Banen

Senior Beleidsmedewerker

Tijdelijk gesloten

Senior Beleidsmedewerker

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Den Haag

Wat is vereist?

 • WO diploma
 • Minimaal 4 jaar werkervaring
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in zowel woord als geschrift
 • Je bent politiek sensitief en hebt goede analytische vaardigheden

Wat krijg je?

 • €3.192 - €6.249 bruto p/m (schaal 11 t/m 13, afhankelijk van ervaring)
 • 25 vakantiedagen
 • 36-urige werkweek (gemiddeld)
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Mobiliteitsbudget
 • Telefoon, laptop en 13de maand

Wat doe je?

 • 40% In gesprek met directies
 • 20% Extern overleg
 • 20% Mails en stukken lezen
 • 20% Adviezen schrijven

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als Senior Beleidsmedewerker bij het directoraat-generaal Bedrijfsleven en Innovatie, onderzoek je hoe het in Nederland makkelijker kan worden gemaakt om te ondernemen. Dit doe je vooral voor start-ups, scale-ups en groeiende bedrijven. Je zorgt ervoor, door in gesprek te gaan met interne en externe stakeholders, dat deze bedrijven een steeds grotere bijdrage aan de werkgelegenheid en innovatiekracht van Nederland leveren. Je onderhoudt hiervoor nauw contact met verschillende ministeries en belangenorganisaties om te specificeren hoe het bedrijfsleven zo goed mogelijk geholpen kan worden zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld onze Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Ook stel je beleidsadviezen op in de vorm van notities die je aanbiedt aan bijvoorbeeld de minister of staatssecretaris. Daarnaast denk je na over hoe deze bedrijven het beste geholpen kunnen worden met financiering en/of regelgeving. Op deze manier probeer je een gezond leefklimaat voor bedrijven in Nederland te creëren en behouden. 

Als je het interessant vindt om met complexe vraagstukken bezig te zijn waar veel belangen bij komen kijken en je er tegen kunt dat je af en toe een lange adem nodig hebt, dan is dit een baan voor jou.

Agenda

Beleidsmedewerker
Varoll Hüzeir

Ik heb een leuke dag wanneer het advies dat ik heb opgesteld wordt gedragen. Dan heb ik het gevoel dat ik daarmee veel impact maak voor het land en waar hopelijk veel mensen van kunnen profiteren.

ik heb een matige dag als ik vooral achter de computer mails aan het wegwerken ben en er geen prikkelende dingen gebeuren of ik me niet echt met heel interessante onderwerpen bezighoud.

 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je bereidt een notitie voor die bestemd is voor de minister. Hoe ga je te werk?

Wanneer je een advies opstelt, kan dit betrekking hebben op verschillende onderwerpen. Zo kun je onder andere een advies opstellen als een investering gepland is vanuit een staatsbedrijf waarvoor goedkeuring van de minister of staatssecretaris benodigd is. Of een voorstel schrijven van hoe een subsidieregeling aangepast kan worden om meer bedrijven te kunnen bereiken.

Allereerst neem je contact op met eventuele andere betrokkenen zoals bijvoorbeeld het Ministerie van Financiën. Vervolgens bedenk je samen met je dossiergenoot hoe je de notitie gaat aanvliegen. Je stemt een lijn van advies af en je begint dan te schrijven. Je verwerkt in ieder geval de beleidsvisie in de notitie, evenals de aanleiding, het beslispunt en een toelichting. Zodra je het advies hebt opgesteld, zorg je dat deze intern wordt gecontroleerd. Wanneer de feedback uiteindelijk is verwerkt, zorg je dat de notitie aan de minister wordt overhandigd.

Groeipad

Als medewerker van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kun je je volop ontwikkelen. Je kunt verticale stappen maken, maar ook horizontaal, bijvoorbeeld als Beleidsmedewerker binnen een andere directie. Ook kun je je richten tot een ander departement of een andere functie binnen je ministerie of interdepartementaal.

Beleidsmedewerker
Senior Beleidsmedewerker
Team Coördinator
Manager
Directeur

Werken bij Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt samen met zijn partners aan een duurzaam én ondernemend Nederland: een klimaatneutrale samenleving en een sterke, open economie. Ze geven ondernemers de ruimte om te vernieuwen en benutten de economische kansen van verduurzaming en digitalisering. Ze zoeken daarbij steeds de beste balans tussen de belangen van bedrijven en consumenten.

 • Hoofdkantoor in Den Haag
 • 50% / 50%
 • Gem. leeftijd is 47 jaar
 • 8043 werknemers

Collega's

Varoll Hüzeir - Beleidsmedewerker

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag een impact maken op de maatschappij en meedenken over hoe we voor alle mensen en dieren een beter Nederland kunnen maken; een land waar economische vooruitgang ook tot ecologische vooruitgang leidt.

Wat was je vorige baan?
Beleidsmedewerker bij het minister van Financiën.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, dansen en nieuwe mensen ontmoeten.

Ineke Hoving - Beleidsmedewerker voor Europees onderzoeks- en innovatiebeleid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het was een bewuste keuze om voor het publieke domein te gaan werken. Onderdeel zijn van het grote geheel om Nederland een mooi land te laten zijn om in te wonen, leven en werken. Je krijgt direct veel verantwoordelijkheden en je werkt met gelijkgestemde professionals in een politieke omgeving. Dat is heel inspirerend en afwisselend.

Wat was je vorige baan?
Coördinator Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ministerie van Economische Zaken.

Wat doe je in je vrije tijd?
Buitensporten (zeilen, fietsen, schaatsen), steden en musea bezoeken.

Karel Braser - Beleidsadviseur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wil met mijn werk bijdragen aan een leefbare samenleving. Dat wil zeggen een samenleving waarin in de behoeftes van de huidige generatie kunnen worden voorzien, zonder dat die van de toekomst geschaad worden. De rol van bedrijven is hierin essentieel. Ik was dan ook erg blij toen ik de vacature voor beleidsmedewerker duurzaamheid voorbij zag komen.

Wat heb je gestudeerd?
BSc Bos en Natuurbeheer, MSc Environmental Sciences aan de Wageningen Universiteit.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wielrennen.

Nouria Agarroum (34) - Directiesecretaresse bij NVLG

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor was ik werkzaam bij de Gemeente Den Haag. Ik heb 2 jaar een time-out genomen voor mezelf. Toen ik weer een nieuwe uitdaging zocht, wilde ik weer bij de overheid werken en via een vriendin ben ik bij het Ministerie van Economische Zaken terecht gekomen.

Wat was je vorige baan?
Directiesecretaresse bij de Gemeente Den Haag afdeling Algemene Zaken.

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen.

Marcella Selis (43) - Managementondersteuner Directeur Generaal

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik had al een aantal jaren gewerkt bij een uitvoerende semi-overheidsinstelling in opdracht van dit Ministerie. Ik was al diverse jaren werkzaam voor de directie en ik kwam erachter dat ik mij verder wilde ontwikkelen en meer uitdaging zocht. Op deze manier ben ik in gesprek gekomen bij het Ministerie.

Wat heb je gestudeerd?
MBO Commerciële Dienstverlening, PR en Internationale Handel, Hoger management Support bij Secretary Management Institute.

Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd kook ik graag, breng graag tijd door met mijn familie en vrienden, ik luister graag naar muziek en waag er gerust een dansje ook op en Netflix vind ik leuk.

Marion Tahapary-Keislair (60) - Adviseur bedrijfsvoering P&O

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben ooit in 2001 op detacheringsbasis begonnen bij DJI. Vier jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar EZ. Je kunt meewerken aan grote vraagstukken en dat vind ik leuk. Ik houd me voornamelijk bezig met Diversiteit en Inclusie.

Wat heb je gestudeerd?
HBO Social Work sociaal juridische kant.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, TV kijken en familie bezoeken.

Interessante baan?