Werken bij de ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven. De ACM houdt toezicht op de mededinging, een aantal specifieke sectoren en het consumentenrecht. Met als doel een gelijk speelveld met bedrijven die zich aan de regels houden, en goedgeïnformeerde consumenten die voor hun recht opkomen. Een data gedreven aanpak hierin wordt steeds belangrijker. Zo zijn in een digitale wereld overtredingen van de mededingingsregels meer en meer te vinden in digitaal materiaal. Ook de omvang van deze data groeit sterk.

De ACM valt onder de politieke verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het bestuur is zelfstandig en eindverantwoordelijk voor alle besluiten en de organisatie van de ACM. De ACM bepaalt zelf de prioriteiten en komt onafhankelijk van de overheid, bedrijfsleven en belangengroepen tot besluiten, altijd in het belang van consumenten, burgers en bedrijven. De ACM kent negen organisatieonderdelen; de toezichtsdirecties ‘Consumenten’, ‘Telecom, Vervoer en Post’, ‘Energie’, ‘Mededinging’ en ‘Zorg’, de directies ‘Juridische Zaken’, ‘Bedrijfsvoering’ en ‘Bestuur, Beleid en Communicatie’ en het Economisch Bureau. Bij de ACM werken ruim 550 professionals.

Diversiteit is bij de ACM geen hypewoord, maar een belangrijke pijler onder onze strategie. Diversiteit in de teams, in de sectoren waarop we toezicht houden, de cases en projecten, de specialismen: het zit overal in verweven. Inclusie is een andere belangrijke pijler: we streven ernaar om een werkomgeving te bieden waar iedereen zich welkom en thuis voelt.

Als Data Science Trainee voer je binnen twee jaar afwisselende opdrachten uit voor zowel de ACM als de NZa en de AFM.

 

“ Als je van techniek en pionieren houdt, dan is de ACM een plek waar je je echt thuis zal voelen. Bij ons kun je meebouwen aan de DataHub die per januari van start is gegaan. Je kunt hier al jouw creativiteit en technische kennis inzetten om van de ACM een data gedreven toezichthouder te maken. Wil je liever in een gespreid bed terecht komen waar alles al geregeld is? Dan is de ACM een minder geschikte werkplek voor je. ”

Rosanne Sirre
Rosanne Sirre
Corporate Recruiter
  • Hoofdkantoor in Den Haag
  • 49% / 51%
  • Gem. leeftijd 41 jaar
  • 562 werknemers in Nederland

Ontwikkelen binnen het bedrijf

De ACM vindt het belangrijk dat je ‘bij’ blijft dus persoonlijke ontwikkeling wordt zeker gestimuleerd. Er zijn ruime mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en specialisatie (o.a. opleidingen binnen en buiten de eigen Academie), daarnaast heeft de organisatie intern veel hoogopgeleide specialisten die hun kennis en expertise graag met je delen. Via de eigen ACM Academie word je professioneel ondersteund en er zijn uitgebreide leerprogramma’s op verschillende niveaus. Bovendien krijg word je als junior gekoppeld aan een senior collega die jou in de vorm van een mentor ondersteunt. Daarnaast kun je gebruikmaken van het brede opleidingsaanbod van het Rijk of andere externe trainingen of seminars.

Waarom werken bij de ACM

Sofie
Sofie
Data Science Trainee bij de ACM, AFM en NZa

Ik heb voor dit Traineeship gekozen omdat het me heel leuk en leerzaam leek om in korte tijd bij 3 verschillende organisaties te werken. Daarnaast was de combinatie van werken en leren iets waar ik naar zocht.

Djafra
Djafra
Datahubber

Ik ben bij de ACM komen te werken omdat ik een van de eerste data science trainees was en de ACM de laatste organisatie was van de drie waar ik 8 maanden werkte. Ik vond het er zo leuk dat ik er aansluitend in dienst ben gegaan. Er is een veelzijdigheid aan invalshoeken van waaruit toezicht gehouden wordt (fusiebeoordelingen, consumentenbescherming, marktregulatie) en omdat vanuit die veelzijdigheid van toezichtstaken ook vaak op dezelfde markten of bedrijven toezicht gehouden wordt, vindt veel kennisdeling plaats en samenwerking tussen verschillende teams en zelfs directies. Ik vind het fantastisch om als DataHubber vanuit uiteenlopende projecten mee te krijgen over wat er speelt in de organisatie. Vanuit het ‘hub-and-spoke’ principe hebben wij ook als analisten een verbindende rol in de organisatie en niet het minst op het gebied van data governance.

Quincy
Quincy
Data scientist

Ik ben bij de ACM gaan werken omdat ik hier tijdens het traineeship veel plezier heb gehad. Binnen de Datahub (het centrale datateam) werk ik mee aan projecten voor allerlei verschillende directies, wat het werk erg afwisselend maakt. Daarnaast zijn de projecten inhoudelijk uitdagend en leer ik veel van mijn mede-Datahubbers op het gebied van data science.

Geen vacatures bij de ACM

Op dit moment zijn er geen vacatures bij dit bedrijf.

Wat is onze grootste uitdaging?

De ACM draagt bij aan een gezonde economie door markten goed te laten werken voor mensen en bedrijven. Wij willen marktproblemen oplossen en waar mogelijk voorkomen door het effectief en efficiënt inzetten van ons brede palet aan instrumenten. Dit doen we door toezicht te houden op: de mededinging in het algemeen (kartelvorming, marktmacht, fusies en overnames); een aantal specifieke sectoren waarbinnen onvoldoende ‘natuurlijke’ concurrentie bestaat (energie, vervoer, telecom, post, zorg en drinkwater); de rechten en belangen van consumenten.

‘Marktproblemen oplossen en waar mogelijk voorkomen door het effectief en efficiënt inzetten van ons brede palet aan instrumenten.’

de ACM