Banen

Pensioenjurist

Vacature gesloten

Pensioenjurist

AFM Amsterdam

Wat is vereist?

 • Afgeronde juridische masteropleiding
 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring
 • Kennis van pensioenrecht en de aanstaande pensioentransitie
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
 • Zorgvuldig, analytisch, overtuigend en een stevige persoonlijkheid

Wat krijg je?

 • Een bruto jaarsalaris van minimaal €60.000 - en maximaal €90.000 op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
 • 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • Een laptop en een smartphone
 • Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
 • Thuiswerkvergoeding voor de dagen waarop je vanuit huis werkt
 • Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
 • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek

Wat doe je?

 • 12.5% Afspraken met toezichtsafdelingen
 • 25% Leidraden beoordelen
 • 25% Beoordelen van en meeschrijven aan onderzoeksrapporten
 • 12.5% Deelnemen aan inhoudelijke kennissessies
 • 12.5% Intern overleg
 • 12.5% Overleg met advocaat

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Ger de Wilde

Interim recruiter

Vacature

In de komende jaren staat het pensioentoezicht voor een belangrijk deel in het teken van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. De AFM krijgt een belangrijke uitbreiding van haar toezichttaak met als doel de transitie voor de Nederlandse pensioensector en deelnemers goed te laten verlopen. Binnen deze context zal de pensioenjurist een belangrijke rol gaan spelen.

Als pensioenjurist binnen Juridische Zaken bij de AFM ben je verantwoordelijk voor het behandelen van complexe juridische vraagstukken gericht op het pensioenlandschap. Je beoordeelt interpretaties en leidraden, werkt mee aan het opstellen van nieuwe beleidsregels en biedt ondersteuning bij het beoordelen van nieuwe wetgeving. Ook houd je je bezig met praktische vraagstukken, zoals de vraag hoe pensioenfondsen hun keuzebegeleiding gaan inrichten.

Jij neemt de leiding in bezwaar- en beroepsprocessen en behandelt bezwaarschriften, houdt hoorzittingen en maakt heroverwegingen. Daarnaast ondersteun je bij gerechtelijke procedures en geef je hierover advies aan het bestuur. Tevens ondersteun je bij het beoordelen van onderzoeksrapporten en het formuleren van de visie van de AFM op diverse pensioenrechtelijke kwesties. Naast je dagelijkse werkzaamheden neem je actief deel aan inhoudelijke kennissessies en draag je bij aan de ontwikkeling van onze juridische kennis.

Je komt te werken op de afdeling Juridische Zaken en in het team Doorlopend Toezicht, dat bestaat uit twaalf juristen. Het team bedient vele toezichtafdelingen en voert de gerechtelijke procedures en bezwaren uit die voortkomen uit het toezicht. In deze rol ligt het zwaartepunt op de samenwerking met het team Pensioenen, dat verantwoordelijk is voor doorlopend en thematisch toezicht op de pensioensector. Ook fungeer je voor diverse afdelingen als het aanspreekpunt voor pensioengerelateerde kwesties.

Als je het leuk vindt om juridische zaken tot op de bodem uit te zoeken, en je het een uitdaging vindt om standvastig te blijven bij tegengestelde belangen, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Pensioenjurist

Op een leuke werkdag is er een groot ingewikkeld juridisch rapport of beslissing op een bezwaar afgerond. Ook is het fijn wanneer er een gunstige uitspraak is van de rechtbank, die betrekking heeft op het dossier van jou of dat van je collega's.

Tijdens een mindere dag werk je aan een dossier waar inhoudelijk wat minder uitdaging in zit. Toch is het in zo'n geval belangrijk dat je scherp en kritisch blijft!

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

De AFM heeft een boete opgelegd aan een partij, die vervolgens bezwaar heeft ingediend. Wat is jouw rol binnen dit proces?

Als de AFM een boete oplegt en er wordt bezwaar ingediend, heb je een centrale rol in het proces. Je behandelt het bezwaar nadat de boetefunctionaris de boete heeft vastgesteld op basis van de bevindingen van de toezichthouder. Je taak is dan om het bezwaar te behandelen en opnieuw te beoordelen of de boete terecht is opgelegd.

Een belangrijk onderdeel van dit proces is de organisatie van een hoorzitting, waar de beboete partij het recht heeft om gehoord te worden. Na de hoorzitting en in het licht van het bezwaarschrift, maak je een heroverweging en beslis je of de boete inderdaad terecht is opgelegd.

Je adviseert vervolgens het bestuur op basis van je conclusies. Hoewel je niet de eindbeslissing neemt, speel je een cruciale rol in het proces. Als er na je advies nog steeds onenigheid is, kan de partij naar de rechter stappen. Je blijft als zaakbehandelaar betrokken, ondanks dat het pleidooi wordt uitgevoerd door een advocatenkantoor.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Jurist
Senior jurist

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

 • Kantoor in Amsterdam
 • 47% / 53%
 • Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
 • Ruim 700 werknemers

Collega's

Laura Claase - Legal Counsel

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens de duale master Onderneming & Recht kwam ik erachter dat ik een passie heb voor het financieel recht. Eenmaal student-af en na vrijwilligerswerk in Azië te hebben gedaan, kwam ik tot de conclusie dat ik wil bijdragen aan het maatschappelijk belang. Op de afdeling Juridische Zaken bij de AFM kan ik me vastbijten in complexe juridische vraagstukken, terwijl ik ook bijdraag aan duurzame en transparante financiële markten. Daarom is dit de perfecte baan voor mij.

Wat was je vorige baan?
Paralegal bij een advocatenkantoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, foto's maken en motorrijden in de natuur. Daarnaast word ik erg blij van de cultuur en het vermaak in onze hoofdstad en ben ik daar soms ook te vinden met mijn coverband.

Erik Knoop - Junior legal counsel

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie Rechten en Economie werd het voor mij steeds duidelijker dat mijn interesse uitging naar het goed functioneren van financiële markten. In het nieuws hoor je voortdurend over zaken die deze markten dreigen te verstoren. Ik ben ervan overtuigd dat een goed functionerende markt in het belang is van burgers, bedrijven en overheid. Daar wil ik mij graag voor inzetten. Werken bij de AFM is leuk, ook vanwege de samenwerking met andere disciplines.

Wat was je vorige baan?
CCD-analist bij een betaalinstelling.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sinds een paar maanden woon ik in Amsterdam. In mijn vrije tijd ben ik dan ook vaak de stad aan het ontdekken. Verder ben ik graag op het water te vinden om te zeilen en vind ik het fijn om te wandelen door de natuur.

Mardina Smayel - Team Manager, Juridische Zaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben sinds 2009 werkzaam bij de AFM. Hier maak je veel impact op verschillende complexe, actuele en maatschappelijk vraagstukken. Je hebt te maken met interne cliënten: onze toezichthouders, die expert zijn op hun vakgebied. Als mijn bevindingen van hun visie en sterke mening afwijken, kan dat weleens pittige discussies opleveren. Dat dwingt je om niet te rigide te denken maar creatief te kijken naar mogelijke alternatieve oplossingen die toch binnen het kader van wet- en regelgeving passen. Wat het werken bij de AFM ook zo leuk en uitdagend maakt, is het samenwerken met collega's met diverse achtergronden en disciplines.

Wat was je vorige baan?
Advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, sporten, lezen en met vrienden afspreken.

Duncan - Toezichthouder team Pensioenen

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De AFM sprak me aan vanwege de maatschappelijke betekenis en de verschillende disciplines die bij elkaar samen komen. Van communicatie tot data science en van psychologie tot actuariaat. Dat alles maakt het werk impactvol, divers en uitdagend.

Wat was je vorige baan?
Consultant.

Wat doe je in je vrije tijd?
Bord- en kaartspellen, voetballen, lezen, wandelen, lekker eten en films kijken.

Laura - Toezichthouder team Pensioenen

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik zocht een traineeship bij een organisatie met maatschappelijke betekenis en ben toen, zonder verdere financiële achtergrond, bij de AFM terechtgekomen. Gedurende dat traineeship werd mij duidelijk dat ik dit vakgebied met alle facetten die erbij komen kijken, erg interessant vind. De leuke collega’s en grote verscheidenheid aan uitdagende werkzaamheden maakten dat ik wilde blijven bij de AFM.

Wat was je vorige baan?
Ik ben na mijn studie begonnen bij de AFM.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken en (uit)eten, tennissen, boksen, reizen, films kijken en lezen.

Sollicitatieproces

Solliciteren via de website
± Binnen 5 werkdagen
Reactie op je sollicitatie
± Binnen 1 week
Eerste gesprek
± Binnen 1 week
Tweede gesprek
± Binnen 2 werkdagen
Telefonisch arbeidsvoorwaardengesprek i.c.m. aanbod

Interessante baan?