Banen

Medewerker Stadsarchief Academy

Vacature gesloten

Medewerker Stadsarchief Academy

Stadsarchief Amsterdam Onderdeel van Gemeente Amsterdam Amsterdam

Wat is vereist?

 • Een netwerk in tenminste één ondervertegenwoordigde groep, zoals andere culturele groepen
 • Interesse in ontwikkelingen in geschiedenis in het heden en/of verleden
 • Interesse in het werken met informatie en affiniteit met digitalisering en bijbehorende wet- en regelgeving zoals de Archiefwet
 • Interesse voor innovatie met betrekking tot het beschikbaar stellen van informatie
 • Goed kunnen samenwerken, resultaat- en klantgericht, leergierig en snel van begrip

Wat krijg je?

 • €3.014 - €4.752 bruto p/m (schaal 8/9) bij 36-urige werkweek en o.b.v. kennis en ervaring
 • Opname in het ABP Pensioenfonds en maandelijkse bijdrage aan ziektekostenverzekering
 • 32-urige werkweek
 • Arbeidsovereenkomst van 12 maanden; bij goed functioneren zal het contract met een jaar verlengd worden met na 2 jaar uitzicht op een vaste aanstelling
 • 144 vakantie-uren o.b.v. 36-urige werkweek
 • IKB van 17,05% bovenop je salaris. Vanuit dit budget kun je bijv. trainingen naar eigen wens doen of extra uren bijkopen
 • Opleiding via het interne opleidingscentrum, de Amsterdamse School, dat opleidingen, ontwikkeltrajecten en begeleiding in het werk aanbiedt
 • Reiskostenvergoeding en/of een thuiswerkvergoeding
 • Mobiele telefoon en laptop

Wat doe je?

 • 25% Aan archiefonderzoek in het informatiebeheer bijdragen
 • 25% Over wet- en regelgeving voorlichtingen geven
 • 25% Dienstverlenende activiteiten uitvoeren
 • 25% Digitale archieven beheren, bewaren, toegankelijk maken en beschikbaar stellen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Interesse

Heb je een vraag of ben je geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Marieke Eigenhuis

Corporate IT & Data Recruiter (Stadsarchief & Data)

Vacature

Bij vragen over de functie neem je contact op met Maarten Langemeijer, directiestaf, via m.langemeijer@amsterdam.nl of via +31683637184.

Als Medewerker Stadsarchief ben je verantwoordelijk voor het meewerken aan en vormgeven van de toekomst van het Amsterdamse erfgoed. In het tweejarenprogramma van de Stadsarchief Academy van de gemeente Amsterdam word je begeleid in het werken op afdelingen die zich focussen op innovatie en digitalisering. Deze afdelingen spelen een belangrijke rol bij twee projecten binnen het Stadsarchief: het digitaliseren van de uitgebreide papieren collectie en het ontwikkelen van projecten in kunstmatige intelligentie en handschriftherkenning. Door mee te werken aan deze projecten draag je bij aan het behouden en verbeteren van de kwaliteit van authentieke informatiebronnen uit en over Amsterdam.

Tijdens de Stadsarchief Academy werk je aan vier opdrachten van elk zes maanden op vier verschillende afdelingen: Publiek, Digitale Toegankelijkheid en Innovatie, Collecties en Toezicht op Informatiebeheer. Gedurende de opdrachten houd je je bezig met de thema’s dienstverlening, toegankelijkheid, collectionering en digitalisering. Je gaat aan de slag met het beheren en toegankelijk maken van diverse collecties, variërend van papieren archieven tot audiovisuele bronnen. Ook draag je bij aan (archiefwettelijk) onderzoek in het informatiebeheer en geef je voorlichting over archiefwet- en regelgeving. Verder neem je deel aan dienstverlenende activiteiten, zoals het fysiek en online beschikbaar stellen van archieven voor verschillende gebruikersgroepen. Daarnaast verzorg je presentaties en evenementen, waaronder tentoonstellingen. Bij al deze activiteiten help je het Stadsarchief om de geschiedenis van Amsterdam digitaal te delen en Amsterdammers met elkaar te verbinden.

Het Stadsarchief beschikt over bijna 750 jaar aan documenten, een schat aan beelden en verhalen, ruim 60 kilometer aan papieren archief en 130 terabyte aan digitaal archief. Je werkt met bevlogen en gemotiveerde collega’s die passie hebben voor hun werk en jou graag willen meenemen langs alle afdelingen en thema’s. In totaal werken er 115 collega’s bij het Stadsarchief. Op iedere afdeling werken tussen de vijf en twintig collega’s met ieder een eigen achtergrond en specialisme.

Het Stadsarchief streeft naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie je ook bent: je bent van harte welkom om op deze vacature te reageren.

Als je affiniteit hebt met Amsterdam en geschiedenis, je het leuk vindt om complexe vraagstukken op te lossen en je het als een uitdaging ziet om ook buiten je eigen expertisegebied te werken, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Medewerker Stadsarchief Academy

Op een leuke dag werk je aan tentoonstellingen en evenementen over de Amsterdamse cultuur, geef je rondleidingen en werk je aan projecten, zoals het digitaliseren van collecties.

Op een minder leuke werkdag stuit je op uitdagingen en bereik je niet de doelen die je samen met stakeholders had gesteld, wat leidt tot het heroverwegen en aanpassen van je aanpak.

 • 07:00
 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je staat voor de uitdaging om de archiefvormers te overtuigen om mee te werken aan het toegankelijk maken van archieven. Wat doe je?

In deze rol benader je archiefvormers met materiaal uit de collectie en moedig je hen aan om hun unieke kennis en context toe te voegen. Dit verrijkt de inhoud en maakt de archieven interessanter voor het publiek. Jouw overtuigingskracht en relatiebouwende vaardigheden zijn hierbij belangrijk. Je doel is om de archiefvormers te laten zien hoe waardevol hun bijdrage is: niet alleen voor het archief, maar ook voor het behoud van de geschiedenis. Door effectief te communiceren en samen te werken, help je mee aan het levend houden van de geschiedenis in een vorm die zowel het Stadsarchief als de archiefvormers ten goede komt.

Groeipad

Indien je al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt bij Gemeente Amsterdam, dan behoud je deze en word je uitgeleend middels een overeenkomst tijdelijke inzet. Je wordt opgeleid conform het loopbaanontwikkelingsplan (LOP) van het Stadsarchief. Het interne opleidingscentrum, de Amsterdamse School, biedt bovendien verschillende opleidingen, ontwikkeltrajecten en begeleiding in het werk waardoor je jezelf kan blijven uitdagen.

(Junior) Medewerker Stadsarchief Academy
Medewerker Stadsarchief

Werken bij Gemeente Amsterdam

Werken voor de Gemeente Amsterdam betekent werken voor een bestuur dat ruim 872.497 Amsterdammers vertegenwoordigt. Dat doe je samen met bijna achttienduizend collega’s verschillend in werk, leeftijd, afkomst, karakter, dromen en hobby’s. Dit is belangrijk voor de organisatie, aangezien al die verschillende achtergronden en talenten zorgen voor de beste resultaten voor de stad.

 • Hoofdkantoor Stadhuis op Amstel 1
 • 17.997 collega's
 • Gem. leeftijd 47 jaar
 • Informeel
 • Hybride werken

Collega's

Nathalie Boachie - Leerplichtambtenaar bij afdeling Onderwijs Jeugd en Zorg

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben ooit als ondersteuner begonnen bij leerplicht. Gelukkig kreeg ik de gelegenheid om naast mijn werk te gaan studeren. Daarna ben ik aangenomen als leerplichtambtenaar.

Wat was je vorige baan?
Ondersteuner.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, shoppen, muziek luisteren en lezen.

Jordy de Groot (27) - Handhaver VOV

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik werk door heel Amsterdam en dat maakt het werk erg afwisselend, aangezien je met verschillende mensen van verschillende culturen werkt

Wat was je vorige baan?
Handhaver Openbare Ruimte.

Wat doe je in je vrije tijd?
Heerlijk genieten van de natuur.

Eric van Ham - Technisch manager en projectleider

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik kom uit een familie die een hart heeft voor Amsterdam: zowel mijn opa, vader, vrouw en ik werk(t)en allemaal voor de gemeente. Het is er met de paplepel ingegoten en zal er niet meer uitgaan. De gemeente biedt daarnaast goede arbeidsvoorwaarden, genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen en heeft meer dan genoeg loopbaanmogelijkheden. Kortom: een prettige werkgever!

Wat was je vorige baan?
Ik ben direct na mijn studie Civiele Techniek bij de gemeente gaan werken; ik werk hier inmiddels al zeven jaar. Eerst als toezichthouder en directievoerder, nu als technisch manager en projectleider.

Wat doe je in je vrije tijd?
Klussen, spullen opknappen, met vrienden afspreken en op de X-box spelen.

Jack Ansing - Medewerker bouwtoezicht & handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Een metropool als Amsterdam kent veel specifieke problematiek. Het bouwen in een stedelijke omgeving is vanuit diverse aspecten bezien een enorme uitdaging, waar ik graag aan wil werken.

Wat heb je gestudeerd?
Wabo-casemanager/ MTS Bouwkunde, HBO Vastgoed & Makelaardij (Bachelor).

Wat doe je in je vrije tijd?
Borrelen met familie en vrienden, sporten en reizen.

Sollicitatieproces

Solliciteer via de solliciteerbutton
Selectieronde 1: cv-ronde
Selectieronde 2: gespreksronde over je competenties
Selectieronde 3: presentatieronde over jezelf en het Stadsarchief
Opvragen van Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Arbeidsvoorwaardengesprek
Start van de Academy!

Interessante baan?