Banen

Jurist bestuurlijke boetes

Vacature gesloten

Jurist bestuurlijke boetes

AFM Amsterdam

Wat is vereist?

  • Afgeronde juridische masteropleiding
  • Minimaal 5 jaar werkervaring als jurist, bij voorkeur in een advies- of procespraktijk
  • Gedegen ervaring met procesvoering en het schrijven van processtukken
  • Affiniteit met bestuursrechtelijke handhaving, bestuursrecht en het financieel recht
  • Scherp analytisch vermogen en het vermogen om complexere materie snel te verwerven en direct toe te passen
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
  • Zorgvuldig, volhardend en verantwoordelijk

Wat krijg je?

  • Een bruto jaarsalaris van minimaal €65.000 - en maximaal €90.000 op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
  • 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
  • Een laptop en een smartphone
  • Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
  • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
  • Thuiswerkvergoeding voor de dagen waarop je vanuit huis werkt
  • Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
  • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek

Wat doe je?

  • 40% Juridische analyses doen en boete-adviezen en boetebesluiten schrijven
  • 30% Boetedossiers beoordelen
  • 10% Intern overleg
  • 10% Contact met externe partijen
  • 10% Kennisdeling

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Ger de Wilde

Interim recruiter

Vacature

Als jurist bestuurlijke boetes adviseer je het bestuur van de AFM over het opleggen van bestuurlijke boetes. Een boetezaak wordt voorbereid door de betrokken toezichtafdelingen en kan gaan over allerlei (financieelrechtelijke) onderwerpen, van marktmisbruik en oneerlijke handelspraktijken tot het niet melden van belangrijke informatie. Op basis van het onderzoeksrapport, het dossier en de zienswijze van de mogelijk te beboeten partij vorm je een oordeel over de beboetbaarheid van de overtreding. 

Je bestudeert de aangeleverde documenten en nodigt de desbetreffende partij uit om hoor en wederhoor in acht te nemen. Zo onderzoek je of het bewijs is geleverd, er procedurele waarborgen geschonden worden en of er twijfels zijn over de opportuniteit van beboeting. Als je concludeert dat er een boete moet worden opgelegd, bepaal je hoe hoog die boete moet zijn en of deze moet worden gepubliceerd. Bij een positief advies aan het bestuur schrijf je ook het boetebesluit, waar je de motivering voor je besluit van begin tot eind uitlegt.

Je bent onderdeel van team Boetes en Bedrijfsvoering, dat bestaat uit juristen die bestuurlijke boetes behandelen en juristen die adviseren over de interne bedrijfsvoering. Je behandelt een zaak meestal in duo’s en overlegt regelmatig met het team. Jullie rapporteren aan een manager.

Als je het leuk vindt om juridische zaken te analyseren, te discussiëren met collega’s en hierover lange stukken te schrijven, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Jurist bestuurlijke boetes

Op een leuke dag werk je geconcentreerd aan een boetebesluit. Ook heb je tijd om met je collega te discussiëren over een juridische vraag.

Op een matige dag lijkt er geen vooruitgang in het werk te zitten. Bijvoorbeeld omdat een dossier niet op orde is en je die moet terugsturen.

  • 08:00
  • 09:00
  • 10:00
  • 11:00
  • 12:00
  • 13:00
  • 14:00
  • 15:00
  • 16:00
  • 17:00
  • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je overlegt met collega’s over de hoogte van een boete. Hoe pak je dit aan?

Je bekijkt de wet en wat daarin staat over de hoogte van een boete. Dit kun je vervolgens vergelijken met andere zaken. De hoogte van de boete is onder andere afhankelijk van de ernst en verwijtbaarheid van de overtreding. In het boeteoverleg haal je input op van je collega’s over deze kwestie, waar je zelf weer verder mee aan de slag kan. Het is dus van belang dat je het leuk vindt om met je collega's over gewetensvragen te discussiëren.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Junior jurist
Jurist
Senior jurist

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

  • Kantoor in Amsterdam
  • 47% / 53%
  • Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
  • Ruim 700 werknemers

Collega's

Alke Metselaar - Plaatsvervangend boetefunctionaris, Juridische Zaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie viel mijn oog al op de AFM, al had ik toen nog geen enkele affiniteit met financieel recht. Een jonge organisatie met maatschappelijke relevantie, waarin op hoog niveau gedacht en gewerkt wordt, dat trok me. Tijdens mijn sollicitatiegesprekken bleken mijn toekomstige collega's ook nog eens aardig en ontspannen. En dat is zo gebleven.

Wat was je vorige baan?
Universitair docent staats- en bestuursrecht in Leiden.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, lezen, zingen, bordspellen spelen en uitrazen in het bos met mijn kinderen.

Erik Knoop

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie Rechten en Economie werd het voor mij steeds duidelijker dat mijn interesse uitging naar het goed functioneren van financiële markten. In het nieuws hoor je voortdurend over zaken die deze markten dreigen te verstoren. Ik ben ervan overtuigd dat een goed functionerende markt in het belang is van burgers, bedrijven en overheid. Daar wil ik mij graag voor inzetten. Werken bij de AFM is leuk, ook vanwege de samenwerking met andere disciplines.

Wat was je vorige baan?
CCD-analist bij een betaalinstelling.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sinds een paar maanden woon ik in Amsterdam. In mijn vrije tijd ben ik dan ook vaak de stad aan het ontdekken. Verder ben ik graag op het water te vinden om te zeilen en vind ik het fijn om te wandelen door de natuur.

Laura Claase - Legal Counsel

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens de duale master Onderneming & Recht kwam ik erachter dat ik een passie heb voor het financieel recht. Eenmaal student-af en na vrijwilligerswerk in Azië te hebben gedaan, kwam ik tot de conclusie dat ik wil bijdragen aan het maatschappelijk belang. Op de afdeling Juridische Zaken bij de AFM kan ik me vastbijten in complexe juridische vraagstukken, terwijl ik ook bijdraag aan duurzame en transparante financiële markten. Daarom is dit de perfecte baan voor mij.

Mardina Smayel - Team Manager, Juridische Zaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben sinds 2009 werkzaam bij de AFM. Hier maak je veel impact op verschillende complexe, actuele en maatschappelijk vraagstukken. Je hebt te maken met interne cliënten: onze toezichthouders, die expert zijn op hun vakgebied. Als mijn bevindingen van hun visie en sterke mening afwijken, kan dat weleens pittige discussies opleveren. Dat dwingt je om niet te rigide te denken maar creatief te kijken naar mogelijke alternatieve oplossingen die toch binnen het kader van wet- en regelgeving passen. Wat het werken bij de AFM ook zo leuk en uitdagend maakt, is het samenwerken met collega's met diverse achtergronden en disciplines.

Wat was je vorige baan?
Advocaat.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, sporten, lezen en met vrienden afspreken.

Sollicitatieproces

Solliciteren via de website
± Binnen 5 werkdagen
Reactie op je sollicitatie
± Binnen 1 week
Eerste gesprek
± Binnen 1 week
Tweede gesprek
± Binnen 2 werkdagen
Arbeidsvoorwaardengesprek i.c.m. aanbod

Interessante baan?