s

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na langere tijd te hebben gewerkt bij grote financiële instellingen op het gebied met IT risico’s leek het me mooi om zulke risico’s vanuit toezicht sectorbreed te kunnen onderzoeken.

Wat was je vorige baan?
IT Audit Manager bij ABN AMRO.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wielrennen, zeilen, studeren (ik ben onlangs gestart met een MBA op het gebied van data science).

Mardina Smayel - Senior Legal Counsel

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben sinds 2009 werkzaam bij de AFM. Hier maak je veel impact op verschillende complexe, actuele en maatschappelijk vraagstukken. Je hebt te maken met interne cliënten: onze toezichthouders, die expert zijn op hun vakgebied. Als mijn bevindingen van hun visie en sterke mening afwijken, kan dat weleens pittige discussies opleveren. Dat dwingt je om niet te rigide te denken maar creatief te kijken naar mogelijke alternatieve oplossingen die toch binnen het kader van wet- en regelgeving passen. Wat het werken bij de AFM ook zo leuk en uitdagend maakt, is het samenwerken met collega's met diverse achtergronden en disciplines.

Wat was je vorige baan?
Advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, sporten, lezen en met vrienden afspreken.

Erik Knoop - Legal Counsel

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie Rechten en Economie werd het voor mij steeds duidelijker dat mijn interesse uitging naar het goed functioneren van financiële markten. In het nieuws hoor je voortdurend over zaken die deze markten dreigen te verstoren. Ik ben ervan overtuigd dat een goed functionerende markt in het belang is van burgers, bedrijven en overheid. Daar wil ik mij graag voor inzetten. Werken bij de AFM is leuk, ook vanwege de samenwerking met andere disciplines.

Wat was je vorige baan?
CCD-analist bij een betaalinstelling.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sinds een paar maanden woon ik in Amsterdam. In mijn vrije tijd ben ik dan ook vaak de stad aan het ontdekken. Verder ben ik graag op het water te vinden om te zeilen en vind ik het fijn om te wandelen door de natuur.

Philo (32) - Toezichthouder Marktintegriteit & Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb een sterke intrinsieke motivatie om crimineel gedrag in de financiële sector te bestrijden. Bij de AFM en specifiek bij Marktintegriteit & Handhaving is dat de focus en kan ik daar echt aan bijdragen. Het geeft veel voldoening om beleggingsfraudeurs aan te pakken. Verder vind ik de sfeer en de collega’s bij de AFM heel leuk en werk je veel samen met mensen met verschillende achtergronden.

Wat was je vorige baan?
Senior analist Anti Money Laundering bij ABN AMRO

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik sport graag en veel: van reformer pilates tot krachttraining. Mijn weekenden vul ik met gezellige etentjes en borrels met vrienden. Ook volg ik Spaanse les en een wijncursus. Zomerse dagen spendeer ik het liefst op het strand, dan kun je mij vaak vinden aan de Nederlandse of buitenlandse kust!

Ramon - Toezichthouder Kapitaalmarktinfrastructuur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na 18 jaar werkzaam te zijn geweest bij een grote beursgroep en centrale tegenpartij, bood de AFM de kans om deze marktervaring in te zetten binnen het toezicht. Een uitdagende baan waarbij de AFM zowel communicatie met marktpartijen als samenwerking met internationale toezichthouders hoog in het vaandel heeft staan; waarden die ik deel.

Wat was je vorige baan?
Country operations manager bij centrale tegenpartij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Op reis met gezin, onderdompelen in andere culturen wanneer het kan. Daarnaast een passie voor motorrijden, F1, lezen en schrijven over effectenhandel, en genieten van een goede film of maaltijd met familie en vrienden.

Ilva - Senior toezichthouder team Consumentengedrag

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik werkte voor een commercieel onderzoeksbureau, maar wilde graag werken voor een organisatie met een mooie missie waar ik onderzoek kon toepassen en resultaten in de praktijk kon brengen. De AFM bleek hiervoor een perfecte plek!

Wat was je vorige baan?
Data-analist bij de AFM.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken, eten en wandelen.

Job - Senior toezichthouder team Consumentengedrag

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik had in vorige functies al eens contact gehad met mensen binnen de AFM. Twee oud-collega’s werkten bij de AFM en waren enthousiast. Ik wist dat vooral de combinatie van onderzoek, toezicht en beleid me erg aan zou spreken.

Wat was je vorige baan?
Gedragswetenschappelijk onderzoeker bij UCLA (een universiteit in Los Angeles).

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik lees graag, vooral non-fictie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook wandel ik en ga ik soms hardlopen (als ik mezelf genoeg kan motiveren). Verder kijk ik vaak voetbal. Het liefst met een biertje in het stadion, toen dat nog mocht.

Arjen - Manager Compliance, Integriteit en Risicomanagement

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Om te beginnen natuurlijk vanwege de werkzaamheden die mij aanspreken. Maar de omvang van de organisatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. Groot genoeg om veel aspecten van het vakgebied te kunnen toepassen, dat maakt ons werk veelzijdig. Tegelijkertijd de werkomgeving overzichtelijk genoeg om korte lijntjes te kunnen hebben met je collega’s.

Wat was je vorige baan?
Information Security Officer

Wat doe je in je vrije tijd?
Fietsen, motorrijden, (berg)wandelen, skiën en lezen.

Chantal - Toezichthouder Marktintegriteit en Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens vorige banen in de commerciële sector merkte ik dat het commerciële voor mij niet zo vanzelfsprekend is. Denken vanuit het maatschappelijk belang daarentegen wel. Een baan bij de AFM past om die reden dus veel beter bij mij. Ook mocht het van mij allemaal wel iets spannender en dynamischer, een baan bij marktintegriteit en handhaving was dus een perfecte stap! Bijkomend voordeel was het werken in hartje Amsterdam, waardoor we vaak een lekkere lunch buiten de deur kunnen halen.

Wat was je vorige baan?
CCD-analist bij een bank

Wat doe je in je vrije tijd?
Naast dat ik heel blij word van lekker eten en dus het liefst elk weekend uit eten ga, ben ik in mijn vrije tijd ook graag aan het sporten. Tennis, handbal, crossfit en wintersport: dit sla ik liever niet over.

Ger - Data-analist

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Bij de AFM krijg ik de kans om data-analyse in te zetten om toezicht te houden op de financiële markten. Hierdoor draag ik bij aan een eerlijk en duurzaam Nederland.

Wat heb je gestudeerd?
Master Econometrics, Operations Research and Actuarial Sciences aan Universiteit van Groningen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Pianospelen.

Linda - Corporate Recruiter

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Voordat ik bij de AFM begon, werkte ik jarenlang in de commerciële sector. Toen een collega de overstap maakte naar een financiële toezichthouder, werd mijn enthousiasme voor deze professionele bedrijfstak aangewakkerd. Begin 2019 ben ik bij de AFM gestart en heb nog geen moment spijt van die keuze.

Wat was je vorige baan?
Corporate recruiter

Wat doe je in je vrije tijd?
Terrasje pakken met vrienden, regelmatig uit eten gaan en heel veel knuffelen met mijn katten.

Interessante baan?

Solliciteer nu