Banen

Juridisch Consultant Civielrecht

Juridisch Consultant Civielrecht

USG Legal Utrecht

Wat is vereist?

 • Diploma Nederlands recht
 • 2 jaar aantoonbare werkervaring op gebied van individuele belangenbehartiging
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden
 • Pragmatische instelling
 • Flexibele instelling

Wat krijg je?

 • €2.640 - € 3.755 bruto p/m excl. bonusregeling
 • 40 urige werkweek
 • 25 vakantiedagen én 5 bonusdagen wanneer je het hele jaar niet ziek bent
 • Zelden werk in het weekend
 • Interne en externe opleidingsmogelijkheden zoals een training pleitvaardigheden of een Grotius opleiding

Wat doe je?

 • 20% Innemen dossiers en administratie
 • 35% Contact cliënten en andere partijen
 • 20% Schrijven juridische beoordelingen
 • 5% Intern overleg
 • 20% Jurisprudentie en literatuuronderzoek

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als Juridisch Consultant Civielrecht bij USG Legal ben je verantwoordelijk voor het behandelen van verschillende soorten civielrechtelijke dossiers. Je zal in beginsel van start gaan bij het Legal Service Centre van USG Legal, maar het vervullen van interim opdrachten bij verschillende opdrachtgevers hoort ook bij deze functie.

Op het Legal Service Centre beheer je zelfstandig het volledige proces van de dossiers en onderhoud je contact met cliënten, wederpartijen, rechtbanken, deskundigen en overige partijen. Je houdt je cliënten op de hoogte van hun juridische positie, de stand van zaken in een dossier en de afwikkeling van geschillen. Jouw doel is om het beste resultaat voor de cliënt te bereiken. Je werkt in een team van veertig collega’s met allemaal hun eigen specialisme binnen het civiel recht, waardoor je altijd een beroep kunt doen op je collega’s.

Deze vacature staat ook open voor een senior positie met bijbehorende salarisschaal.

Je moet het leuk vinden om dingen uit te zoeken en het onderste uit de kan te halen.

Agenda

Juridisch consultant, afdeling Consument en Wonen
Esther Nelemans

Een leuke dag is wanneer ik positieve feedback van mijn cliënten krijg. Bijvoorbeeld als ik een zaak tot een goed eind heb gebracht of door een compliment over mijn inzet.

Ik vind een dag minder leuk als ik tot de conclusie kom dat ik juridisch gezien niets meer voor cliënt kan betekenen en ik cliënt hiervan op de hoogte moet brengen.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Jouw cliënt is niet tevreden over de manier waarop de parketvloer in zijn nieuwe huis is gelegd. Hij schakelt een jurist in om zijn belangen te behartigen. Hoe pak je dit aan?

Nadat je dit dossier in behandeling hebt genomen, neem je eerst telefonisch contact op met de cliënt. Je bespreekt de zaak en je vraagt de relevante stukken op. Deze stukken ga je vervolgens beoordelen en aan de hand van de wet- en regelgeving en jurisprudentie bepaal je de juridische positie van de cliënt. Wanneer het juridisch standpunt van de cliënt kans van slagen heeft, ga je aan de slag. Tijdens overleg met de cliënt leg je het plan van aanpak voor en neem je contact op met de wederpartij of de gemachtigde.

Afhankelijk van de ernst van het gebrek kan bijvoorbeeld herstel of vervanging van de parketvloer worden geëist. Als eerste stel je de wederpartij schriftelijk in gebreke. Zodra je hierna in gesprek gaat met (de gemachtigde van) de wederpartij, onderbouw je nogmaals het standpunt van de cliënt en leg je de eis van de cliënt voor. Als de wederpartij hier niet aan voldoet kan je het herstel of de vervanging van de parketvloer omzetten naar een schadevergoeding of ontbinding. Uiteraard probeer je altijd in overleg met (de gemachtigde van) de wederpartij tot een regeling te komen. Lukt dit niet, dan is een gerechtelijke procedure de volgende stap. Dit communiceer je vervolgens telefonisch aan de cliënt.

Soms heeft het standpunt van de cliënt helaas geen kans van slagen. Het is dan jouw taak om dit aan de cliënt uit te leggen en de behandeling van de zaak af te wijzen.
Communicatie is in alle situaties cruciaal, zowel naar de cliënt als naar de wederpartij. Om de kans van slagen te vergroten is het van belang dat je nooit de belangen van de verschillende partijen uit het oog verliest.

Groeipad

Binnen USG Legal worden trainingen en opleidingen toegespitst op jouw persoonlijke situatie en doelstellingen. Je kunt meerdere opleidingen volgen om je vervolgens te specialiseren. Enkele voorbeelden zijn een Grotius opleiding of een training pleitvaardigheden.

Junior juridisch consultant algemeen civielrecht
Medior juridisch consultant algemeen civielrecht
Senior juridisch consultant algemeen civielrecht

Werken bij USG Legal

USG Legal is onderdeel van USG Professionals. USG Professionals bestaat verder uit de labels USG Finance en USG Marketing, Communication & Sales. Het bedrijf biedt zijn opdrachtgevers zowel diensten als professionals in verschillende vakgebieden aan. Bij USG Legal werken op dit moment 390 juristen, die zich richten op personele vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht en huurrecht. USG Legal beschikt ook over een eigen Legal Service Center, waarin gespecialiseerde juridisch medewerkers van USG Legal vraagstukken van een opdrachtgever in behandeling nemen.
 • Hoofdkantoor in Utrecht
 • Actief in Nederland
 • 69% / 31%
 • Gem. leeftijd 28 jaar
 • 445 werknemers in Nederland

Collega's

Esther Nelemans - Juridisch Consultant Civiel Recht

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Wat mij aanspreekt is dat je op de werkvloer een informele sfeer treft. Er geldt geen hiërarchie: de deur van elke collega staat open en iedereen denkt met elkaar mee en wil elkaar helpen. Je hebt veel eigen verantwoordelijkheden en je kunt jezelf continu blijven ontwikkelen.

Wat was je vorige baan?
Ik heb eerder in het notariaat gewerkt.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik houd van koken en lekker eten, met mijn man reizen en veel van de wereld zien.

Joop van Berkel (29) - Senior Juridisch Consultant Bestuursrecht

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was al enige tijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Via Linkedin ben ik benaderd door een recruiter van USG.

Wat was je vorige baan?
Ik heb eerder o.a. bij UWV, SRK en DAS gewerkt

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben graag met mijn familie, houd van reizen en voetballen (op zondagen).

Matthijs de Vries - Recruiter

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben er eigenlijk bij toeval ingerold. Eén van de recruiters is een bekende van mij en we spraken elkaar tijdens een feest over haar werk en dat ze de overstap van het juridische naar het recruitment had gemaakt. Ik gaf aan dat het mij ook wel leuk leek. Zij heeft toen voor mij geïnformeerd. Nu zijn we collega's. Zo kan het lopen.

Wat was je vorige baan?
Stage Marketing bij Ahold

Wat doe je in je vrije tijd?
Met vrienden afspreken, koken en uiteten gaan. Wijn is mijn grote hobby.

Tessa Bakermans (29) - Juridisch Consultant Arbeidsrecht

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Wat mij heel erg aantrok bij USG Legal Professionals is dat er veel cursussen worden aangeboden: je kunt je blijven ontwikkelen. Ook zijn er mogelijkheden om bij verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan. Voor wat betreft de dossierbehandeling: je krijgt direct veel verantwoordelijkheid.

Wat heb je gestudeerd?
Arbeidsrecht aan Universiteit Tilburg

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik hou van lezen, winkelen en uit eten en drankjes doen.

Jasmine Babaee (27) - Jurist, afdeling Consument en Wonen

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Een jong en dynamisch bedrijf met veel doorgroeimogelijkheden, dat is wat mij aansprak.

Wat was je vorige baan?
Projectmedewerker bij destijds Legal & General Nederland

Wat doe je in je vrije tijd?
Hapjes en drankjes doen met vrienden en familie.

Interessante baan?