Banen

Wegverkeersleider

Vacature gesloten

Wegverkeersleider

Rijkswaterstaat Locaties door heel Nederland

Wat is vereist?

  • MBO 4
  • Uitstekende beheersing Nederlandse taal
  • Stressbestendig en snel schakelen
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Bereid om onregelmatig te werken

Wat krijg je?

  • €2.405 - €3.135 bruto p/m (schaal 7)
  • 36-urige werkweek
  • 23 vakantiedagen
  • Verschillende studie- en (om)scholingregelingen
  • Individueel keuzebudget en telefoon

Wat doe je?

  • 40% Incidentmanagement
  • 20% Plaatsen en monitoren van maatregelen voor wegwerkzaamheden
  • 20% Verkeersmanagement
  • 20% Administratie

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Wegverkeersleider bij Rijkswaterstaat waarborg je de veiligheid van de weggebruikers, hulpdiensten en ketenpartners op de weg. Door middel van camerabeelden en geautomatiseerde systemen handel je incidenten af en geleid je het verkeer in goede banen. Naast het regelen van de veiligheid is het bevorderen van de doorstroming ook een belangrijke taak van de wegverkeersleider. Je opent spitsstroken en wisselbanen tijdens de ochtend/avondspits en je zet omleidingen in tijdens grote evenementen en werkzaamheden. Daarnaast zorg je ook voor een stukje informatievoorziening naar de weggebruiker toe zodat deze op een veilige en snelle manier van A naar B komt.

Als wegverkeersleider heb je een grote verantwoordelijkheid, de veiligheid van weggebruikers, collega’s en ketenpartners ligt voor een groot gedeelte in jouw handen. Daarnaast is het van belang dat je stressbestendig bent en dat je kunt multi tasken. De toenemende drukte op de weg zorgt ervoor dat je meerdere handelingen tegelijkertijd moet kunnen uitvoeren. Je staat tijdens je dienst veel in contact met weginspecteurs, hulpdiensten, werknemers en overige ketenpartners, samen zorg je voor een goede afwikkeling van incidenten en werkzaamheden.

Je werkt in wisselende diensten: vroege dienst 06:30-14:30 uur, middagdienst 14:30-22:30 uur en nachtdienst 22:30-06:30 uur. Hier zit geen vast ritme in. Gemiddeld werk je twee weekenden per maand.

Rijkswaterstaat is op dit moment op zoek naar Wegverkeersleiders voor locatie Helmond en Rhoon.

Als je goed bent in plannen, organiseren en oplossingen vinden, en je houdt je hoofd koel tijdens een calamiteit, dan is dit een baan voor jou! Als je moeite hebt met werken onder druk en het lopen van nacht en weekenddiensten dan is deze functie niet voor jou.

Werkweek

Wegverkeersleider
Lea Sikkens

Ik heb een leuke dag als er complexe incidenten zijn en ik veel moet schakelen om het verkeer in goede banen te leiden.

Ik heb een minder leuke dag als er weinig meldingen zijn, al kom ik dan wel aan andere werkzaamheden toe.

    • Overdracht
    • Overdracht
    • Verkeersgeleiding
    • Verkeersgeleiding
    • Eten
    • Overdracht
    • Overdracht
    • Verkeersgeleiding
    • Verkeersgeleiding
    • Administratie
    • Eten

Voorbeeld uit de praktijk

De politiemeldkamer belt om te melden dat er een ongeval is gebeurd op de A10. Hoe ga je te werk?

Wij vragen alle informatie op die wij nodig hebben om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de situatie. Dit doen we door uit te vragen volgens een uitvraagprotocol. Hier worden wij goed op getraind, zodat je geen belangrijke informatie mist. Vervolgens brengen wij met behulp van onze systemen het ongeval in beeld. Dan stellen wij de weg veilig door middel van het plaatsen van een kruis boven de weg. Hierna nemen wij weer contact opnemen met de politie en geven hen de informatie die wij op dat moment zien. Vervolgens vragen wij onze weginspecteur om het incident fysiek te beveiligen zodat de voertuigen veilig geborgen kunnen worden.

Ook bellen wij Verkeerscentrum Nederland (VCNL). Zij zullen het incident en de bijkomende vertraging vermelden in de verkeersinformatie en/of op twitter. Dit allemaal om de weggebruiker zo goed mogelijk in te lichten over de situatie op de weg. Als alles opgestart en aanrijdend is hebben wij een monitorende functie. Mocht de situatie escaleren dan kunnen wij meteen ingrijpen. Zodra er bij het incident afgeschaald kan worden, zorgen wij dat de weg weer vrij gegeven wordt door het verwijderen van het kruis. Tijdens en na het incident registreren wij alle stappen die wij nemen in een loggingsysteem. Zo weet iedere directe collega wat er zich afspeelt.

Groeipad

Binnen de centrale kun je doorgroeien naar Coördinerend Wegverkeersleider en daarna naar Teamleider (binnen de centrale). Je kunt ook doorgroeien naar Verkeerskundige. Daarvoor moet je wel je HBO diploma behalen.

Wegverkeersleider
Coördinerend Wegverkeersleider
Teamleider (binnen de centrale)

Werken bij Rijkswaterstaat

Help jij Nederland verder? Samen met circa 8.700 collega’s werken ze bij Rijkswaterstaat in een innovatieve omgeving aan projecten die er echt toe doen. Kleine, grote en hele grote projecten die de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van Nederland verbeteren.

  • Hoofdkantoor in Utrecht
  • Actief in Nederland
  • Gem. leeftijd 48
  • 8700 werknemers

Collega's

Mechiel Wesseling (40) - Technisch Specialist Installaties en Bediening

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na ruim tien jaar als Hardware Engineer aan de zijde van de Aannemer te hebben gewerkt, vond ik het tijd voor de volgende stap. Het leek mij leuk en uitdagend om niet hetzelfde werk te gaan doen voor een ander bedrijf, maar om mijn ervaring te gebruiken om aan de 'andere kant van de tafel' te gaan zitten als Opdrachtgever. Daarnaast houdt je als Technisch Specialist de feeling met de techniek.

Wat was je vorige baan?
Hardware Engineer - Beenen B.V.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd met mijn gezin, familie en vrienden doorbrengen en sporten (badminton en wielrennen).

Sonja Fennis (44) - Senior Adviseur Bruggen en Viaducten

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor was ik werkzaam aan de TU Delft en deed ik al vaak onderzoek samen met Rijkswaterstaat. Het leek me vooral heel leuk om niet alleen een technisch onderzoek aan een brug te doen, maar vervolgens ook na te denken over welke concrete oplossingen er dan zijn om zo'n brug te behouden door middel van bijvoorbeeld een versterking. Na mijn sollicitatie bleek het werk bij Rijkswaterstaat nog veel gevarieerder dan ik had verwacht, dus ik heb nog geen moment spijt gehad.

Wat was je vorige baan?
Docent en onderzoeker betonconstructies aan de TU Delft.

Wat doe je in je vrije tijd?
Volleyballen, wandelen en puzzelen.

Daniëlle Wiegers (47) - Adviseur Inkoop- en Contractadvies

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben ruim tien jaar Bidmanager geweest waarbij ik verantwoordelijk was voor de inschrijving op aanbestedingen, dus letterlijk de andere kant van de tafel. Omdat het vakgebied me bleef aanspreken maar ik toe was aan iets nieuws, leek de stap naar inkoop een mooie uitdaging. Rijkswaterstaat gaf me deze kans en vanaf het moment dat ik hier gestart ben, heb ik nog geen seconde spijt gehad.<br />

Wat was je vorige baan?
Bidmanager bij Bechtle AG en ervoor Canon, beide in de IT-sector.

Wat doe je in je vrije tijd?
Mijn dochtertje van bijna vijf houdt me uiteraard goed bezig, daarnaast ga ik graag aan de borrel met vrienden, compenseer ik dat met sporten en ben ik ook wel een liefhebber van goede series en films.

Mirko Meijer (49) - Systeem Architect

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Rijkswaterstaat is o.a. verantwoordelijk voor renovatie en aanleg van grote objecten zoals sluizen, bruggen en keringen. Ik vind het fantastisch om een bijdrage te mogen leveren aan de projecten en in gezamenlijkheid met mijn collega's en opdrachtnemers tot oplossingen te komen voor complexe vraagstukken.

Wat was je vorige baan?
Adviseur Industriële Automatisering en Systems Engineering.

Wat doe je in je vrije tijd?
(Tour)fietsen, tennis, hardlopen, wandelen, skiën/snowboarden.

Michael Maasland (30) - Mobiel Verkeersleider

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor was ik werkzaam als Schipper op een binnenvaartschip, daar merkte ik dat er bij de recreatievaart vaak onwetendheid heerst over wat een Binnenvaartschipper ziet en kan. Hier wil ik en kan ik nu wat aan doen. Ik wil bijdragen aan veiligheid op het water voor zowel de beroeps- als de recreatievaart.

Wat was je vorige baan?
Schipper.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken, uiteten en de restauratie van m'n boot.

Interessante baan?