Banen

Raadsadviseur

Vacature gesloten

Raadsadviseur

Gemeente Buren Maurik

Wat is vereist?

 • Afgeronde hbo-opleiding Bestuurskunde of Politicologie (of vergelijkbaar)
 • Inzicht in politieke en bestuurlijke verhoudingen en besluitvormingsprocessen
 • Goed in plannen en organiseren
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
 • Communicatief en affiniteit met de lokale democratie
 • Je bent op de hoogte van of wilt je verdiepen in de actuele ontwikkelingen in het werkveld

Wat krijg je?

 • Een salaris van maximaal € 5.009,- bruto p/m (schaal 9 of 10 van de cao gemeenten) o.b.v. 36 uur, afhankelijk van kennis en ervaring
 • 32 - 36-urige werkweek
 • 27 vakantiedagen en de mogelijkheid om vanuit IKB verlof bij te kopen (o.b.v. fulltime)
 • Persoonlijke ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden
 • Individueel Keuzebudget (17,05% van het salaris)
 • Laptop, mobiele telefoon en thuiswerkplek in bruikleen

Wat doe je?

 • 40% Raadsleden adviseren
 • 30% Vergaderingen voorbereiden
 • 20% Werkgroepen en commissies ondersteunen
 • 10% Werkbezoeken organiseren

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Raadsadviseur bij Gemeente Buren adviseer je de gemeenteraad als geheel en individuele raads- of burgerleden. Je organiseert beeldvormende vergaderingen op basis van de behoeften van de gemeenteraad en de betrokken partijen. Je vervult daarnaast ook de rol van Griffier tijdens oordeelsvormende en beeldvormende vergaderingen én je ondersteunt werkgroepen en commissies van de raad. 

Je richt je op een inhoudelijk domein van de gemeente, en samen wordt er bepaald welk specifiek domein dat is. Je hebt inzicht in wat de raad als belangrijk beschouwt en begrijpt welke informatie de Raadsleden nodig hebben. Deze inzichten vertaal je naar adviezen voor de raad en Raadsleden, naar beeldvormende bijeenkomsten en naar werkbezoeken. Werken op de Griffie brengt een prettige chaos met zich mee. Het is van groot belang dat je in staat bent het overzicht te behouden en doeltreffend kunt reageren op veranderde situaties. Je hebt er geen moeite mee om ongeveer één keer per week 's avonds te werken.

Je komt te werken op de Griffie. Het team bestaat uit de Griffier, een plaatsvervangend Griffier/Raadsadviseur, een Griffiemedewerker en een Communicatieadviseur. Je werkt samen met je collega's op de Griffie en Raadsleden, maar ook met inwoners, organisaties, bedrijvende en collega's in de ambtelijke organisatie. 

Als je lokale democratie interessant vindt en goed bent in het bewaren van overzicht, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Raadsadviseur

Een leuke werkdag is een zeer gevarieerde dag. Je hebt raadsleden geholpen met de juiste informatie en samen met collega's stappen gezet.

Op een minder leuke werkdag ben je vooral bezig met administratief werk en loop je achter op taken.

  • Lunch
  • Overleg met het Griffie Team
  • Administratie verwerken
  • Rondje lopen met collega's
  • Administratie verwerken

Voorbeeld uit de praktijk

Je moet een beeldvormende bijeenkomst organiseren. Wat doe je?

Het doel van een beeldvormende bijeenkomst is dat de raad zich een beeld vormt van een onderwerp of een vraagstuk. Hierbij ga je na welke informatie de raad nodig heeft en wie deze informatie kan verstrekken. Soms is dit het college, maar de raad wil ook in gesprek met inwoners en organisaties. Je onderzoekt tevens welke informatie de raad al heeft ontvangen en welke besluiten reeds zijn genomen. Vervolgens bedenk je een passende vorm en locatie voor de bijeenkomst, waarbij zowel het gemeentehuis als externe locaties mogelijk zijn. Uiteraard kun je hierover overleggen met je collega's en Raadsleden. Het betrekken van collega's binnen de ambtelijke organisaties is eveneens van belang.

Groeipad

Buren is een boeiende gemeente met veel kernen en een stad en een uitgestrekt grondgebied waar nog veel potentie is. Hierdoor blijft je werk veelzijdig en uitdagend. Je krijgt veel vrijheid om verschillende taken op te pakken. We vinden het vanzelfsprekend om trajecten te evalueren en streven altijd naar verbetering. In het Goede Gesprek stem je met je leidinggevende af wat je gaat doen en wat je hiervoor nodig hebt. Als je opleidingen of cursussen voor je functie nodig hebt, worden deze vergoed en kun je die vaak onder werktijd doen. Je kunt daarnaast je IKB (Individueel Keuzebudget) inzetten als je je wilt ontwikkelen buiten je vakgebied.

Raadsadviseur

Werken bij Gemeente Buren

De gemeente Buren is een uitgestrekte landelijke gemeente, gelegen in de Betuwe. Deze woon-, leef- en recreatiegemeente van ongeveer 15.000 hectare en ruim 27.000 inwoners wordt gekenmerkt door aantrekkelijke kleinschaligheid en bijzonder historische woonkernen. De woonkernen zijn: Asch, Beusichem, Buren, Erichem, Kapel-Avezaath, Kerk-Avezaath, Zoelen, Zoelmond, Maurik, Eck en Wiel, Rijswijk, Ravenswaaij, Lienden, Ingen en Ommeren. Het vestingstadje Buren bezit sinds 1395 stadsrechten en bezit talloze gerestaureerde monumenten. Het is daarom geen wonder dat Buren een beschermd stadsgezicht is. Daarnaast is er in Buren veel dagtoerisme, wat mede te danken is aan het feit dat Buren een Oranjestad is.

De gemeente Buren is gelegen in het midden van Nederland in het Gelders Rivierengebied en is gemakkelijk met de auto te bereiken via de nabijgelegen snelwegen A15 en de A2. De gemeente is de fruittuin van Nederland en staat steevast in de top drie van fruitproducerende gemeenten. Midden in de Betuwe dient de gemeente de inwoners en bedrijven van Buren met zaken die ze (niet) zelfstandig kunnen, willen of mogen oppakken en doet dat vanuit de visie te willen bouwen aan het vertrouwen van inwoners en klanten.

 • Hoofdkantoor in Maurik
 • 170 medewerkers
 • 65% / 35%
 • Gem. leeftijd 48 jaar
 • Hybride werken

Collega's

Birgit Quint - Communicatieadviseur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie vond ik overheidscommunicatie al interessant. Ik liep stage bij de gemeente Buren en werd nog enthousiaster! Toen een vacature vrij kwam, wist ik wel wat ik ging doen. Zo kreeg ik bij Buren de kans om veel sneller dan verwacht communicatieadviseur te worden.

Wat was je vorige baan?
P&O medewerker - SZR.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, formule 1 volgen en series en films kijken.

Frank van Aken - Financieel adviseur, bedrijfsvoering

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Voor mij is het belangrijk dat ik maatschappelijk betrokken ben. De gemeente Buren is een leuke werkgever waarin veel ontwikkelingen plaatsvinden. Als financieel adviseur kan ik een bijdrage leveren om de gemeente beter in control te laten zijn. Daarnaast zijn de werkzaamheden bij een gemeente divers en zijn er volop mogelijkheden tot ontwikkeling.

Wat was je vorige baan?
Financieel adviseur.

Wat doe je in je vrije tijd?
Voetbal, reizen, poolen en gezelligheid.

Bo van Gaal - Communicatie- en participatiemedewerker Duurzaamheid en ondersteunend medewerker communicatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Het is van groot belang dat we ons gedrag gaan aanpassen om zo de aarde leefbaar te houden. Toen ik deze functie zag, dacht ik meteen: hiermee kan ik bijdragen aan een groenere en duurzamere wereld én kan ik mijn talenten en creativiteit inzetten.

Wat was je vorige baan?
Horecaondernemer en marketing, sales en event-medewerker bij een uitgeverij.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koken, uiteten en tuinieren.

Caroline - HR-medewerker, werkzaam op de afdeling HR

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Bij mijn vorige werkgever, een grote zorginstelling, miste ik het persoonlijke contact met collega's; want als collega ben je voor mij veel meer dan alleen een personeelsnummer. Daarnaast werk ik graag bij een organisatie waar ik mee kan denken over teamdoelen en werkprocessen om zo mijn werkzaamheden nog beter uit te kunnen voeren en de organisatie nog beter op de kaart te kunnen zetten.

Wat was je vorige baan?
Medewerker P&O.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zingen, lezen en hardlopen.

Nick Aben - HR-adviseur / Staff

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij de gemeente Buren eerst begonnen in een andere functie. De reden voor mijn keuze voor Buren was dat je veel eigen verantwoordelijkheid krijgt en je een volledig takenpakket hebt. Je bent met opdrachten van begin tot eind bezig. Binnen de gemeente heb ik de kans gekregen om de overstap te maken naar mijn huidige functie wat meer aansluit bij mijn opleidingsachtergrond en ik on-the-job in deze functie kan groeien.

Wat was je vorige baan?
Casemanager Werk en Inkomen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen, tuinieren, uit eten en series kijken.

Interessante baan?