Banen

Hoofd Operatie

Vacature gesloten

Hoofd Operatie

Port of Amsterdam Amsterdam

Wat is vereist?

 • Wo werk- en denkniveau
 • Ruime werk- en managementervaring, bij voorkeur in de scheepvaart, luchtvaart of bij een complexe logistieke organisatie
 • Ervaring met leidinggeven aan een volcontinu dienst
 • Moeiteloos wisselen tussen strategische, tactische en operationele vraagstukken
 • Je bent benaderbaar voor je direct reports en hebt een coachende managementstijl
 • Resultaatgericht, gedisciplineerd, verbindend leiderschap en onafhankelijkheid

Wat krijg je?

 • €6.283 - €8.780 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 36-urige werkweek
 • 144 uur wettelijk verlof, leeftijdsafhankelijk bovenwettelijk verlof volgens cao (+ feestdagen, waaronder Goede vrijdag, 1 en 5 mei)
 • Persoonlijk ontwikkelbudget van €2.000 en diverse doorgroeimogelijkheden
 • Individueel Keuzebudget van 17,88%, bijdrage ziektekosten en duurzaamheid toelage
 • Telefoon en Surface-laptop
 • Thuiswerkplek en thuiswerkvergoeding
 • Leaseauto

Wat doe je?

 • 40% Operatie managen
 • 20% Doelstellingen stellen en realiseren
 • 15% Ontwikkelen en innoveren
 • 15% Met Rijkshavenmeester sparren
 • 10% Piketdienst draaien

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als Hoofd Operatie ben je integraal verantwoordelijk voor de aansturing van de operatie van de Divisie Havenmeester (circa 150 fte), je rapporteert aan de Rijkshavenmeester. Indirect ben je eindverantwoordelijk voor zes multidisciplinaire teams verdeeld over de functies Port Officers, Verkeersleiding, Sluisbediening, Gevaarlijke Stoffen & Milieu, Backoffice & Technische Dienst. De Divisie Havenmeester is verantwoordelijk voor een veilige, vlotte en duurzame afhandeling van de
scheepvaart in het Noordzeekanaalgebied en voert haar taken uit in mandaat van verschillende overheden. Als Hoofd Operatie ben je MT lid van het Management Team Divisie Havenmeester (DHM) en ben je een sparringpartner van de Rijkshavenmeester in de breedste zin, bijvoorbeeld voor ondernemingsraad vraagstukken. Je draagt een P&L verantwoordelijkheid. Ook heb je een rol in de crisisstructuur van de Divisie Havenmeester waardoor je een keer per drie weken piketdienst hebt.

Je ontwikkelt in samenwerking met het Management Team de missie, visie en strategie van de Divisie Havenmeester. Je weet de vertaalslag te maken naar concrete doelstellingen en neemt de verantwoordelijkheid voor de implementatie en het realiseren van deze doelstellingen in de operatie. Je bent verantwoordelijk voor een betrouwbare uitvoering van de publieke taak. Je bent verantwoordelijk voor de continuïteit van de 24/7 Operatie. Daarnaast ben je bezig met het optimaliseren van de scheepvaartafhandeling, handhaving, incidentbestrijding, havenbeveiliging, nautische ruimtelijke ordening, bedrijfsvoering en informatiemanagement.

Je levert een bijdrage aan beleidsontwikkeling en -implementatie en buigt je over (inter)nationale trends en ontwikkelingen gerelateerd aan de nautische operatie van de Divisie Havenmeester. Je geeft leiding aan strategische programma’s die de haven veilig, vlot en duurzaam maken en beschikt over een visie om de haven verder te ontwikkelen op deze speerpunten. Daarnaast zijn er nog terugkerende evenementen waar jij de regie over zal voeren. Zo mag je ook je tanden gaan zetten in
de 10e editie van SAIL Amsterdam.

Ook intern zijn wij een echte Port of partnership. Samen, met respect, verantwoordelijk en gedreven, dat zijn onze waarden. Je weet verbinding te maken met de mensen binnen de operatie en bent in staat draagvlak te creëren voor diverse ontwikkelingen. Je hecht waarde aan een harmonieuze samenwerking met het team en stimuleert initiatieven die daaraan bijdragen.

Het betreft een functie op het snijvlak van management en een operationele omgeving in een politiek-sensitieve context. Je zult veel overleg hebben met onder andere Rijkswaterstaat, Politie en Gemeente Amsterdam (THOR) en zorgt voor een goede werkrelatie. Je vertegenwoordigt de nautische autoriteit in externe overleggen, bijvoorbeeld met haventerminals, scheepvaartagentschappen en nautische dienstverleners.

Je neemt het voortouw in verdere managementontwikkelingen en ondersteunt de Managers Operatie (6 fte) in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Je combineert moeiteloos een persoonlijke met een zakelijke aanpak en weet op klantgerichte wijze je relaties met alle betrokken partijen te onderhouden. Je bent een spin in het web die onder spanning het hoofd koel houdt, een hoge intrinsieke drive heeft en gewend is om meerdere complexe zaken tegelijk te coördineren. Je
onderscheidt je op competenties als resultaatgerichtheid, verbindend, daadkracht en organisatietalent.

Als je het leuk vindt om te schakelen tussen strategische en operationele vraagstukken en je energie krijgt van veranderingen doorvoeren, dan is dit de functie voor jou.

Werkweek

Hoofd Operatie

Op een leuke dag help je een collega zijn resultaten te bereiken en creëer je een strategie voor een nautische klant.

Op een minder leuke dag zijn er veel escalaties op het gebied van personeel.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je krijgt te maken met nieuwe ontwikkelingen op het Noordzeekanaalgebied. Wat doe je?

De scheepvaart is voortdurend in beweging op het gebied van innovatie. Als Hoofd Operatie is het aan jou om hier goed in mee te gaan. Jij bent tenslotte degene die dit soort ontwikkelingen monitort en zorgt dat erop geanticipeerd kan worden.

Allereerst breng je in kaart wat er precies verandert. Dit doe je door de ontwikkelingen grondig te onderzoeken. Vervolgens stel je een plan op om in te spelen op de veranderingen. In zo’n plan staan alle te behalen doelen en de bijbehorende tussenstappen. De tussenstappen geef je als opdrachtgever door zodat deze kunnen worden uitgevoerd, zodat de gestelde doelen (waar jij verantwoordelijk voor bent) ook daadwerkelijk bereikt worden. Uiteraard monitor je de voortgang en rapporteer je relevante bevindingen aan de Rijkshavenmeester.

Groeipad

Port of Amsterdam biedt veel ruimte om te ontwikkelen en te groeien, als medewerker maar ook als persoon. Ze denken met je mee en bieden de kans om je vaardigheden te ontwikkelen en diverse (vak)gebieden te ontdekken. Via het interne opleidingssysteem, Goodhabitz, kun je diverse cursussen en opleidingen volgen. Een externe opleiding behoort tot de secundaire voorwaarden.

Hoofd Operatie

Werken bij Port of Amsterdam

Port of Amsterdam is de vierde haven van West-Europa en verantwoordelijk voor de ontwikkeling, exploitatie en het beheer van de Amsterdamse havenregio. De haven van Amsterdam maakt deel uit van de grootste ‘airport-seaport-city’-combinatie in Europa. Daarmee is het een belangrijke motor voor de regionale en nationale economie. Samen met partners werkt Port of Amsterdam aan een haven die steeds meer waarde oplevert voor klanten en omgeving, maar wordt ook het voortouw genomen in de verduurzaming van de haven. Alles vanuit de gedachte dat je het juist samen nóg beter kan doen. De pay-off is niet voor niets: “Be Part of a Better Port”. Het bedrijf is al enige tijd in ontwikkeling van een verticaal naar een horizontaal georiënteerd bedrijf, om zo meer wendbaar te worden en beter in te kunnen spelen op de steeds sneller veranderende omgeving. Talenten tot hun recht laten komen, plezier in het werk, verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen, sneller tot resultaat komen, succes vieren. Het zijn allemaal metrics waarop wordt gestuurd om deze beweging verder te ontwikkelen.

Open sollicitatie
Zie je momenteel geen passende vacature op onze website, maar ben je enthousiast over werken bij Port of Amsterdam? Wij staan open voor talent! Stuur ons je open sollicitatie via deze link. Vertel kort over je vaardigheden en ambities en wij onderzoeken de mogelijkheden. Laat ons weten wat jij ons team kunt bieden!

 • Hoofdkantoor in Amsterdam
 • Actief in Nederland
 • 375 medewerkers

Collega's

Harm - Sluiswachter

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na 12 jaar gevaren te hebben was het tijd voor wat anders. Toen zag ik "Sluiswachter gezocht" in de krant bij POA en dat paste precies. Dat blijkt ook wel, ik doe dit werk al 18 jaar met veel plezier.

Wat was je vorige baan?
Stuurman op een grote duwboot.

Wat doe je in je vrije tijd?
Powerliften/fitnessen, koken en zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn gezinnetje.

Charlotte - Verkeersleider

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb altijd affiniteit gehad met de scheepvaart. Ik kom uit een maritieme familie, heb zelf gevaren en gewerkt in de haven van Amsterdam. Port of Amsterdam was voor mij een logische stap.

Wat was je vorige baan?
Koninklijke Marine en Agentschap.

Wat doe je in je vrije tijd?
Met mijn gezin heerlijk genieten, wandelen, reizen, lekker eten, paardrijden en yoga.

Machiel - Adviseur Divisie Havenmeester

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Port of Amsterdam is een organisatie die midden in een netwerk van vele partijen staat en daarnaast hard werkt aan het Amsterdam van toekomst. De publieke taak die Divisie Havenmeester daarbij invult maakt PoA een spannende plek om te werken.

Wat was je vorige baan?
Directieadviseur bij Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Wat doe je in je vrije tijd?
Racefietsen, volgen van Formule 1 en andere autosporten, reizen.

Piet - Inspecteur gevaarlijke stoffen en milieu

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor was ik zelfstandig ondernemer in de binnenvaart en woonde met mijn gezin aan boord. Wij hadden besloten dat op het moment dat de kinderen naar school moesten we zouden stoppen met varen en een baan aan de wal zouden gaan zoeken. Ik ben een jaartje eerder gestopt met varen doordat er een mooie baan vrij kwam bij de Havendienst die ik niet wilde laten lopen.

Wat was je vorige baan?
Zelfstandig ondernemer in de binnenvaart.

Wat doe je in je vrije tijd?
Klussen rondom het huis en watersport.

Paulien - Senior Medewerker Financiële Administratie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ruim 25 jaar geleden kwam ik via een uitzendbureau terecht op de crediteurenadministratie. Ik heb veel verschillende (nieuwe) functies gehad. De veelzijdigheid in het werk en de vrijheid waarmee ik mijn werk kan doen, maakt dat ik hier nog steeds met veel plezier werk.

Wat was je vorige baan?
Medewerker administratie bij een bruin- en witgoed bedrijf.

Wat doe je in je vrije tijd?
Creatief bezig zijn, kleurcursus, Bodycasting, relaxen op het strand, hardlopen in het bos en gezellig borrelen met vrienden en familie.

Roos - Bedrijfsjurist

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na acht jaar advocatuur wilde ik graag als bedrijfsjurist aan de slag. Het was voor mij gelijk helder dat ik graag voor Port of Amsterdam zou willen werken, met name omdat Port of Amsterdam met uiteenlopende juridische vragen wordt geconfronteerd waarbij commerciële en maatschappelijke belangen een belangrijke rol spelen.

Wat was je vorige baan?
Advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zeilen, skiën, reizen.

Linda - Secretaresse / PA

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Port of Amsterdam opereert internationaal, maar is wel een echt Amsterdams bedrijf met Amsterdamse collega's en een stoer imago. Ik kan hier goed mijn skills inzetten.

Wat was je vorige baan?
Hiervoor heb ik bij meerdere bedrijven gewerkt.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, wandelen op het strand, quizzen op tv kijken, gezin.

James - Commercial Manager

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was al werkzaam in de Amsterdamse haven, als cargadoor op een van de terminals. Een overstap naar Port of Amsterdam gaf de kans om meer over de haven te leren, maar ook sturing te gaan geven.

Wat was je vorige baan?
Cargadoor bij Verenigd Cargadoors Kantoor Amsterdam.

Wat doe je in je vrije tijd?
Met mijn jonge familie zijn, fietsen, hardlopen, stand-up paddleboarden (SUP), lezen over sociale antropologie, documentaires kijken en koken.

Alma - Programmamanager Bereikbaarheid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb altijd al iets gehad met scheepvaart. Toen ik 18 was, heb ik als matroos bij de Koninklijke Marine gewerkt. Uiteindelijk ben ik verder gaan studeren en bij het Havenbedrijf terecht gekomen. De combinatie van scheepvaart, klanten, ontwikkelen van producten en het in de markt zetten en promoten ervan spreekt mij heel erg aan. Ons bedrijf biedt volop mogelijkheden. Inmiddels heb ik alweer mijn vijfde functie binnen het Havenbedrijf.

Wat was je vorige baan?
Head of Cargo.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd met mijn man en twee zoontjes doorbrengen, lekker uit eten gaan, sporten en reizen.

Shirit - Strategisch adviseur MVO

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Door de complexe vraagstukken met veel verschillende belangen is er veel uitdaging in mijn functie. Verduurzaming ziet er voor elke belangengroep anders uit - de gemeente, de Amsterdammer, de overheid, de bedrijven in het gebied etc. verwachten en hebben allemaal net een andere focus. Deze uitdaging in een informele sfeer op kantoor is voor mij de perfecte combinatie.

Wat was je vorige baan?
Zzp'er in duurzaamheid, daarvoor Consultant bij KPMG Sustainability.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken, borrelen en wandelen.

Idsert - Resource Coördinator

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik werk sinds januari 2008 bij Port of Amsterdam. Zij zochten een personeelsplanner en het havenbedrijf had deze vraag bij mij uitgezet.

Wat was je vorige baan?
Rayon Coördinator bij ODV Dienstverlening.

Wat doe je in je vrije tijd?
Werken in de moestuin en ik ben gekwalificeerd sportmasseur, wellnessmasseur en Kinesio tapping.

Hugo - Sluiswachter

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb zelf een aantal jaren gevaren op de grote vaart en ben gek op alles wat met varen te maken heeft. Vooral de zeevaart. De kans om bij Port of Amsterdam te gaan werken was voor mij dus een uitgelezen kans. Bovendien kon ik mijn werk als sluis/brugwachter voor een uitzendbureau inruilen voor een vaste baan op één van de mooiste locaties in Nederland.

Wat was je vorige baan?
Servicemonteur.

Wat doe je in je vrije tijd?
Varen op mijn eigen boot en vissen.

Dave - VTS-Coördinator

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben eind jaren 90 begonnen als uitzendkracht op de sluizen van IJmuiden. De werkzaamheden bevielen dermate goed dat ik in 1998 heb gesolliciteerd voor een vaste aanstelling. Daarna kreeg ik alle kansen om opleidingen te volgen en mijn ambities waar te maken.

Wat was je vorige baan?
Productiemedewerker bij TATA steel.

Wat doe je in je vrije tijd?
Varen, op stap met mijn vrouw en kinderen, en reizen.

Ruben - Havenbeambte

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor werkte ik als schipper op verschillende schepen op de binnenvaart en merkte dat ik op mijn toppunt van mijn carrière stond. Graag wilde ik mijn kennis van mijn vak graag uitbreiden, daarom heb ik gesolliciteerd op de functie Havenbeambte

Wat was je vorige baan?
Kapitein op de binnenvaart.

Wat doe je in je vrije tijd?
Golfsurfen, koken en genieten van het leven!

Irene van Dijk - Product Owner

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De haven is een enorme logistieke hub en ligt ook nog eens heel dicht tegen de stad aan. Het leek me geweldig om te werken aan projecten als de nieuwe zeesluis en SAIL, en goed om te gaan met alle verschillende belangen. Toen ik na drie jaar gevraagd werd om het eerste productteam van de haven te starten en de rol van Product Owner op me te nemen, vond ik dat spannend, maar uitdagingen ga ik graag aan. Het pakte goed uit: dit is echt een geweldige baan! We werken aan producten en diensten die waarde toevoegen voor de valuestream zeevaart. We hebben al meerdere (veelal) digitale producten opgeleverd waar klanten blij van werden. Zo werk ik elke dag aan het slimmer, sneller en schoner maken van de haven.

Wat was je vorige baan?
Senior Communicatieadviseur bij Port of Amsterdam.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hockeyen, skiën of snowboarden, reizen en de natuur ingaan met mijn gezin.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek
Assessment (via Spiral)
Tweede gesprek
Aanbod

Interessante baan?