Optimalisatie voor Google for Jobs

Na lang wachten en vele speculaties is het zover: Google for Jobs wordt officieel getest in Nederland. Mocht je je vacatures nog niet geoptimaliseerd hebben, dan is het nu echt de hoogste tijd!

In dit artikel

  1. Wat is Google for Jobs?
  2. Wat verandert er daardoor?
  3. Hoe kom je dan hoog in de ranking?
Vóór je verder leest; blijf up to date met onze nieuwsbrief

Wat is Google for Jobs?

Google for Jobs moet ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om vacatures te vinden. Een tool die net even wat beter werkt dan de standaard zoekmachine. Het laat vacatures van job boards en carrièresites prominent zien bij de zoekresultaten. Vervolgens kunnen de zoekopdrachten worden verfijnd met filters, en kun je vacatures vergelijken en resultaten evalueren. En wanneer je solliciteert kom je direct bij de website waarvan de vacature oorspronkelijk is geüpload of gevonden.

Wat verandert er daardoor?

Google for Jobs heeft veel meer eisen dan de standaard Google zoekmachine. Wanneer je zichtbaar wil zijn met je vacature zul je aan de eisen van Google moeten voldoen. Het belangrijkste is om aan je aan de richtlijnen van de ‘structured data’ te houden. Dat is informatie die absoluut niet mag ontbreken in je vacature want anders indexeert Google de vacature niet eens. Het gaat hier om: de functietitel, bedrijfsnaam, locatie, adres en datum van vacatureplaatsing. Via de gratis Google Testing Tool kun je checken of de structured data compleet en correct is in jouw vacaturetekst.

Een ander opvallend onderdeel van de vacature is het salaris. Wanneer je dit niet zelf toevoegt, zal Google met een algoritme vergelijkbare vacatures evalueren en op basis daarvan een schatting maken. Je kunt dus beter gewoon meteen laten zien wat het salaris wordt voordat Google een verkeerde inschatting maakt.

Hoe kom je dan hoog in de ranking?

Wanneer je voldoet aan alle eisen voor de 'structured data' betekent dat niet dat je automatisch bovenaan komt bij de Google for Jobs zoekresultaten, daar is meer voor nodig. Belangrijk is hierbij de content van de vacature. Hoe relevanter de content hoe hoger je in het lijstje komt te staan. Hier een paar tips:

  1. Zorg voor een herkenbare functietitel. Ga dus niet iets heel bijzonders bedenken voor de functie die je in de aanbieding hebt. Dan zal deze functie minder snel gevonden worden.
  2. De eerste regels zijn het belangrijkst. Dus zorg dat je tekst concreet en helder is. Gebruik vooral geen holle termen en nietszeggende jargon-taal.
  3. Zet de functietitel ook in de eerste zin van de tekst.
  4. Spelling! Ook die is benoemd door Google als ranking factor. Zorg dus dat er geen spelfouten in de tekst staan.
  5. Zorg dat lezers verder willen lezen. Je krijgt alleen de eerste paar regels te zien en die moeten dus zó sterk zijn dat mensen doorklikken. Hoe vaker er wordt doorgeklikt hoe hoger je ranking.
  6. En als mensen dan hebben doorgeklikt is het van belang ze op je pagina te houden. Ook hier geldt hoe langer op de pagina hoe hoger de ranking. Dus zorg dat de hele vacature concreet en visueel is.
  7. Zorg voor synoniemen. Wanneer je pagina te vol staat met hetzelfde zoekwoord straft Google je. Oftewel een lage of helemaal geen ranking.

Mochten je vacatures al aan al deze eisen voldoen is dat natuurlijk heel goed. Maar dat betekent niet dat je nu achterover kunt leunen en kunt verwachten dat je toch wel bovenaan komt te staan. Uit een seminar van Monsterboard blijkt dat 90% van de Nederlandse recruiters en hr-medewerkers Google for Jobs ziet als een kans. Kortom, de concurrentie is hoog! Je vacatures zullen dus wat meer aandacht vereisen en daar kan Spielwork goed bij helpen. Zowel technisch als qua content zijn onze vacatures klaar voor Google for Jobs. Wij staan achter het idee van Google om concreet en eerlijk te zijn in je vacatures. We laten daarom altijd het salaris, en de vereisten zien en geven concreet weer wat de baan écht inhoudt. Dus mocht je er zelf niet uitkomen dan kunnen wij je altijd helpen!

Geschreven door

Goed artikel? Blijf up to date met onze nieuwsbrief