Generatie Z neemt het roer over op de arbeidsmarkt en zo bereid je je voor

Nu millennials inmiddels een paar jaar het stokje hebben overgenomen van generatie X en verschillende managementposities bekleden, staat er een nieuwe groep klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Ze komen uit het #MeToo tijdperk, werken keihard, zijn ondernemend ingesteld en fan van Elon Musk en Greta Thunberg. Generatie Z staat op de stoep.

In dit artikel

  1. Val met de deur in huis: generatie Z heeft weinig tijd (8 seconden om precies te zijn)
  2. Generatie ‘Me, Myself and I’
  3. Purpose is het sleutelwoord
  4. Eerlijkheid duurt het langst
Vóór je verder leest; blijf up to date met onze nieuwsbrief

 

Hoe haal je deze generatie binnen bij je bedrijf en hoe bind je ze voor langere tijd? Want een starter die makkelijker van baan wisselt dan van spijkerbroek, blijft voor veel bedrijven een lastige doelgroep.

Val met de deur in huis: generatie Z heeft weinig tijd (8 seconden om precies te zijn)

Tegen de 3 miljoen Nederlanders geboren tussen 2000 en 2015 behoren tot generatie Z. Dit betekent dat de oudste lichting van deze generatie (rond de 19 jaar) begint met solliciteren. Opgegroeid in een tijdperk waarin technologie de boventoon voert en de informatiestroom oneindig is; dat vraagt om razendsnel informatie kunnen filteren. En dat kunnen ze: deze digital natives bepalen, meestal met smartphone in de hand, binnen 8 seconden of de online boodschap relevant is. De korte aandachtsspanne vraagt om vacatures die op een aantrekkelijk manier worden gepresenteerd. Zorg daarom dat je vacatures in deze krappe arbeidsmarkt opvallen en maak concrete, visuele mobile first vacatures die echt laten zien wat een baan inhoudt.

Generatie ‘Me, Myself and I’

‘Zetters’ treden in de voetsporen van de millennial: waar werknemers vroeger een decennium lang voor dezelfde baas werkten, kijkt men er tegenwoordig niet raar van op wanneer je binnen 5 jaar bij je derde werkgever tekent. We kunnen spreken van hyperindividualisme: het individu en de keuzevrijheid staat nu centraal. Dit betekent dat generatie Z haar eigen carrièrepad bewandelt, of dat nou bij drie of tien werkgevers gebeurt. Noem het een do-it-myself-cultuur. Ook door de invoering van het nieuwe leenstelsel worden ze al op jonge leeftijd getriggerd om studiekeuzes te maken. Samen met de economische crisis heeft dit ervoor gezorgd dat ze realistischer en behoudend in het leven staan, en dat ze op zoek zijn naar zekerheid in hun carrière en veel geld willen verdienen.

Zorg daarom voor verwachtingsmanagement. Wees eerlijk over de doorgroeimogelijkheden binnen je bedrijf en transparant over het salaris dat daarbij komt kijken. Maar, communiceer ook vroegtijdig wat jij van hen verwacht om deze stap te kunnen maken. Zo verklein je de kans dat ‘Zetters’ overstappen naar de concurrent.

Purpose is het sleutelwoord

Last but not least, de jongste generatie stroopt welwillend de mouwen op voor organisaties die de purpose (hoger doel) helder in kaart brengen. Uit recent onderzoek is gebleken dat dit voor hen de belangrijkste factor is in de zoektocht naar een nieuwe baan. Ze willen ‘iets goeds’ doen in hun loopbaan. Betekenisvol werk mét impact. Vanuit HR-perspectief dus een goede reden om werk aan een hoger doel te koppelen.

Eerlijkheid duurt het langst

Dat generatie Z een kritische speler op de arbeidsmarkt wordt, zal niemand ontgaan zijn. Als organisatie moet je daar nu al op inspelen zodat je je concurrenten voor bent. Steek je hoofd boven het maaiveld door op te vallen met visuele en realistische vacatures. Manage bovendien verwachtingen over doorgroeimogelijkheden, het sollicitatieproces en breng de purpose van je organisatie helder in kaart.

Je zorgt er op deze manier niet alleen voor dat de retentie van de Millennial of ‘Zetter’ verbetert, ook creëer je meer engagement onder alle generaties binnen jouw bedrijf.

Met onze realistische en mobile first(!) Spielwork-vacatures zijn we klaar voor generatie Z. Heb je hulp nodig bij het maken van visuele content of wil je gewoon vrijblijvend bellen of mailen? Dat kan via +31202618357 of mail naar info@spielwork.com. 

Geschreven door

Goed artikel? Blijf up to date met onze nieuwsbrief