Wat is vereist?
- Afgeronde masteropleiding bijvoorbeeld in economie, econometrie, rechten, criminologie of bedrijfskunde
- Relevante werkervaring in de financiële sector, bij een toezichthouder, opsporingsinstantie (zoals de FIOD of het OM), advocatuur of bij de overheid is een pre
- Analytisch en schriftelijk sterk
- Overtuigende gesprekspartner
- Goede beheersing Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
- Nieuwsgierig, doortastend en sterk in je schoenen kunnen staan
- Affiniteit met data(analyse)
- Interesse in en affiniteit met de Financiële Markten
Wat krijg je?
- Een bruto jaarsalaris van minimaal €45.000, - en maximaal €89.000, -, op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
- 36-urige werkweek (4x9 uur)
- Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
- 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
- 13e maand, 8,59% vakantietoeslag, bruto maandelijkse vergoeding van 5,6%
- Een laptop en een smartphone
- Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
- Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)
- De AFM heeft het “World-class Workplace!”-keurmerk: dit geeft aan dat medewerkers graag bij de AFM werk
Wat doe je?
- 65% Werken aan onderzoeken naar financiële ondernemingen
- 25% Werken aan (thematische) projecten
- 10% Intern overleg
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Vacature
‘Financieel-economische criminaliteit vormt een bedreiging voor het vertrouwen in de financiële sector. Het is één van de kerndoelstellingen van de AFM om crimineel gedrag in de financiële sector aan te pakken. Crimineel gedrag komt in verschillende vormen en maten voor zoals fraude, oplichting, witwassen en terrorismefinanciering.’
Om risico’s op crimineel gedrag tijdig te signaleren, versterken wij onze informatiepositie door het gebruik te verbeteren van beschikbare data over de markt. Omdat deze risico’s grensoverschrijdend zijn, zet de AFM ook in op het versterken van het toezicht in Europees verband.
De activiteiten van de afdeling Marktintegriteit & Handhaving (MIH) richten zich op diverse vormen van crimineel gedrag. Vaak gaat het om onderzoeken met een complexe dynamiek die soms om handhaving vragen en in andere gevallen beter op een minder ingrijpende manier kunnen worden aangepakt.
Als (junior) toezichthouder bij de afdeling MIH lever je een directe bijdrage aan het tegengaan van crimineel gedrag op de financiële markten. Het AFM toezicht is datagedreven. Je analyseert beschikbare data en voert verkenningen uit. Jij houdt je verder deels bezig het verder ontwikkelen en optimaliseren van de uitvragen richting de sector en de risicomodellen van de sectoren. De AFM krijgt daarnaast veel signalen binnen van zowel onder toezichtstaande instellingen die iets verdachts hebben gezien als van consumenten die zijn benadeeld. Als (junior) toezichthouder doe jij verder onderzoek naar deze signalen en onderneem je actie waar nodig.
Zo kan het nodig zijn om een onderzoek ter plaatse uit te voeren, het bestuur van een onderneming uit te nodigen voor een gesprek bij de AFM of informatie op te vragen bij de betrokken partij, bij ketenpartners zoals de Belastingdienst, DNB of andere toezichthouders in binnen- en buitenland. Ook heb je contact met strafrechtelijke ketenpartners zoals de FIOD en het OM.
Je analyseert vervolgens de informatie en uiteindelijk bepaal je of er voldoende bewijs is om overtredingen vast te stellen en confronteer je de onderzochte partij. Dit zou kunnen resulteren in een formele maatregel, zoals bijvoorbeeld een boete of een last onder dwangsom. Tot slot werk je aan team overstijgende en vaak thematische projecten, bijvoorbeeld het in kaart brengen van de risico’s rondom finfluencers, of de markt in crypto-activa.
De afdeling Marktintegriteit & Handhaving (MIH) bestrijdt crimineel gedrag in de financiële sector. De afdeling bestaat uit vier teams met in totaal ongeveer 45 collega’s. Het team Beleggen bestrijdt crimineel gedrag, zoals beleggingsfraude, belangenverstrengeling en misleiding. Het team Integriteitstoezicht Vergunninghouders focust op het bestrijden en voorkomen van zware integriteitsovertredingen zoals o.a. betrokkenheid bij corruptie en fraude door accountantsorganisaties en financiële dienstverleners. Het team Toezichtvoorbereiding & Doorlopend Toezicht houdt toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 (Sw) door onder andere beleggingsinstellingen en -ondernemingen. Daarnaast coördineert dit team de inbreng van de AFM in het Financieel Expertise Centrum (FEC). De Handhavingseenheid is als team verantwoordelijk voor effectieve handhaving en ondersteunt toezichtsafdelingen van de AFM bij het kiezen van de optimale handhaving strategie inclusief het opleggen van handhavingsmaatregelen gericht op het beëindigen en/of bestraffen van de overtreding(en).
Binnen het team en de afdeling richt je je op onderwerpen die onze aandacht vereisen. Je wordt geplaatst in één van de vier teams, waarbij tijdens de selectieprocedure wordt bepaald welk team het beste bij je past. Daarnaast ben je vanuit je brede interesse inzetbaar op diverse projecten van het team en de afdeling. Twee keer per jaar prioriteren wij risico-gebaseerd een aantal projecten, waarin collega's uit de diverse teams deelnemen.
Als jij je wilt inzetten om crimineel gedrag bij financiële ondernemingen en accountantsorganisaties te helpen detecteren, analyseren en bestrijden, en je weet wanneer je door moet pakken, dan is dit een baan voor jou.
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.
Werken bij AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
- Hoofdkantoor in Amsterdam
- 50% / 50%
- Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
- Tussen de 650 en 700 werknemers