Zo voorkom je kostbare mismatches en behoud je talent

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: er zijn gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen, zegt het CBS. Dit betekent dat voor (ongelukkige) werknemers de spreekwoordelijke drempel om te gaan jobhoppen ongekend laag is. Reden genoeg voor bedrijven om er alles aan te doen om talent aan te trekken en te behouden.

In dit artikel

  1. Inspiratiesessie
  2. Goede vacatures maken is een vak apart
  3. Nieuwe trend: Google for Jobs
  4. Recap: engage kandidaten en zorg voor verwachtingsmanagement!
Vóór je verder leest; blijf up to date met onze nieuwsbrief

Inspiratiesessie

Op donderdag 19 september gaf de oprichter van Spielwork, Manus Aa, op het NVP event in Woerden een ‘inspiratiesessie’ over dit onderwerp. Daarbij gaf hij nuttige tips en updates uit de markt. Zo’n 25 enthousiaste HR professionals waren hierbij aanwezig.

Wat uit Aa’s introductie naar voren kwam, is dat het vervangen van een werknemer (die voortijdig de handdoek in de ring gooit) gemiddeld 120% van het jaarsalaris aan kosten meebrengt. Een werknemer kan besluiten om te vertrekken omdat sprake is van een mismatch met de baan en het bedrijf. Zo’n mismatch kan komen door gebrek aan verwachtingsmanagement. Dit betekent dat het behouden van talent dus al begint bij het aantrekken van passende kandidaten. Generieke vacatures helpen daar niet bij. Ze spreken werkzoekenden niet aan en kunnen leiden tot kostbare mismatches.

Goede vacatures maken is een vak apart

In de praktijk blijkt dat er genoeg uitdagingen zijn op het gebied van goede vacatures maken. Een rondje door de zaal leerde Aa dat verschillende HR professionals moeite hadden met het overbrengen van de kern van de baan: ‘het is moeilijk om te laten zien wat de core van een baan is’, en ’je bent vaak gebonden aan een standaard format dat te tekstueel is’. Ook gaat de focus op het aantrekken van talent ten koste van het behoud van deze werknemers: ‘soms ben je in de tekst al te veel bezig met werven terwijl de kandidaat wil weten wat de baan inhoudt.’

Nieuwe trend: Google for Jobs

Aa ging ook in op een veel besproken ontwikkeling in recruitment: Google For Jobs. De dagen waarop grote jobboards de sector domineren, zijn misschien wel voorbij. Het nieuwe platform geeft alle vacatures, waar ze ook vandaan komen, de kans om hoog te scoren. Maar, waarschuwde Aa, het is belangrijk om aan de (technische en content) richtlijnen te voldoen. Let daarbij op informatie die absoluut niet mag ontbreken in je vacature. Het gaat hier om functietitel, bedrijfsnaam, locatie, adres en datum van vacatureplaatsing. Het belangrijkste woord is hier: relevantie. Hoe relevanter de content hoe groter de kans dat de vacature (hoog) in Google for Jobs komt.

Recap: engage kandidaten en zorg voor verwachtingsmanagement!

Volgens Aa is de trend in de markt dat de vacature meer centraal komt te staan. Dat blijkt ook uit onderzoek, want meer dan de helft van kandidaten komt direct op een vacature terecht. Daarom wordt sterk afgeraden om met ‘traditionele’ vacatures te werken die te tekstueel en generiek zijn. Met concrete, visuele vacatures die inzicht geven in het dagelijkse werk en de bedrijfscultuur kun je als bedrijf opvallen bij de juiste kandidaten. Zo zorg je aan de ene kant voor engagement en aan de andere kant voor verwachtingsmanagement zodat de kandidaat een afgewogen keuze kan maken; want eerlijkheid duurt het langst.

Mocht je hulp nodig hebben bij het maken van visuele vacatures of ben je gewoon benieuwd naar Spielwork, dan kun je ons bellen op +31 20 261 8357 of mailen naar info@spielwork.com.

Geschreven door

Goed artikel? Blijf up to date met onze nieuwsbrief