Als werkgever geheimzinnig doen over salarissen? Snijd jezelf niet in de vingers!

In de lente van 2015 was een Google medewerker het zat. Het ontbrak haar aan transparantie op de werkvloer bij ‘s werelds meest gebruikte zoekmachine. Ze maakte een spreadsheet aan, vulde haar jaarsalaris in en moedigde collega’s aan hetzelfde te doen. Dit resulteerde in het feit dat een kleine 3000 medewerkers haar advies hadden opgevolgd. Iets waar het bestuur zeker niet over te spreken was, maar een ontwikkeling die wel breed werd uitgemeten in de pers en behoorlijk wat stof deed opwaaien. Sindsdien heeft de trend zich wereldwijd voortgezet.

In dit artikel

  1. Wat houdt bedrijven tegen?
  2. Waarom is het slim om over te stappen?
  3. Vertrouwen
Vóór je verder leest; blijf up to date met onze nieuwsbrief

Toch rust er binnen bedrijven nog altijd een taboe op het onderwerp ‘salaris’. Laat staan dat vacatures die inzicht geven in het salaris de normaalste zaak van de wereld is. Maar waarom durven sommige organisaties het toch niet aan? En wat zijn dan de positieve gevolgen als je overstapt naar vacatures mét salaris?

 

Wat houdt bedrijven tegen?

 

Het lijkt erop dat de trend uit de economische crisis - ‘we bespreken je marktconforme salaris liever even later aan tafel’ - aan het afzwakken is. Toch blijft het nog voor een aantal bedrijven een no go om salaris in vacatures te vermelden. Grootste drijfveer voor hen blijft de gedachte van een sterke onderhandelingspositie ten aanzien van kandidaten. Een goedkopere werknemer in dienst nemen lijkt misschien een goede optie, maar inkomensverschillen tussen collega’s wekt vaak argwaan op met alle gevolgen van dien.

Een andere trigger voor bedrijven om salaris in de doofpot te stoppen, is dat huidige werknemers anders gemakkelijk inzicht hebben in het salaris van die nieuwe collega. En wat als blijkt dat hij of zij meer mag bijschrijven dan jij? Precies, ja. Dan zijn de poppen aan het dansen. De oplossing om scheve gezichten te voorkomen is eenvoudig: geef een salarisrange in vacatures aan (max. €1.000), én communiceer duidelijk naar je werknemers hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Zodra werknemers op hoogte zijn van de logica, is de kans groot dat spanningen op de werkvloer worden vermeden. Let wel, wees eerlijk in je beweegredenen, anders werkt het averechts.

Om werknemers eerlijk te belonen is het een goede optie om aan de slag te gaan met een transparant salarishuis voor de gehele organisatie. Dit zorgt voor openheid (en begrip bij collega’s) over salarissen voor zowel de huidige als nieuwe werknemers. Lees hier hoe je zo’n structuur opzet binnen jouw organisatie.

 

Waarom is het slim om over te stappen?

 

1. Google for Jobs

De belangrijkste pijler om over te stappen van een cultuur met gebrek aan transparantie naar een open cultuur is de opmars van Google for Jobs (GFJ). Wanneer de lancering precies zal plaatsvinden, is bij het grote publiek nog niet bekend. Maar de dagen waarop grote jobboards de sector domineren, zullen binnenkort voorbij zijn. Google geeft alle vacatures, waar ze ook vandaan komen, de kans om goed te scoren. Om hoog in de resultaten te komen, moet je aan de technische en content richtlijnen voldoen en salaris is een belangrijk onderdeel. Sterker nog, als je dit niet bekendmaakt zal Google op basis van vergelijkbare vacatures een salarisindicatie geven.

 

2. Verwachtingsmanagement (én tijdwinst)

Niemand wil er na 3 gesprekken achter komen dat de verwachtingen rondom het salaris toch te ver uit elkaar liggen. Daarom zijn veel organisaties je al voorgegaan door salaris te vermelden in vacatures. En dat is een slimme zet als je bedenkt dat werkzoekenden sneller geïnteresseerd zijn in vacatures met salarisindicaties. Niet alleen trek je kandidaten aan, ook zorg je ervoor dat de verwachtingen van de kandidaat al vroegtijdig in het recruitmentproces worden gemanaged. Je filtert er een hoop kandidaten uit die een hoger salaris verwachten, wat weer meer tijdwinst oplevert. Een win-win situatie dus.

 

3. Candidate journey

Zowel millennials als Generatie Z - een nieuwe groep die de arbeidsmarkt gaat bestormen - zijn kritisch en hebben niet veel tijd om handen. De generaties van nu beslissen razendsnel of een online boodschap relevant is, meestal gebeurt dat al binnen 8 seconden(!). Grote kans dus dat ze eerder afhaken wanneer geen inzicht in salaris wordt geboden.

Daar komt bij dat het lezen van een vacaturetekst een cruciaal moment is tijdens de candidate journey. Het is meestal het eerste contactmoment van kandidaten op de website dus een perfecte kans om een goede indruk te maken en hen langer op de vacaturepagina te houden. Ook wijst onderzoek uit (vraag hier de whitepaper aan) dat vacatures in veel gevallen het enige onderdeel is dat het gros van de websitebezoekers ziet. Dus waarom niet meteen eerlijk zijn in de communicatie door salarisinformatie te delen?

 

Vertrouwen

Toegegeven, je haar van de ene op de andere dag blauw verven gaat ook niet over één nacht ijs. Toch is openheid over salaris iets waar de markt nu duidelijk naar vraagt. Zowel door de vraag- (kandidaat) als aanbodzijde (GFJ). Goede communicatie hierover begint al bij het eerste contactmoment van de kandidaat: de vacature. Transparantie over een salaris - of salarisrange - schept verwachtingen, scheelt tijd in het recruitmentproces en biedt een eerlijke onderhandelingspositie voor beide partijen waardoor je vertrouwen wint bij nieuwe maar óók huidige werknemers.

Met Spielwork-vacatures die inzicht geven in het salaris en GFJ-proof zijn, staat het managen van de verwachtingen van kandidaten hoog in het vaandel. Heb je daarom hulp nodig bij het maken van eerlijke vacatures of wil je gewoon vrijblijvend bellen of mailen? Dat kan via +31202618357 of mail naar info@spielwork.com. 

Geschreven door

Goed artikel? Blijf up to date met onze nieuwsbrief