Banen

Stagiair(e) Verantwoord Beleggen (met focus op klimaat)

Vacature gesloten

Stagiair(e) Verantwoord Beleggen (met focus op klimaat)

Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer Utrecht

Wat is vereist?

 • Vierdejaars hbo/wo student (Bedrijfs)economie, Finance, Environmental Science, Sociale Wetenschappen of Duurzaamheid
 • Analytisch en communicatief vaardig
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
 • Het onderzoeken van bedrijven leuk vinden

Wat krijg je?

 • Stagevergoeding van €500 bruto p/m o.b.v. een 36-urige werkweek
 • 15 tot 36-urige werkweek
 • Stageduur van 2-3 maanden
 • Te combineren met het schrijven van je scriptie
 • 2 vakantiedagen per maand

Wat doe je?

 • 35% Onderzoek doen
 • 15% Intern overleg
 • 35% Onderzoeksverslag schrijven
 • 15% Trends en ontwikkelingen in de markt bijhouden

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Simona Kramer

Portfoliomanager Verantwoord Beleggen

Vacature

Pensioenfonds Rail & OV heeft zich gecommitteerd aan het Parijs-akkoord, dat betekent dat het bedrijf de beleggingen moet screenen en monitoren op het gebied van klimaat. Als Stagiair(e) Verantwoord Beleggen ga jij dit doen voor de intern beheerde Strategische Bedrijfsobligatieportefeuille (SBO). Je speelt een belangrijke rol in het waarborgen dat de 83 ondernemingen binnen het beleggingsuniversum hun CO2-uitstoot rapporteren en zich committeren aan de gestelde doelen, zodat Pensioenfonds Rail & OV de toewijding aan duurzaam en verantwoord beleggen kan waarmaken. Je zet jouw analytische vaardigheden in om de voortgang en inzet van deze ondernemingen kritisch te beoordelen en rapporteert deze bevindingen op een inzichtelijke manier.

Je krijgt de kans om kennis te maken met de wereld van Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) en hoe institutionele beleggers naar klimaatrisico’s en de klimaattransitie kijken. Terwijl je ondernemingen analyseert, ontwikkel je je inzicht in de huidige ontwikkelingen, wet- en regelgeving en markttrends, vooral met betrekking tot klimaatverandering. Je leert hoe te anticiperen op deze veranderende factoren en hoe je deze kennis kunt toepassen in de bedrijfsobligaties portefeuille, terwijl je tegelijkertijd je analytische vaardigheden verscherpt.

De SBO beheert een investment grade Bedrijfsobligatieportefeuille van ongeveer €1.4 miljard. Bij het beheer wordt onder meer rekening gehouden met macro-economische ontwikkelingen en fundamentele analyses van individuele bedrijven. Binnen de portefeuille ligt de focus op de verduurzaming van de portefeuille, waarbij gestreefd wordt om aan de doelstellingen van de 'Paris Alignment' te voldoen. Het ervaren SBO team waarin je komt te werken bestaat uit drie Portfoliomanagers, vier Analisten en een Portfoliomanager Verantwoord Beleggen. Je wordt omringd door experts op het gebied beleggen, die je kunnen ondersteunen.

Als je het leuk vindt om analytisch te werk te gaan, onderzoek te doen en affiniteit hebt met onderwerpen als klimaatverandering, energietransitie en verantwoord beleggen, dan is dit een stageplek voor jou.

Werkweek

Stagiair(e) Verantwoord Beleggen (met focus op klimaat)

Op een leuke dag heb je goede overleggen met je collega's, maak je stappen in het doen van je onderzoek en leg je een sterke analyse voor aan je Stagebegeleider.

Op een minder leuke dag ervaar je wat problemen met je onderzoek, waardoor je veel tijd kwijt bent. Hierdoor lopen je 'standaard' werkzaamheden wat vertraging op.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je gaat starten met het onderzoeken van een van de 83 ondernemingen. Hoe ga je te werk?

Je neemt het initiatief om zelfstandig het onderzoek uit te zetten bij de betreffende onderneming. Je begint met een grondige analyse van de onderneming en de specifieke kwesties met betrekking tot CO2-uitstoot en het Parijs-akkoord. Je stelt duidelijke doelen en deadlines op voor het onderzoek en formuleert heldere vragen om de benodigde informatie te verkrijgen. Als Stagiair(e) werk je zelfstandig met ondersteuning van MVB Portfolio Managers, maar je kunt altijd een beroep doen op je collega’s van de SBO-team voor advies en ondersteuning indien nodig.

Groeipad

Het Pensioenfonds Rail & OV vindt het belangrijk dat werknemers worden gestimuleerd bij hun persoonlijke groei en investeren hier daarom graag in. Mocht de Stagiair(e) trainee worden dan is er ruimte voor groei in je persoonlijke ontwikkeling. Als werknemer is er ruimte om je zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen. Hiervoor zijn ruime ontwikkelbudgetten beschikbaar. Om je inzetbaarheid als werknemer te verhogen en te zorgen dat je gezond en met plezier werkt, ontvang je jaarlijks een vitaliteitsvergoeding van € 300,-. Dit budget mag je gebruiken voor trainingen of cursussen, maar ook voor bijvoorbeeld een sportabonnement of sportartikelen.

Stagiair(e) Verantwoord Beleggen (met focus op klimaat)
Traineeship

Werken bij Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer

Het Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer is het niet verplicht gestelde pensioenfonds voor de bedrijfstak Spoorwegen en Openbaar Vervoer. De organisatie voorziet (voormalige) werknemers en gepensioneerden van aangesloten ondernemingen in een pensioen: de kernactiviteiten van het fonds zijn pensioenadministratie en vermogensbeheer. Binnen het Pensioenfonds verzorgt een team de 22 miljard euro aan beleggingen van het fonds. Een aanzienlijk deel van het vermogen wordt vanuit Utrecht door het fonds zelf belegd. De beleggers houden in een overzichtelijk team goed zicht op alle beleggingen en zijn zelf direct verantwoordelijk voor het verder verduurzamen van de portefeuille. Verandering is een constante factor binnen de organisatie, aangezien het pensioenproduct en de pensioensector sterk in beweging zijn. Het Pensioenfonds Rail & OV heeft 200 betrokken medewerkers en samenwerken staat centraal binnen de organisatie.

 • Hoofdkantoor in Utrecht
 • 200 werknemers
 • 35% / 65%
 • Gem. leeftijd 46 jaar
 • Mogelijkheden hybride werken

Collega's

Lisa Tieleman - Portfoliomanager Private Equity & Infrastructuur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor werkte ik als investment controller en ik wilde graag dichter op de bal zitten. Door deze rol kan ik een strategische bijdrage leveren en meewerken aan een goed pensioen voor de deelnemers. Dat mijn moeder een van die deelnemers is, is voor mij een extra motivatie.

Wat was je vorige baan?
Performance Measurement & Investment Control.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tennissen, boeken lezen en nieuwe plekken ontdekken.

Jean-Marc Peters - Sr. Applicatie Beheerder bij de afdeling Interne Bedrijfsvoering

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Werkend bij een detacheerder voor meer dan twintig jaar heeft me veel geleerd, maar ik miste soms het stukje connectie en waardering. Na twee jaar detachering bij Rail & OV voelde ik me echter dusdanig verbonden met de collega's, het doel en de klant, dat ik besloten heb te blijven. De sfeer, de uitdaging, de waardering, de werkomgeving en de voorwaarden (ook belangrijk) waren uiteindelijk de belangrijkste drijfveren om de overstap te maken, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Wat was je vorige baan?
Sr. Field Service Engineer bij Pink Elephant.

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen, lezen, films en techniek.

Kenneth - Investment Analyst, Afdeling Vermogensbeheer

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben een aantal jaar geleden als Trainee begonnen bij Rail & OV omdat een groot gedeelte van de beleggingen intern beheerd wordt. Hierdoor is er veel inhoudelijke kennis in het bedrijf aanwezig. Verder is er een open cultuur en is iedereen erg behulpzaam, een ideale leeromgeving voor een trainee dus!

Wat was je vorige baan?
Portfolio Manager bij Attent Vermogensbeheer.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen met de hond, naar de bioscoop en koken.

Hylke Hettema (34) - Business Consultant op de afdeling Informatisering & Change

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De vacature voor trainee trok me enorm aan door de diversiteit aan leermogelijkheden die geboden werd. Het traineeship biedt mogelijkheden om ook zelf invloed uit te oefenen op je ontwikkeling binnen Rail & OV, en dat is voor mij een successformule.

Wat was je vorige baan?
Office Manager - Necker van Naem.

Wat doe je in je vrije tijd?
Paardrijden, koken, haken en lezen.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek HRM en collega
Tweede gesprek HRM en management
Aanbod

Interessante baan?