Bedrijfsjurist

Bedrijfsjurist

Port of Amsterdam Amsterdam

Wat is vereist?

 • Afgeronde wo-opleiding (Nederlands recht)
 • Minstens 5 jaar relevante werkervaring op het gebied van ondernemingsrecht, zakelijke rechten en verbintenissenrecht
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift, goede kennis van de Engelse taal in woord en geschrift
 • Gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en sterke sociale vaardigheden
 • Ervaring met het voeren van onderhandelingen en commercieel inzicht
 • Je staat stevig in je schoenen, werkt graag in teamverband en hebt gevoel voor humor

Wat krijg je?

 • €4.568 - €6.264 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 32 tot 36-urige werkweek
 • 158,4 vakantie uren obv fulltime (+ feestdagen, waaronder Goede Vrijdag, 1 en 5 mei)
 • Persoonlijk ontwikkelbudget van € 2.000,- (jaarlijks)
 • Telefoon en Surface-laptop
 • Thuiswerkplek en thuiswerkvergoeding

Wat doe je?

 • 50% Advies geven op het gebied van ondernemingsrecht, zakelijke rechten en verbintenisrecht (zowel mondeling als schriftelijk)
 • 30% Port of Amsterdam vertegenwoordigen bij juridische procedures en onderhandelingen
 • 10% Interne workshops / bijeenkomsten bijwonen
 • 10% Advies geven over relevante wet- en regelgeving

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Wilko Tijsse Claase

Hoofd Juridische Zaken

Vacature

Als Bedrijfsjurist op de afdeling Juridische Zaken bij Port of Amsterdam denk je mee over uiteenlopende onderwerpen waar de business tegenaan loopt. Zo adviseer je de directie, de business en de aan Havenbedrijf Amsterdam gelieerde rechtspersonen op het gebied van het ondernemingsrecht (vennootschapsrecht, financiële transacties), zakelijke rechten (huur en erfpacht) en het verbintenissenrecht. Ook onderhandel je grotendeels zelfstandig (namens Port of Amsterdam) bij privaatrechtelijke geschillen waar je collega's tegenaan lopen en vertegenwoordig je Port of Amsterdam in juridische procedures. Daarbij onderhoud je zelfstandig het contact met externe advocaten. Daarnaast blijf je op de hoogte van relevante wijzigingen in wet- en regelgeving en informeer je je collega's daarover.

Het gaat om een functie waarbij je veel contact hebt met private en publieke partijen (stakeholders). Je werkt samen in een team met zes bedrijfsjuristen en je rapporteert aan het Hoofd Juridische Zaken. Port of Amsterdam besteedt veel aandacht aan een goede "work-life balance". Thuiswerken behoort ook tot de mogelijkheden.

Als je het leuk vindt om collega's (van allerlei lagen en disciplines) te helpen met juridische vraagstukken en je tegelijkertijd waarde hecht aan het opbouwen van duurzame relaties met stakeholders in de publiek-private sector, dan is dit een baan voor jou.

Agenda

Bedrijfsjurist

Ik heb een leuke dag wanneer ik veel collega's van allerlei afdelingen met vragen over verschillende (juridische) thema's heb kunnen helpen. We werken in een open ruimte dus we zijn makkelijk benaderbaar.

Mijn dag is minder leuk als er extra ad hoc taken op mijn bord komen. Dan moet ik snel schakelen en harder werken om alle werkzaamheden op tijd af te hebben.

 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je Commercieel Manager meldt in het dinsdagochtend-teamoverleg dat een nieuwe partij zich heeft gemeld om zich te vestigen in de Amsterdamse Haven. Hoe ga je te werk?

Deze nieuwe partij richt zich op de recycling van (onderdelen van) windmolens. Met hun vestiging in de Amsterdamse Haven kunnen ze zo bijdragen aan de renewable-doelstellingen van Port of Amsterdam, die zich onder andere richten op het faciliteren van de uitrol van windmolenparken op de Noordzee, als ook het recyclen van grondstoffen. Je werkt in een klantteam met verschillende disciplines (commercieel, ruimte/milieu, strategie, infra, financieel) om te bezien welk terrein en onder welke omstandigheden en voorwaarden dit terrein in huur of erfpacht uitgegeven kan worden aan deze nieuwe partij. Als Jurist ben jij (vaak in samenwerking met een Contractmanager) verantwoordelijk dat de input van alle disciplines én de nieuwe klant goed verwoord worden in een nieuw vestigingscontract. Je bent een belangrijke deelnemer aan de contractonderhandelingen met de nieuwe klant.

Naast de inzet van je juridische kennis is het enorm behulpzaam als je ook begrip krijgt van de materie van de andere disciplines binnen het klantteam: Zo kan je ervoor zorgen dat alle input goed in het contract komt. Tegelijkertijd maakt dit je werk heel divers en uitdagend. Bij uitgiftes die strategisch of financieel ingewikkelder zijn treed je samen met de Commercieel Manager van het klantteam in overleg met de Directie, om hen voor te bereiden op het te nemen directiebesluit.

Als het finale concept gereed is, kan er getekend worden en is het tijd om met alle betrokkenen een borrel (op de nieuwe uitgiftelocatie in de Haven?) te drinken! Proost!

Groeipad

Port of Amsterdam biedt veel ruimte om te ontwikkelen en te groeien. Niet alleen als medewerker, maar ook als persoon. Ze denken met je mee, bieden de kans om je vaardigheden te ontwikkelen en diverse (vak)gebieden te ontdekken. Je krijgt jaarlijks een persoonlijk ontwikkelbudget van € 2000,-.

Bedrijfsjurist
Projectleider
Programmamanager
Leidinggevende

Werken bij Port of Amsterdam

Port of Amsterdam is de vierde haven van West-Europa en verantwoordelijk voor de ontwikkeling, exploitatie en het beheer van de Amsterdamse havenregio. De haven van Amsterdam maakt deel uit van de grootste ‘airport-seaport-city’-combinatie in Europa. Daarmee is het een belangrijke motor voor de regionale en nationale economie. Samen met partners werkt Port of Amsterdam aan een haven die steeds meer waarde oplevert voor klanten en omgeving, maar wordt ook het voortouw genomen in de verduurzaming van de haven. Alles vanuit de gedachte dat je het juist samen nóg beter kan doen. De pay-off is niet voor niets: “Be Part of a Better Port”. Het bedrijf is al enige tijd in ontwikkeling van een verticaal naar een horizontaal georiënteerd bedrijf, om zo meer wendbaar te worden en beter in te kunnen spelen op de steeds sneller veranderende omgeving. Talenten tot hun recht laten komen, plezier in het werk, verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen, sneller tot resultaat komen, succes vieren. Het zijn allemaal metrics waarop wordt gestuurd om deze beweging verder te ontwikkelen.

 • Hoofdkantoor in Amsterdam
 • Actief in Nederland
 • 375 medewerkers

Collega's

Harm - Sluiswachter

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na 12 jaar gevaren te hebben was het tijd voor wat anders. Toen zag ik "Sluiswachter gezocht" in de krant bij POA en dat paste precies. Dat blijkt ook wel, ik doe dit werk al 18 jaar met veel plezier.

Wat was je vorige baan?
Stuurman op een grote duwboot.

Wat doe je in je vrije tijd?
Powerliften/fitnessen, koken en zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn gezinnetje.

Charlotte - Verkeersleider

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb altijd affiniteit gehad met de scheepvaart. Ik kom uit een maritieme familie, heb zelf gevaren en gewerkt in de haven van Amsterdam. Port of Amsterdam was voor mij een logische stap.

Wat was je vorige baan?
Koninklijke Marine en Agentschap.

Wat doe je in je vrije tijd?
Met mijn gezin heerlijk genieten, wandelen, reizen, lekker eten, paardrijden en yoga.

Machiel - Adviseur Divisie Havenmeester

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Port of Amsterdam is een organisatie die midden in een netwerk van vele partijen staat en daarnaast hard werkt aan het Amsterdam van toekomst. De publieke taak die Divisie Havenmeester daarbij invult maakt PoA een spannende plek om te werken.

Wat was je vorige baan?
Directieadviseur bij Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Wat doe je in je vrije tijd?
Racefietsen, volgen van Formule 1 en andere autosporten, reizen.

Piet - Inspecteur gevaarlijke stoffen en milieu

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor was ik zelfstandig ondernemer in de binnenvaart en woonde met mijn gezin aan boord. Wij hadden besloten dat op het moment dat de kinderen naar school moesten we zouden stoppen met varen en een baan aan de wal zouden gaan zoeken. Ik ben een jaartje eerder gestopt met varen doordat er een mooie baan vrij kwam bij de Havendienst die ik niet wilde laten lopen.

Wat was je vorige baan?
Zelfstandig ondernemer in de binnenvaart.

Wat doe je in je vrije tijd?
Klussen rondom het huis en watersport.

Paulien - Senior Medewerker Financiële Administratie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ruim 25 jaar geleden kwam ik via een uitzendbureau terecht op de crediteurenadministratie. Ik heb veel verschillende (nieuwe) functies gehad. De veelzijdigheid in het werk en de vrijheid waarmee ik mijn werk kan doen, maakt dat ik hier nog steeds met veel plezier werk.

Wat was je vorige baan?
Medewerker administratie bij een bruin- en witgoed bedrijf.

Wat doe je in je vrije tijd?
Creatief bezig zijn, kleurcursus, Bodycasting, relaxen op het strand, hardlopen in het bos en gezellig borrelen met vrienden en familie.

Roos - Bedrijfsjurist

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na acht jaar advocatuur wilde ik graag als bedrijfsjurist aan de slag. Het was voor mij gelijk helder dat ik graag voor Port of Amsterdam zou willen werken, met name omdat Port of Amsterdam met uiteenlopende juridische vragen wordt geconfronteerd waarbij commerciële en maatschappelijke belangen een belangrijke rol spelen.

Wat was je vorige baan?
Advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zeilen, skiën, reizen.

Linda - Secretaresse / PA

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Port of Amsterdam opereert internationaal, maar is wel een echt Amsterdams bedrijf met Amsterdamse collega's en een stoer imago. Ik kan hier goed mijn skills inzetten.

Wat was je vorige baan?
Hiervoor heb ik bij meerdere bedrijven gewerkt.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, wandelen op het strand, quizzen op tv kijken, gezin.

James - Commercial Manager

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was al werkzaam in de Amsterdamse haven, als cargadoor op een van de terminals. Een overstap naar Port of Amsterdam gaf de kans om meer over de haven te leren, maar ook sturing te gaan geven.

Wat was je vorige baan?
Cargadoor bij Verenigd Cargadoors Kantoor Amsterdam.

Wat doe je in je vrije tijd?
Met mijn jonge familie zijn, fietsen, hardlopen, stand-up paddleboarden (SUP), lezen over sociale antropologie, documentaires kijken en koken.

Alma - Commercieel Manager Cruise & Superyachts

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb altijd al iets gehad met scheepvaart. Toen ik 18 was, heb ik als matroos bij de Koninklijke Marine gewerkt. Uiteindelijk ben ik verder gaan studeren en bij het Havenbedrijf terecht gekomen. De combinatie van scheepvaart, klanten, ontwikkelen van producten en het in de markt zetten en promoten ervan spreekt mij heel erg aan.

Wat was je vorige baan?
Accountmanager Real Estate.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd met mijn man en twee zoontjes doorbrengen, lekker uit eten gaan, sporten en reizen.

Shirit - Strategisch adviseur MVO

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Door de complexe vraagstukken met veel verschillende belangen is er veel uitdaging in mijn functie. Verduurzaming ziet er voor elke belangengroep anders uit - de gemeente, de Amsterdammer, de overheid, de bedrijven in het gebied etc. verwachten en hebben allemaal net een andere focus. Deze uitdaging in een informele sfeer op kantoor is voor mij de perfecte combinatie.

Wat was je vorige baan?
Zzp'er in duurzaamheid, daarvoor Consultant bij KPMG Sustainability.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken, borrelen en wandelen.

Idsert - Resource Coördinator

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik werk sinds januari 2008 bij Port of Amsterdam. Zij zochten een personeelsplanner en het havenbedrijf had deze vraag bij mij uitgezet.

Wat was je vorige baan?
Rayon Coördinator bij ODV Dienstverlening.

Wat doe je in je vrije tijd?
Werken in de moestuin en ik ben gekwalificeerd sportmasseur, wellnessmasseur en Kinesio tapping.

Hugo - Sluiswachter

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb zelf een aantal jaren gevaren op de grote vaart en ben gek op alles wat met varen te maken heeft. Vooral de zeevaart. De kans om bij Port of Amsterdam te gaan werken was voor mij dus een uitgelezen kans. Bovendien kon ik mijn werk als sluis/brugwachter voor een uitzendbureau inruilen voor een vaste baan op één van de mooiste locaties in Nederland.

Wat was je vorige baan?
Servicemonteur.

Wat doe je in je vrije tijd?
Varen op mijn eigen boot en vissen.

Dave - VTS-Coördinator

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben eind jaren 90 begonnen als uitzendkracht op de sluizen van IJmuiden. De werkzaamheden bevielen dermate goed dat ik in 1998 heb gesolliciteerd voor een vaste aanstelling. Daarna kreeg ik alle kansen om opleidingen te volgen en mijn ambities waar te maken.

Wat was je vorige baan?
Productiemedewerker bij TATA steel.

Wat doe je in je vrije tijd?
Varen, op stap met mijn vrouw en kinderen, en reizen.

Ruben - Havenbeambte

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor werkte ik als schipper op verschillende schepen op de binnenvaart en merkte dat ik op mijn toppunt van mijn carrière stond. Graag wilde ik mijn kennis van mijn vak graag uitbreiden, daarom heb ik gesolliciteerd op de functie Havenbeambte

Wat was je vorige baan?
Kapitein op de binnenvaart.

Wat doe je in je vrije tijd?
Golfsurfen, koken en genieten van het leven!

Irene van Dijk - Product Owner

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De haven is een enorme logistieke hub en ligt ook nog eens heel dicht tegen de stad aan. Het leek me geweldig om te werken aan projecten als de nieuwe zeesluis en SAIL, en goed om te gaan met alle verschillende belangen. Toen ik na drie jaar gevraagd werd om het eerste productteam van de haven te starten en de rol van Product Owner op me te nemen, vond ik dat spannend, maar uitdagingen ga ik graag aan. Het pakte goed uit: dit is echt een geweldige baan! We werken aan producten en diensten die waarde toevoegen voor de valuestream zeevaart. We hebben al meerdere (veelal) digitale producten opgeleverd waar klanten blij van werden. Zo werk ik elke dag aan het slimmer, sneller en schoner maken van de haven.

Wat was je vorige baan?
Senior Communicatieadviseur bij Port of Amsterdam.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hockeyen, skiën of snowboarden, reizen en de natuur ingaan met mijn gezin.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek (vrijdag 16 september)
Tweede gesprek (vrijdag 23 september)
Assessment
Je hebt de baan!

Interessante baan?