Banen

Toezichthouder

Tijdelijk gesloten

Toezichthouder

De NZa Utrecht

Wat is vereist?

 • HBO/WO werk- en denkniveau
 • Toezichtsvraagstukken kunnen signaleren, analyseren, begrijpen en oplossen
 • Minimaal 1 jaar werkervaring
 • Goede beheersing Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk
 • Affiniteit met de zorg; analytisch, onderzoekend en communicatief ingesteld

Wat krijg je?

 • €2.900 - €5.700 bruto p/m, afhankelijk van schaal en ervaring, o.b.v 36 uur
 • Eindejaarsuitkering
 • 32 tot 36-urige werkweek
 • 166 vakantie-uren
 • Opleidings- en trainingsmogelijkheden
 • Smartphone en laptop van de zaak

Wat doe je?

 • 10% Extern overleg
 • 30% Intern projectoverleg
 • 20% Beleidsstukken schrijven
 • 30% Informatie zoeken en analyseren voor onderzoek
 • 10% Toezichtafspraak

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als Toezichthouder bij de NZa ben je verantwoordelijk voor het controleren van de bedrijfsvoering en het bestuur van zorgaanbieders. Je onderzoekt de professionaliteit en het functioneren van deze organisaties, om zo na te gaan of er wel of niet sprake is van een gezond beleid op het gebied van zorg. Je analyseert in teamverband de onderzoeksresultaten, beslist over vervolgstappen en voert deze vervolgens ook uit.

Je werkt in teamverband aan meerdere projecten tegelijkertijd. Binnen zo'n project werk je samen met externe en interne partijen. Jullie onderzoeken signalen die de NZa ontvangt over grensoverschrijdend gedrag van zorgaanbieders. De precieze indeling en rolverdeling van de projecten wisselt, al zijn er partijen, zoals de IGJ en VWS, waar je regelmatig mee samenwerkt. Soms ben je zelf projectleider, en soms neemt een teamgenoot deze taak op zich.

Om de situatie bij een zorgaanbieder in kaart te brengen, doe je uitgebreid onderzoek. De invulling daarvan verschilt. Je verzamelt en bestudeert gegevens en data, interviewt betrokken partijen en brengt toezichtbezoeken. Hieruit wordt duidelijk of zorgaanbieders inderdaad verkeerd hebben gehandeld. Samen met je projectteam overleg je welke vervolgstappen nodig zijn en verwerk je jullie keuzes en bevindingen in beleidsstukken.

Het is belangrijk dat je de zorgaanbieder een kans geeft om eerst zelf een verandering door te voeren. Hiervoor ga je bijvoorbeeld samen in gesprek, of lever je bruikbare informatie aan. Als dit niet voldoende is, kan het zijn dat er aanvullende stappen nodig zijn.

Als Toezichthouder zal je je ook bezighouden met nieuwe taken die de afdeling binnenkort krijgt aangedragen. Deze zullen onder andere te maken hebben met IMV-data en de meld- en vergunningsplicht.

Als je veel affiniteit hebt met de zorg en het belangrijk vindt om vanuit het maatschappelijk belang te handelen, en je vindt het uitdagend om veel bezig te zijn met overleg en onderzoek, dan is dit een baan voor jou.

Agenda

Toezichthouder
Natascha Binda

Op een leuke dag ben ik bezig met verschillende taken tegelijkertijd, wat zorgt voor afwisseling. Ik werk veel samen aan projecten van andere units en directies. De projecten waarin ik werk worden hierdoor vanuit verschillende perspectieven bekeken.

Op een mindere dag zijn er verschillende strakke deadlines voor de projecten waar ik aan werk. Het is een uitdaging om deze allemaal op tijd te halen.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je krijgt signalen door dat een zorgaanbieder oneerlijk omgaat met declaraties. Hoe ga je te werk om dit te controleren en op te volgen?

Volgens de signalen die je binnenkrijgt, is er meer zorg gedeclareerd dan er is geleverd. Het is moeilijk om te bewijzen of dit klopt, en of de zorgaanbieder wel of niet eerlijk is geweest. Om hier achter te komen, verzamel je alle informatie die je nodig hebt, door deze op te vragen bij de zorgaanbieder. Vervolgens analyseer je de gegevens en data die je krijgt geleverd.

Het onderzoek en de voortgang van het onderzoek bespreek je binnen je projectteam. Uiteindelijk kan in dit geval worden geconcludeerd dat er inderdaad niet goed is omgegaan met de declaraties.

Je gaat in gesprek met de zorgaanbieder en laat weten wat je hebt geconstateerd. Deze heeft zo eerst zelf de kans om verandering door te voeren. Gebaseerd op dit gesprek en de resultaten van het gesprek, voer je aanvullende maatregelen uit: je kunt de zaak bijvoorbeeld overdragen aan een andere instantie, of de zorgaanbieder motiveren om het intern op te pakken.

Groeipad

De wereld rond de NZa verandert continu. Dit brengt niet alleen uitdagingen met zich mee voor de organisatie, maar ook voor jou als medewerker. Jezelf ontwikkelen om zowel inhoudelijk bij te blijven op jouw vakgebied maar ook om persoonlijk vlak te groeien vindt de NZa dan ook erg belangrijk. De NZa heeft een groot aanbod aan interne en externe opleidingen via een eigen NZa Academie, maar ontwikkelen is natuurlijk maatwerk. Daarom bepaal je samen met jouw leidinggevende hoe jouw carrièrepad bij de NZa eruit ziet.

Toezichthouder
Senior Toezichthouder

Werken bij De NZa

Bij de NZa werk je elke dag aan goede en betaalbare zorg voor de ruim 17 miljoen verzekerden, patiënten en cliënten in Nederland. We bepalen welke zorg aanbieders in rekening mogen brengen en wat deze zorg (maximaal) mag kosten. Ook controleren we of zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich aan de wetten en regels houden. Er zijn volop uitdagingen en er is ruimte voor ontwikkeling. De paden in het werk staan niet vast. 

De NZa wil divers zijn, net als de samenleving. Wij streven daarom naar een inclusieve organisatie, waarin iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt – niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Dat betekent dat we behoefte hebben aan een diversiteit aan verschillende perspectieven, achtergronden, talenten en inzichten. Zo vergroten we samen onze denkkracht!

 • Hoofdkantoor in Utrecht
 • 50% / 50%
 • Gem. leeftijd 40 jaar
 • 450 werknemers in Nederland

Collega's

Irene Kaats (50) - Deelprocesleider bij de directie Toezicht en Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De reden dat ik ben gaan solliciteren bij de NZa is de veelzijdigheid in de werkzaamheden. Je hebt contact met de burger, maar ook met de zorgaanbieder en andere organisaties. Met elkaar kunnen we zorgen voor goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor iedereen in Nederland.

Wat was je vorige baan?
Management Assistente.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, sporten, netflixen en lezen.

Marieke Hilgevoord (39) - Projectleider op de afdeling Toezicht en Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik werkte al bij een toezichthouder en zag een leuke vacature bij de NZa, waarin het mogelijk was om verschillende taken te combineren: jurist, beleidsmedewerker en onderzoeker.

Wat was je vorige baan?
Toezichthouder bij ACM

Wat doe je in je vrije tijd?
Vakantieplannen maken, lezen en kinderkleding shoppen

Gerlin van Iren - Voorlichter binnen het informatie en contactcentrum

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na het afronden van mijn master arbeid en gezondheidsrecht was ik opzoek naar een passende functie. Voorheen heb ik altijd klantcontact gehad bij mijn banen en dat vond ik erg leuk. Als voorlichter heb ik nog steeds veel klantcontact en sluit de inhoud aan op mijn master.

Wat was je vorige baan?
Telefonische juridische ondersteuning bij FNV.

Wat doe je in je vrije tijd?
Borrelen.

Natascha Binda - Toezichthouder op de afdeling Toezicht en Handhaving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Simpel gezegd: ik wilde weten hoe het in de zorg aan toe ging en hoe ik eventueel daar een bijdrage aan kon leveren.

Wat was je vorige baan?
Compliance medewerker bij de Rabobank

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik doe veel met familie en vrienden. Daarnaast vind ik het leuk om weekendjes weg te gaan, te koken, spelletjesavonden te organiseren en te gaan wandelen. Nu helemaal met mijn pasgeboren zoontje.

Sollicitatieproces

Online eerste gesprek
Assessment
Online tweede gesprek
Aanbod

Interessante baan?