Talenten gezocht!

Stel, je werkt op de HR afdeling van een internationaal IT-bedrijf dat wereldwijd meer dan 55 kantoren heeft. Toch heb je, ondanks de naamsbekendheid, moeite met het aantrekken van talent. Hoe draai je dit om en zorg je ervoor dat de millennials staan te trappelen om bij jou aan de slag te gaan als trainee?

In dit artikel

  1. Zorg ervoor dat talenten niet voor verrassingen komen te staan
  2. Verwachtingen managen
  3. Een stijgende lijn
Vóór je verder leest; blijf up to date met onze nieuwsbrief

Zorg ervoor dat talenten niet voor verrassingen komen te staan

Dit internationale IT-bedrijf staat ook wel bekend als Meltwater. Meltwater is gespecialiseerd in het monitoren en analyseren van online en social media, en is een internationale marktleider op het gebied van ‘media intelligence’.

Dan even terug naar het probleem. Als het aantal kandidaten voor een traineeship minimaal is, is het natuurlijk handig om in kaart te brengen waardoor dit komt. De organisatie boog zich over dit vraagstuk en ze kwamen tot de conclusie dat de vacatures enige verwachtingsmanagement misten. De eigen vacatures gaven geen duidelijk beeld van de inhoud van de banen, waardoor kandidaten eigenlijk geen idee hadden wat hen te wachten stond. Daar komt bij dat starters sowieso een baan moeilijker kunnen inschatten. Een begrijpelijke dealbreaker dus voor starters, die niet voor verrassingen willen komen te staan, wat dus wel gebeurt als je op basis van verkeerde verwachtingen aan de slag gaat.

Verwachtingen managen

Je kunt als organisatie wel degelijk verwachtingen van potentiële werknemers managen. Maar hoe zorg je er dan precies voor dat de verwachtingen overeenkomen met de werkelijkheid? Uit onderzoek blijkt dat Realistic Job Previews de oplossing kunnen bieden. Een Realistic Job Preview geeft accurate informatie over de positieve elementen en de mogelijke uitdagingen van de baan. Hierdoor wordt een duidelijk beeld gecreëerd van wat de sollicitant in de baan kan verwachten. Voor Meltwater bood dit dan ook de uitkomst, omdat ‘nieuwe werknemers op voorhand al beter begrepen wat ze gaan doen en daardoor ook eerder zijn gaan nadenken over wat zij kunnen bijdragen aan Meltwater’. Ook is deze verandering het recruitment proces bij Meltwater ten goede gekomen: ‘Sollicitanten komen beter voorbereid naar een gesprek, hierdoor hebben we de sollicitatiegesprekken naar een hoger niveau kunnen tillen.'

Een stijgende lijn

De cijfers liegen er niet om: het afgelopen jaar zijn met nieuwe vacatures al 12 collega’s aangenomen die nog steeds in dienst zijn. De recruiters van Meltwater zien daarbij een duidelijke invloed van Realistic Job Previews op het recruitment proces. Zo geeft de organisatie aan dat de kwaliteit van kandidaten hoger is. De kandidaten begrijpen beter wat de baan inhoudt, waardoor het proces efficiënter verloopt en de gesprekken van een hoger niveau zijn. Tot slot blijkt dat nieuwe trainees beter voorbereid aan hun baan beginnen en eerder up to speed zijn.

Benieuwd wiens hulp Meltwater heeft ingeschakeld voor het maken van eerlijke, visuele en transparante vacatures? Neem dan vooral een kijkje op de website van Spielwork, een expert op het gebied van het maken van Realistic Job Previews voor bedrijven.

 

Mocht je meer willen weten of ben je gewoon benieuwd naar Spielwork, dan kun je ons bellen op +31 20 261 8357 of mailen naar info@spielwork.com.

Geschreven door

Goed artikel? Blijf up to date met onze nieuwsbrief