Solliciteer voor 01-04-'19

Inkoopadviseur

Port of Amsterdam Amsterdam

Wat is vereist?

 • HBO diploma, aangevuld met inkoopopleidingen (minimaal NEVI 1 Professional of gelijkwaardig)
 • Ervaring met (Europese) aanbestedingsprocedures
 • Vier jaar relevante praktijkervaring
 • Aantoonbare ervaring met succesvolle aanbestedingen
 • Goed kunnen samenwerken

Wat krijg je?

 • € 3.300-€ 4.300 bruto p/m
 • 36-urige werkweek
 • 22 vakantiedagen (+ Goede Vrijdag, 1 en 5 mei)
 • Nooit werk in het weekend
 • Mogelijkheden om interne en externe trainingen te volgen (persoonlijk opleidingsbudget)

Wat doe je?

 • 20% Adviseren business en tenderboard
 • 60% Inkoopprocedures
 • 20% Verbeterprojecten

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als Inkoopadviseur bij Port of Amsterdam adviseer je de business op het gebied van inkoop, aanbestedingen en contracten. Je stelt in samenwerking met de business inkoopstrategieën op, begeleidt inkoopprocessen tot leveranciers gecontracteerd zijn en voert (Europese) aanbestedingen uit. Je werkt als business partner nauw samen met alle afdelingen binnen Port of Amsterdam (de business) en het Hoofd Inkoop. Je rapporteert direct aan het Hoofd Inkoop en samen zorgen jullie voor de naleving van het inkoopbeleid en -proces en de verdere ontwikkeling van de centrale inkoopfunctie.

Omdat de inkoopafdeling relatief jong is, krijg je veel ruimte om jezelf, maar ook de afdeling door te ontwikkelen en vorm te geven.

Je vindt het leuk om de inkoopafdeling samen met je collega's door te ontwikkelen. Je moet tegen weerstand en kritiek kunnen.

Agenda

Hoofd Inkoop
Michael Blankenstijn

Op een leuke dag heb ik een goede deal gesloten met een leverancier.

Ik heb een matige dag als het werk erg eentonig is. Gelukkig komt dit weinig voor.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00

Voorbeeld uit de praktijk

Tijdens het analyseren van het factuuroverzicht kom je erachter dat door een bepaalde afdeling boven de drempelwaarde voor centrale inkoop wordt ingekocht. Hoe ga je te werk?

Eerst ga je in gesprek met de budgethouder om te achterhalen waarom deze aankopen zijn gedaan zonder de begeleiding van de inkoopafdeling, immers moeten alle inkopen vanaf een bepaalde waarde centraal worden aangemeld en worden ingekocht. Je vraagt of de budgethouder bekend is met de centralisatie en legt uit waarom hiervoor is gekozen. Je probeert erachter te komen waarom de budgethouder de keuze heeft gemaakt de aankopen zelf te doen.

Vervolgens bepaal je in samenspraak met de budgethouder hoe je aankopen in het vervolg samen aan gaat pakken. Je zorgt ervoor dat je in ieder geval concrete afspraken hebt gemaakt over hoe het inkoopproces in het vervolg voor de business wordt vormgegeven zonder afbreuk te doen aan de centrale inkoopfunctie. Tegelijk doe je voorstellen aan het hoofd inkoop om bijvoorbeeld vanuit ondersteunende systemen decentraal inkopen te bemoeilijken of zelfs onmogelijk te maken.

Groeipad

Inkoopadviseur
Senior Inkoopadviseur

Werken bij Port of Amsterdam

Port of Amsterdam is de vierde haven van West-Europa en verantwoordelijk voor de ontwikkeling, exploitatie en het beheer van de Amsterdamse havenregio. De haven van Amsterdam maakt deel uit van de grootste ‘airport-seaport-city’-combinatie in Europa. Daarmee is het een belangrijke motor voor de regionale en nationale economie. Port of Amsterdam is een Port of Partnerships: samen met partners werken ze aan een haven die steeds meer waarde oplevert voor klanten en omgeving.
 • Hoofdkantoor in Amsterdam
 • Actief in Nederland
 • 30% / 70%
 • Gem. leeftijd 47 jaar
 • 369 medewerkers

Collega's

Gert-Jan (28) - Projectmanager Procesverbeteringen

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Voor mijn eerste baan zocht ik naar een knooppunt van logistiek, sim-city, digitalisering, circulaire economie en het liefst in de regio Amsterdam. Na kort Googelen las ik de visie van Port of Amsterdam en was ik direct fan.

Wat was je vorige baan?
Student aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lekker eten, uit met de hond, uitjes, muziek maken, potje battlefield en YouTube.

Arjan (36) - Hoofd IT & Digital

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Eén van de redenen om bij Port of Amsterdam te gaan werken is de ruimte en de verantwoordelijkheid die ik kreeg. Een andere reden is de potentie die ik zag binnen het bedrijf en in het havengebied om verandering en innovatie door te voeren. En als laatste de concreetheid van het product waar we met z'n allen aan werken.

Wat was je vorige baan?
CX Manager bij KLM.

Wat doe je in je vrije tijd?
Roeien.

Machiel (32) - Adviseur Divisie Havenmeester

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Port of Amsterdam is een organisatie die midden in een netwerk van vele partijen staat en daarnaast hard werkt aan het Amsterdam van toekomst. De publieke taak die Divisie Havenmeester daarbij invult maakt PoA een spannende plek om te werken.

Wat was je vorige baan?
Directieadviseur bij Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Wat doe je in je vrije tijd?
Racefietsen, volgen van Formule 1 en andere autosporten, reizen.

Paulien (49) - Senior Medewerker Financiële Administratie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ruim 25 jaar geleden kwam ik via een uitzendbureau terecht op de crediteurenadministratie. Ik heb veel verschillende (nieuwe) functies gehad. De veelzijdigheid in het werk en de vrijheid waarmee ik mijn werk kan doen, maakt dat ik hier nog steeds met veel plezier werk.

Wat was je vorige baan?
Medewerker administratie bij een bruin- en witgoed bedrijf.

Wat doe je in je vrije tijd?
Creatief bezig zijn, kleurcursus, Bodycasting, relaxen op het strand, hardlopen in het bos en gezellig borrelen met vrienden en familie.

Roos (36) - Bedrijfsjurist

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na acht jaar advocatuur wilde ik graag als bedrijfsjurist aan de slag. Het was voor mij gelijk helder dat ik graag voor Port of Amsterdam zou willen werken, met name omdat Port of Amsterdam met uiteenlopende juridische vragen wordt geconfronteerd waarbij commerciële en maatschappelijke belangen een belangrijke rol spelen.

Wat was je vorige baan?
Advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zeilen, skiën, reizen.

Linda (59) - Secretaresse / PA

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Port of Amsterdam opereert internationaal, maar is wel een echt Amsterdams bedrijf met Amsterdamse collega's en een stoer imago. Ik kan hier goed mijn skills inzetten.

Wat was je vorige baan?
Hiervoor heb ik bij meerdere bedrijven gewerkt.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, wandelen op het strand, quizzen op tv kijken, gezin.

James (42) - Commercial Manager

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was al werkzaam in de Amsterdamse haven, als cargadoor op een van de terminals. Een overstap naar Port of Amsterdam gaf de kans om meer over de haven te leren, maar ook sturing te gaan geven.

Wat was je vorige baan?
Cargadoor bij Verenigd Cargadoors Kantoor Amsterdam.

Wat doe je in je vrije tijd?
Met mijn jonge familie zijn, fietsen, hardlopen, stand-up paddleboarden (SUP), lezen over sociale antropologie, documentaires kijken en koken.

Alma (37) - Commercieel Manager Cruise & Superyachts

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb altijd al iets gehad met scheepvaart. Toen ik 18 was, heb ik als matroos bij de Koninklijke Marine gewerkt. Uiteindelijk ben ik verder gaan studeren en bij het Havenbedrijf terecht gekomen. De combinatie van scheepvaart, klanten, ontwikkelen van producten en het in de markt zetten en promoten ervan spreekt mij heel erg aan.

Wat was je vorige baan?
Accountmanager Real Estate.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tijd met mijn man en twee zoontjes doorbrengen, lekker uit eten gaan, sporten en reizen.

Shirit (30) - Strategisch adviseur MVO

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Door de complexe vraagstukken met veel verschillende belangen is er veel uitdaging in mijn functie. Verduurzaming ziet er voor elke belangengroep anders uit - de gemeente, de Amsterdammer, de overheid, de bedrijven in het gebied etc. verwachten en hebben allemaal net een andere focus. Deze uitdaging in een informele sfeer op kantoor is voor mij de perfecte combinatie.

Wat was je vorige baan?
Zzp'er in duurzaamheid, daarvoor Consultant bij KPMG Sustainability.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken, borrelen en wandelen.