Banen

IT Business Analist

Vacature gesloten

IT Business Analist

NEN Delft

Wat is vereist?

 • HBO/WO werk- en denkniveau
 • 3 jaar werkervaring in het begeleiden van online implementaties
 • Uitstekende beheersing van Nederlandse en Engelse taal in zowel woord als geschrift
 • Ervaring met gestructureerde content, online publishing en beheersconcepten (ITIL, BISL)
 • Analytisch en conceptueel vermogen
 • Goed kunnen luisteren en doorvragen
 • Je weet vertaalslagen te maken van proces naar product, van product naar techniek en weer terug

Wat krijg je?

 • € 3.245 - € 4.977 bruto p/m (afhankelijk van ervaring)
 • 32 tot 40-urige werkweek
 • 24 vakantiedagen en 12 ATV dagen (bij 40-urige werkweek)
 • Ruime opleidingsmogelijkheden zowel intern bij de NEN Academy als extern
 • Telefoon, laptop en reiskostenvergoeding

Wat doe je?

 • 20% Ontwikkelen en implementatie online producten
 • 20% Beheer online producten
 • 10% Overleg intern
 • 10% Overleg extern
 • 40% Analyse en verslaglegging

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als IT Business Analist ondersteun je de productmanagers bij het (door)ontwikkelen van de online producten. Je komt te werken in de Business Unit SPS. Dit is de unit die verantwoordelijk is voor het uitgeven van de normen, het geven van trainingen en het ontwikkelen van online producten. Ook help je mee bij het vormgeven en de realisatie van de content strategie van NEN. De daarbij behorende (door)ontwikkeling van de systemen die gebruikt worden voor het optimaliseren en automatiseren van de content processen valt ook binnen het takenpakket. Je draagt zorg voor de analyse, de realisatie, de implementatie en het beheer van online producten en contentprocessen.

Ook adviseer je over de mogelijkheden van nieuwe online media of content toepassing, waarbij je let op de onderlinge consistentie en bruikbaarheid. Je zet de RFI/RFP uit en selecteert onder andere de leveranciers. Je stelt mede een projectplan op en je draagt zorg voor de uitvoering. Jij bent verantwoordelijk voor zowel het testen als de acceptatie van het opgeleverde product of systeem. Daarna neem je alle aspecten van het beheer voor je rekening.

Je bent onderdeel van de Operations afdeling met onder andere 4 business analisten.

Je vindt het leuk om verschillende afdelingen te verbinden en structuur in de organisatie aan te brengen. Je moet er tegen kunnen dat veel mensen tegelijkertijd iets van je verwachten en dat je daarin je eigen koers moet vinden.

Agenda

IT Business Analists
Linda en Petra

Ik heb een leuke dag als ik het idee heb dat ik niet alleen doelen haal die ik voor mezelf stel, maar ook het bedrijf een stukje verder help.

Ik heb een matige dag wanneer er teveel vergaderingen achter elkaar plaatsvinden.

 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

De afdeling Accountmanagement heeft contacten gelegd met een ministerie: zowel de Overheid als NEN willen graag dat er een digitale verbinding komt tussen de wetgeving op wetten.nl en de normen bij NEN (en vice versa). Hoe vertaal jij deze wens naar concrete acties en functionaliteiten?

In overleggen haal je informatie op over de wensen die er bij alle betrokken partijen zijn. Je vormt op papier een idee over hoe de uitwisseling van gegevens over wetten en normen vormgegeven kan worden. Het doel is
om het werk zoveel mogelijk geautomatiseerd plaats te laten vinden en daarvoor moet er structuur aangebracht worden. Je onderzoekt welke gegevens over de relatie vastgelegd en onderhouden moeten worden.

Je stelt vast hoe het proces eruit moet gaan zien. Ook bekijk je welke partijen en personen activiteiten uitvoeren en welke applicaties bij NEN hierdoor worden geraakt en welke nieuwe functionaliteiten ontwikkeld moeten worden. Deze ideeën toets je in het overleg, en met de partij die wetten.nl beheert.

In overleg met de leverancier van het beheersysteem bepaal je de volgorde waarin de verschillende noodzakelijke functionaliteiten gerealiseerd worden. De functionaliteiten die door de leverancier opgeleverd worden, test je. Hierbij betrek je de interne collega’s die het onderhoud gaan uitvoeren, zij kunnen uiteindelijk het beste vertellen hoe ze de activiteiten in de applicatie uit willen voeren. Omdat de activiteiten voor de collega’s helemaal nieuw zijn, zorg je dat ze goed ingevoerd raken in de informatie die uit het onderzoek is voortgekomen.

De content van NEN wordt naast PDF ook in XML opgeslagen. Internationale (ISO) en Europese norminstituten leveren ook normcontent in het XML formaat. Deze content wil NEN zoveel mogelijk geautomatiseerd innemen, opslaan en publiceren in NEN Connect. Hoe doe jij dit?

Je start met het inventariseren en het helder krijgen van de vraag vanuit de business. Daarnaast stel je globaal de verschillende activiteiten vast die het realiseren van het doel met zich meebrengt en wat de mate van complexiteit is. De resultaten hiervan communiceer je intern om de verwachtingen te managen ten aanzien van het tempo waarin de verschillende stromen content ingenomen kunnen worden. Je prioriteert de verschillende stromen content en start met de eerste.

Hierbij ga je eerst kijken hoe op papier de nieuwe contentstroom het beste toegevoegd kan worden aan de bestaande contentstromen. Het is belangrijk om de nieuwe content op het juiste moment in de processen in te voegen en er moet gecontroleerd worden of de nieuwe content aan de minimale kwaliteitseisen voldoet. Die eisen worden onder andere bepaald door de website NEN Connect. De wensen zijn vastgelegd in een XML schema, hierdoor is het mogelijk om vroeg in het proces controles uit te voeren.

Samen met de collega’s die veel over het gebruikte XML schema weten en over de eisen die de website NEN Connect stelt aan de structuur van de content, overleg je over de controles die in het automatische proces ingebouwd moeten worden.

Met het plan dat hiermee ontstaat, ga je naar de leveranciers. Bij dit project heb je te maken met verschillende applicaties en daarmee ook met verschillende leveranciers. Je zorgt voor de onderlinge afstemming en draagt zorg voor de voortgang en verslaglegging van het project.

Groeipad

Binnen NEN is er veel ruimte voor opleiding en ontwikkeling. Er worden verschillende trainingsvormen aangeboden. Zo kun je via de NEN Academy collectieve trainingen, serious gaming en inspiratiesessies volgen. Daarnaast is er ruim budget beschikbaar voor individuele trainingsmogelijkheden.

IT Business Analist
Senior IT Business Analist
Product Manager

Werken bij NEN

NEN is in 1916 opgericht ter ondersteuning van normalisatieprocessen. Dit doet zij door gezamenlijke afspraken te maken met belanghebbende partijen, waaronder bedrijven, overheden, ngo’s en start-ups. Deze afspraken worden ook wel normen of 'best practices' genoemd. Normen bevorderen innovatie, duurzaamheid, veiligheid, efficiency en internationale handel, zowel op nationaal als op internationaal niveau. NEN is een non-profit stichting met 280 medewerkers en een netwerk bestaande uit bijna 5000 commissieleden.

 

 • Delft
 • Wereldwijd actief
 • 66% / 34%
 • Gem. leeftijd 47 jaar
 • 300 werknemers in Nederland

Collega's

Harold Pauwels (49) - Business Unit Manager Standards Product & Services

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was op zoek naar een bedrijf met een internationale binding. Al tijdens de eerste gesprekken zag ik de functie van consultant als een mooie volgende stap in mijn werkende leven.

Wat was je vorige baan?
Account Manager bij Delta Milieu.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sport, wijnbouw en familiebezoek.

Rob Kotte (40) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb twaalf jaar in de bouwsector gewerkt als architect. Toen ik op zoek was naar een baan waar ik mij breder kon ontwikkelen, wees een oud-collega mij op NEN. In de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens mijn sollicitatie werd ik erg enthousiast van de diversiteit aan onderwerpen, de vrijheid van werken en het internationale karakter van de functie als consultant normalisatie.

Wat was je vorige baan?
Architect.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zwemmen en reizen.

Willemien Bosch (40) - Clustermanager, Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb een achtergrond in de bouwsector. Het aantrekkelijke aan het werk bij het ingenieursbureau waar ik werkte vond ik de projectcoördinatie tussen alle betrokken partijen, installateurs, ontwerpers, constructeurs, opdrachtgever en gebruiker. Het gezamenlijk tot resultaat komen. Daarbij vond ik de beweging en gezamenlijkheid belangrijker dan het feitelijke resultaat. Ik ben me daarom wat breder gaan oriënteren en kwam de vacature bij NEN tegen. Deze sprak mij aan door de combinatie van werken in de bouwsector en de inzet van mijn 'soft-skills'.

Wat was je vorige baan?
Projectmanager bij Royal HaskoningDHV.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd doorbrengen met mijn kinderen.

Joyce Jankok (36) - HR Adviseur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik had nooit verwacht bij NEN te gaan werken, maar ik werd tijdens de gesprekken positief verrast. Enerzijds de klik met de gesprekspartners, de sfeer, maar ook de uitdagingen, waarvan ik dacht daar wil ik wel mee aan de slag gaan. Bovendien vind ik het prettig om te kunnen sparren met managers en collega’s. Ik vind NEN een zeer goede en flexibele werkgever. Dit past ook goed in combinatie met mijn privéleven.

Wat was je vorige baan?
HR Manager bij DotControl & RockBoost.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd doorbrengen met mijn gezin, uit eten met vriendinnen, shoppen en sporten.

Astrid de Haes (42) - Consultant, Industrie & Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben een coördinator in hart en nieren: laat mij maar faciliteren en regelen. Ik kwam uit de transportwereld en wilde graag mijn horizon verbreden. Bij NEN kreeg ik de kans om volop processen te begeleiden rondom een breed scala aan interessante onderwerpen.

Wat was je vorige baan?
Secretaris, Beleidsmedewerker bij TLN.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, Whodunnits kijken, daktuinieren en uiteraard op reis.

Julia Stikkelman (32) - Consultant, Bouw & Installatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Toen ik solliciteerde op mijn huidige functie, werkte ik al een aantal uur per week bij het cluster Bouw & Installatie. Het was eigenlijk niet mijn plan om heel lang te blijven of meer uren voor NEN te gaan werken, maar zowel de sfeer, als de inhoud van het werk hebben me positief verrast Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd ruimte en animo voor een borrel of feestje.

Wat was je vorige baan?
Project Ingenieus op ZZP-basis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen, relaxen, sporten, vrienden zien, docu's en films kijken.

Naazra Lalmahomed (46) - Projectassistent, Energie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is op mijn pad gekomen. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik werk hier nu ruim 13 jaar en het bevalt mij nog steeds. NEN is een goede werkgever!

Wat was je vorige baan?
Administratief medewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, luieren, met vrienden afspreken, reizen.

Yvette Mulder (33) - Consultant, Kennis- & Informatiediensten

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN leek me helemaal niets, totdat ik op de koffie ging bij een consultant. Zij vertelde mij alles over NEN en haar baan en bij mij viel er een kwartje: dit vinkt mijn hele wensenlijst af. Het is alles wat ik belangrijk vind in een baan: verantwoordelijkheid, maatschappelijke bijdrage, veel op hoog niveau praten met partners, inhoudelijk uitdagend werk, focus op projectmanagement en een sociaal werkklimaat.

Wat was je vorige baan?
Tender Manager bij Trigion.

Wat doe je in je vrije tijd?
Veel mensen tegelijkertijd uitnodigen voor etentjes en over nieuwe onderwerpen leren.

Robert Boonman (58) - Functioneel Beheerder, IT

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN had enige jaren geleden een vacature die werkelijk op mijn lijf geschreven was. En... dat bleek ook zo te zijn!

Wat was je vorige baan?
Controller.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen.

Gillian Herpers (32) - Clustermanager Agrofood & Consument

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag maatschappelijk relevant werk doen. Bij NEN kun je als consultant een directe bijdrage leveren aan een duurzamere, veiligere en efficiëntere wereld.

Wat was je vorige baan?
Project Manager Certificate.

Wat doe je in je vrije tijd?
Chinese thee drinken & yoga.

Johan van Velthoven (59) - Manager Industrie & Veiligheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Een openstaande vacature voor een consultant bij NEN trok mijn belangstelling vanwege de combinatie "wet- en regelgeving, uitvoeringspraktijk, mensenwerk en techniek". Eenmaal aan het werk bij NEN verdween het laatste stukje scepsis (het wat "droge" imago van NEN) als sneeuw voor de zon.

Wat was je vorige baan?
Accountmanager / Engineering Manager bij Mechanization Philips Lighting.

Wat doe je in je vrije tijd?
Genieten van mijn gezin en knutselen aan huis en tuin.

Ying Ying Lau - Consultant Kennis- en informatiediensten

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was getipt door een vriendin; zij werkte al bij NEN en het beviel haar goed. Dus misschien was het ook wat voor mij? Het bleek een goede match te zijn. Gevarieerd en internationaal werk, veel eigen verantwoordelijkheid en tegelijkertijd heel flexibel en... toch ook wel uniek om bij NEN te werken.

Wat was je vorige baan?
Onderzoek naar zorgrobotica (in Japan).

Wat doe je in je vrije tijd?
Veel met eten bezig zijn! Koken, (uit) eten (gaan), nieuwe keukens uitproberen... en ik reis graag, dat combineer ik het liefst met vrienden opzoeken.

Irene van den Handel (44) - Projectassistent Bouw

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
NEN is een erg flexibele werkgever en je krijgt genoeg kansen die je kan benutten.

Wat was je vorige baan?
Secretaresse bij een Notariskantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, en tijd doorbrengen met mijn kind, en vrienden.

Interessante baan?